ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Τα νέα δεδομένα στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση

Τα νέα δεδομένα στη μεταλυκειακή  εκπαίδευση και κατάρτιση | tovima.gr

«Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει την γκρίζα ζώνη της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης που υπάγεται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα στη μη τυπική εκπαίδευση» σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας. Οι βασικοί άξονες της ρύθμισης είναι οι εξής:

* Ο χώρος των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών που ως τώρα υπαγόταν στο υπουργείο Εμπορίου και λειτουργούσε κυρίως με οικονομικά κριτήρια εφεξής θα υπάγεται στη ρυθμιστική και ελεγκτική αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας.

* Τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις άδειας ίδρυσης και λειτουργίας για τα κολέγια, τα οποία αποσαφηνίζεται ότι δεν ανήκουν στην ανώτατη εκπαίδευση, ούτε όμως στην τυπική εκπαίδευσηκατάρτιση του υπουργείου Παιδείας. * Ελέγχονται και αδειοδοτούνται πρώτη φορά τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών.

* Τα κολέγια έχουν την αποκλειστική δυνατότητα σύμπραξης με ιδρύματα της αλλοδαπής, βάσει συμφωνίας πιστοποίησης ή συνεργασίας δικαιόχρησης. * Δημιουργείται γραφείο κολεγίων στο υπουργείο Παιδείας και συστήνονται μητρώα κολεγίων και διδασκόντων. * Συγκροτείται επιτροπή αξιολόγησης και ελέγχου των κολεγίων, στην οποία συμμετέχουν εκτός των άλλων και μέλη διδακτικού προσωπικού των ελληνικών πανεπιστημίων και των ΤΕΙ καθώς και εμπειρογνώμονες.

* Προσδιορίζονται με αυστηρότητα οι υποχρεώσεις και ο τρόπος ελέγχου των κολεγίων.

* Επιβάλλεται η έγκριση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας τους.

* Θεσπίζεται η επιβολή αυστηρών προστίμων και κυρώσεων που επιφέρουν ως και το οριστικό κλείσιμο του κολεγίου αν δεν συμμορφωθεί προς την κείμενη νομοθεσία. Αντίστοιχα πρόστιμα και κυρώσεις προβλέπονται και για άλλους παρόχους υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης όπως τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών που ελέγχονται επίσης από το υπουργείο Παιδείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk