Πάνω από 10.000 χρήστες για βοήθεια στο «18 Ανω»

Π ερισσότεροι από 800 άνδρες και 300 γυναίκες, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ζήτησαν πέρυσι βοήθεια από τους δύο συμβουλευτικούς σταθμούς της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω». Στις υπηρεσίες αυτές έχουν απευθυνθεί τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 10.000 χρήστες ναρκωτικών ουσιών και μέλη των οικογενειών τους. Το πολύ σοβαρό θέμα της χρήσης ναρκωτικών, αλλά και άλλων ουσιών που προκαλούν εθισμό, όπως ο καπνός και το αλκοόλ, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Πάνω από 10.000 χρήστες  για βοήθεια στο «18 Ανω» | tovima.gr

Π ερισσότεροι από 800 άνδρες και 300 γυναίκες, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ζήτησαν πέρυσι βοήθεια από τους δύο συμβουλευτικούς σταθμούς της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Ανω». Στις υπηρεσίες αυτές έχουν απευθυνθεί τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 10.000 χρήστες ναρκωτικών ουσιών και μέλη των οικογενειών τους.

Το πολύ σοβαρό θέμα της χρήσης ναρκωτικών, αλλά και άλλων ουσιών που προκαλούν εθισμό, όπως ο καπνός και το αλκοόλ, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα παρουσιάσει στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από το 2010, καθώς και της πώλησης αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους.

Σε ό,τι αφορά τις ναρκωτικές ουσίες, από τα στοιχεία που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα οι υπεύθυνοι της Μονάδας προκύπτει ότι οκτώ στα δέκα άτομα που προσήλθαν πέρυσι στους δύο συμβουλευτικούς σταθμούς του «18 Ανω» ήταν άνδρες, ηλικίας κατά μέσον όρο 30 ετών. Ωστόσο το 2007 ήταν η χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε η μεγαλύτερη προσέλευση γυναικών χρηστών ναρκωτικών ουσιών στη Μονάδα.

Οι χρήστες που ζήτησαν βοήθεια από τους υπευθύνους των δύο συμβουλευτικών σταθμών έμεναν στην πλειονότητά τους μαζί με την οικογένειά τους (60,3%), σε σταθερή στέγη (93,5%), σε πόλη (93,1%) του Νομού Αττικής (82,5%), ενώ δεν συγκατοικούσαν με άλλον χρήστη (75,5%). Επίσης, είναι άνεργοι (61%), Ελληνες (93,1%) και σε ποσοστό 39,5% απόφοιτοι Λυκείου. Μόνο το 3% των χρηστών είχε αποφοιτήσει από πανεπιστημιακό ίδρυμα και το 27% είχε σταθερή απασχόληση.

Οι οκτώ στις δέκα γυναίκες ήταν άνεργες έναντι 55% των ανδρών. Επίσης, οι γυναίκες ήταν χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου και οι περισσότερες ζούσαν εκτός της γονεϊκής εστίας.

Κύρια ουσία χρήσης είναι η ηρωίνη- για το 89,2% των χρηστών που ζήτησε βοήθεια. Οι βασικότεροι τρόποι χρήσης είναι: από τη μύτη (48%) και με ένεση (34,4%). Οι οκτώ στους δέκα άρχισαν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών με κάνναβη σε ηλικία 16 ετών. Τέσσερα χρόνια αργότερα τη θέση της πήρε η ηρωίνη και η κάνναβη έγινε για το 22% των χρηστών η «δεύτερη» ουσία. Μικρότερο ποσοστό χρηστών (18,7%) είχε ως «δεύτερη» ουσία την κοκαΐνη.

Σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη του «18 Ανω» κυρία Κατερίνα Μάτσα, το «18 Ανω» αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των προγραμμάτων του που προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη σε φυλακισμένους χρήστες ναρκωτικών, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς και ικανοποιητικοί χώροι, ούτε οι κατάλληλες συνθήκες για να δράσουν οι ομάδες στήριξης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk