ΚΥΠΡΟΣ

Σήμερα η συνάντηση Χριστόφια με Ταλάτ

Πλήρη αποσαφήνιση της βάσης για τη λύση του Κυπριακού θα επιδιώξει σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφιας, στη συνάντηση που θα έχει με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο κύπριος πρόεδρος επιμένει σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Αντιθέτως, οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στη λύση της «παρθενογέννησης», στην κατάλυση δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία ενός νέου κράτους με δύο οντότητες.

Σήμερα  η συνάντηση  Χριστόφια  με Ταλάτ | tovima.gr

Πλήρη αποσαφήνιση της βάσης για τη λύση του Κυπριακού θα επιδιώξει σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφιας, στη συνάντηση που θα έχει με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο κύπριος πρόεδρος επιμένει σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Αντιθέτως, οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στη λύση της «παρθενογέννησης», στην κατάλυση δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία ενός νέου κράτους με δύο οντότητες. Η συνάντηση κρίνεται κρίσιμη και από τους δύο πλευρές, αφού σε αυτήν θα διαφανούν οι τουρκικές προθέσεις για σοβαρή διαπραγμάτευση επί του Κυπριακού. Δεν αποκλείεται οι δύο ηγέτες να ανακοινώσουν και νέα μέτρα ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Οπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ.Στεφάνου , στη συνάντηση θα γίνει και ανασκόπηση των ως τώρα συζητήσεων στις ομάδες εργασίας και στις τεχνικές επιτροπές. Σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα», ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η βάση των διαπραγματεύσεων και το πλαίσιο λύσης για «επανένωση της Κύπρου», απέφυγε όμως να αναφέρει εάν θα υπάρξει και κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση. Επιβεβαίωσε όμως ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα υπάρξει και άλλη συνάντηση των δύο ηγετών εντός του Ιουλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκουν διά της νέας συνάντησης Χριστόφια- Ταλάτ να συντηρήσουν τη διαδικασία των συνομιλιών ως τα τέλη του Ιουλίου προκειμένου να καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων. Οι εντολές άλλωστε από τη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», είναι να αποφευχθούν κινήσεις οι οποίες θα προκαλέσουν προβλήματα και θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο τις συνομιλίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk