Απολογούνται μέλη του ΔΣ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος

Στον ανακριτή για τα δομημένα ομόλογα

Το κατώφλι του ανακριτή της υπόθεσης των «αμαρτωλών» ομολόγων αναμένεται να διαβούν μέσα στις προσεχείς ημέρες ακόμη εννέα κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο και οκτώ πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίοι θα απολογηθούν για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος στον εφέτη-ανακριτή κ. Γ.Λέκκα. Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί εις βάρος τους, οι εννέα κατηγορούμενοι φέρονται να προκάλεσαν ζημιά ύψους περίπου 1,6 εκατ.

Στον ανακριτή για τα δομημένα ομόλογα | tovima.gr

Το κατώφλι του ανακριτή της υπόθεσης των «αμαρτωλών» ομολόγων αναμένεται να διαβούν μέσα στις προσεχείς ημέρες ακόμη εννέα κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο και οκτώ πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίοι θα απολογηθούν για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος στον εφέτη-ανακριτή κ. Γ.Λέκκα. Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που έχουν συνταχθεί εις βάρος τους, οι εννέα κατηγορούμενοι φέρονται να προκάλεσαν ζημιά ύψους περίπου 1,6 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με την πώληση μη δομημένων ομολόγων προς τη χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ το 2001. Εν τω μεταξύ, ελεύθεροι και χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον κ. Λέκκα οι δύο πρώην πρόεδροι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Κοινής Διανομής Πρατηριούχων Καυσίμων, οι οποίοι επίσης κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να προκάλεσαν οικονομική βλάβη ύψους περίπου 1,2 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Κοινής Διανομής Πρατηριούχων Καυσίμων, η οποία προέκυψε από αγορές ομολόγων που διενεργήθηκαν από το 1999 ως και το 2006. Οι περισσότερες από τις αγορές αυτές έγιναν από την εταιρεία Αρτιον ΑΧΕΠΕΥ με απευθείας ανάθεση, ενώ ορισμένες άλλες έγιναν από την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Κατά τις απολογίες τους στον κ. Λέκκα οι δύο πρώην πρόεδροι του εν λόγω Ταμείου φέρονται να επανέλαβαν όσα είχαν ισχυριστεί και κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Τότε εξεταζόμενοι ως ύποπτοι είχαν υποστηρίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν μπορούσαν να διανοηθούν πως «οι αναφερόμενες τιμές αγοράς και πώλησης ομολόγων θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές από την τιμή που προέκυπτε από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ),διότι υποχρεωτικά η συναλλαγή θα εκκαθαριζόταν και θα ελεγχόταν από την Τράπεζα της Ελλάδος». Νομικοί κύκλοι επεσήμαιναν ότι επιβαρυντικό στοιχείο για τους υπευθύνους τόσο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Κοινής Διανομής Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων όσο και του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι το γεγονός ότι προέβησαν σε αγορές και πωλήσεις ομολόγων χωρίς να απευθυνθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αντιθέτως, προχώρησαν σε συναλλαγές απευθείας με ΑΧΕΠΕΥ στην εξωχρηματιστηριακή αγορά. Ετσι, αγόρασαν ή πώλησαν ομόλογα με τιμές οι οποίες, όπως τονίζει και στο σχετικό πόρισμά του ο εισαγγελέας Εφετών κ. Γ.Πεπόνης, «απέκλιναν ουσιωδώς των τιμών της ΗΔΑΤ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk