Προανακριτική ή Εξεταστική Επιτροπή το δίλημμα

Προανακριτική ή Εξεταστική Επιτροπή είναι το δίλημμα που θα τεθεί ενώπιον της Βουλής μετά τη διαβίβαση του φακέλου με την εισαγγελική έρευνα κατά την οποία διαπιστώθηκαν ευθύνες πολιτικών προσώπων για τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Ως αργά χθες το εισαγγελικό πόρισμα δεν είχε φθάσει στο Κοινοβούλιο και γι΄ αυτό οι εκπρόσωποι των κομμάτων ήταν φειδωλοί σε δηλώσεις για το «τι μέλλει γενέσθαι», πολύ περισσότερο που τυχόν εξελίξεις δεν μπορεί να υπάρξουν πριν από τον …

Προανακριτική  ή Εξεταστική  Επιτροπή το δίλημμα | tovima.gr

Προανακριτική ή Εξεταστική Επιτροπή είναι το δίλημμα που θα τεθεί ενώπιον της Βουλής μετά τη διαβίβαση του φακέλου με την εισαγγελική έρευνα κατά την οποία διαπιστώθηκαν ευθύνες πολιτικών προσώπων για τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Ως αργά χθες το εισαγγελικό πόρισμα δεν είχε φθάσει στο Κοινοβούλιο και γι΄ αυτό οι εκπρόσωποι των κομμάτων ήταν φειδωλοί σε δηλώσεις για το «τι μέλλει γενέσθαι», πολύ περισσότερο που τυχόν εξελίξεις δεν μπορεί να υπάρξουν πριν από τον προσεχή Οκτώβριο που (όλα δείχνουν ότι) θα επαναλειτουργήσει η Ολομέλεια της Βουλής, καθώς η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης, όπως έχει ζητήσει το ΠαΣοΚ με αφορμή την υπόθεση της Siemens.

Πηγές της αντιπολίτευσης θεωρούσαν πιο πιθανή εξέλιξη την υποβολή εκ μέρους τους πρότασης για Προανακριτική Επιτροπή, η οποία πλεονεκτεί έναντι της Εξεταστικής για δύο λόγους:

1. Η απόφαση για τη σύσταση ή μη Προανακριτικής λαμβάνεται από τη Βουλή με μυστική ψηφοφορία, γεγονός που μπορεί να «απελευθερώσει» κυβερνητικούς βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ στην περίπτωση της Εξεταστικής η ψηφοφορία είναι φανερή και το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο, όπως επανειλημμένως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, από τις υποκλοπές και τις απαγωγές ως τα ομόλογα και τo σκάνδαλο της Siemens.

2. Η Εξεταστική έχει σαφώς λιγότερες εξουσίες και ακόμη και αν διαπιστώσει τη διάπραξη αδικημάτων δεν μπορεί να ζητήσει παραπομπή σε δίκη, αρμοδιότητα που μπορεί να ασκηθεί μόνο από Προανακριτική, η οποία εισηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής και εκεί λαμβάνεται η τελική απόφαση.

Για τη σύσταση Εξεταστικής απαιτείται να υποβληθεί αίτημα από 60 βουλευτές, ενώ για Προανακριτική αρκούν 30 υπογραφές βουλευτών, ενώ κρίσιμο στοιχείο για την όποια απόφαση ληφθεί συνιστά και το γεγονός ότι η υπόθεση παραγράφεται τον προσεχή Ιούνιο και εφόσον εν τω μεταξύ δεν προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk