Σύγχρονοι δουλέμποροι στην Πιερία

Ε ξι βούλγαροι υπήκοοι, πέντε άνδρες και μία γυναίκα, εργάζονταν καθημερινώς από τις 4.30 τα ξημερώματα ως τις 22.00 χωρίς τροφή σε εκτάσεις με καπνά στην Πιερία, ενώ το ημερομίσθιο του καθενός ήταν… 1,66 ευρώ. Μαζί τους βρισκόταν και ένα οκτάχρονο κορίτσι. Οι γονείς του δεν το άφηναν στον χώρο που τους είχε παραχωρήσει ο «εργοδότης» για κατάλυμα, αλλά το έπαιρναν μαζί τους στα χωράφια, με αποτέλεσμα να μένει εκτεθειμένο για πολλές ώρες στον ήλιο και να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του.

Σύγχρονοι δουλέμποροι στην Πιερία | tovima.gr

Ε ξι βούλγαροι υπήκοοι, πέντε άνδρες και μία γυναίκα, εργάζονταν καθημερινώς από τις 4.30 τα ξημερώματα ως τις 22.00 χωρίς τροφή σε εκτάσεις με καπνά στην Πιερία, ενώ το ημερομίσθιο του καθενός ήταν… 1,66 ευρώ. Μαζί τους βρισκόταν και ένα οκτάχρονο κορίτσι. Οι γονείς του δεν το άφηναν στον χώρο που τους είχε παραχωρήσει ο «εργοδότης» για κατάλυμα, αλλά το έπαιρναν μαζί τους στα χωράφια, με αποτέλεσμα να μένει εκτεθειμένο για πολλές ώρες στον ήλιο και να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του. Οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Αττικής συνέλαβαν δύο μέλη του κυκλώματος, έναν Ελληνα και έναν Βούλγαρο, ενώ αναζητείται ακόμη ένας υπήκοος Βουλγαρίας.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε προχθές το πρωί, όταν μια γυναίκα από τη Βουλγαρία κατέθεσε στην Ασφάλεια ότι την προηγούμενη ημέρα της είχε τηλεφωνήσει ο αδελφός της και της είχε ζητήσει να καταθέσει στην Αγροτική Τράπεζα, στο όνομα του Ελληνα ο οποίος συνελήφθη, το χρηματικό ποσόν των 600 ευρώ, προκειμένου να τον απελευθερώσει. Οπως της είπε, είχε μεταφέρει αυτόν και άλλους πέντε συμπατριώτες τους από τη Βουλγαρία σε περιοχή της Πιερίας, προκειμένου να εργασθούν ως εποχικοί εργάτες έναντι 50 ευρώ ημερησίως. Ωστόσο δεν τους πλήρωνε, απαιτούσε μάλιστα από αυτούς να του καταβάλουν 600 ευρώ ως δήθεν έξοδα που έκανε για τη μεταφορά τους στη χώρα μας.

Επίσης από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι σύγχρονοι δουλέμποροι τούς είχαν αφαιρέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα προτού περάσουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με το πρόσχημα ότι θα μεριμνούσαν για τη διέλευσή τους. Μόλις έφθασαν στην Πιερία τους έβαλαν σε έναν χώρο- πρώην στάβλο που χρησίμευε ως κατάλυμα- και την επομένη τους μετέφεραν στα χωράφια για εργασία. Οταν οι αλλοδαποί διαμαρτυρήθηκαν επειδή ο «εργοδότης» τους δεν τους έδινε φαγητό, τους είπε ότι αυτά είναι τα χρήματα που θα παίρνουν και αν ήθελαν να φύγουν θα έπρεπε πρώτα να του δώσουν τα 600 ευρώ. Οταν αρνήθηκαν να εργαστούν υπό αυτές τις συνθήκες, τους εξανάγκασε να εγκαταλείψουν το οίκημα όπου διέμεναν χωρίς να τους επιστρέψει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, αναγκάζοντάς τους έτσι να διαμένουν στο ύπαιθρο.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που έφθασαν στην αγροτική περιοχή εντόπισαν τους αλλοδαπούς εργάτες σε πολύ κακή ψυχολογική και σωματική κατάσταση- και ιδιαίτερα το ανήλικο κορίτσι. Ολοι τους παραδόθηκαν σε μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά ώσπου να επιστρέψουν στη Βουλγαρία, όπως έχουν ζητήσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk