«Πάγος» στη Μητρόπολη Καισαριανής

Σε «πάγο» μπήκαν τα σχέδια της Μητρόπολης Καισαριανής για την ανέγερση νέας πτέρυγας στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Καισαριανής ύστερα από την απόφαση του προέδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κ. Μενουδάκου να αναστείλει την εκτέλεσή τους. Η νέα αυτή οικοδομική επέκταση της Μονής επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εντός δημόσιας δασικής έκτασης και κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης της περιοχής. Η παραπάνω απόφαση, για την ακρίβεια προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης των έργων, του Ε΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ήρθε έπειτα από προσφυγή της Επιτροπής Κατοίκων της Καισαριανής.

Σε «πάγο» μπήκαν τα σχέδια της Μητρόπολης Καισαριανής για την ανέγερση νέας πτέρυγας στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Καισαριανής ύστερα από την απόφαση του προέδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κ. Μενουδάκου να αναστείλει την εκτέλεσή τους. Η νέα αυτή οικοδομική επέκταση της Μονής επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εντός δημόσιας δασικής έκτασης και κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης της περιοχής.

Η παραπάνω απόφαση, για την ακρίβεια προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης των έργων, του Ε΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ήρθε έπειτα από προσφυγή της Επιτροπής Κατοίκων της Καισαριανής. Κάτοικοι και φορείς ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του περιφερειάρχη Αττικής, οι οποίες χρονολογούνται από τον Ιούνιο του 2006 και με τις οποίες απαλλασσόταν η Μονή από την υποχρέωση να λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση και της επιτρεπόταν να ανεγείρει νέα πτέρυγα κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης που ισχύουν στην περιοχή της Καισαριανής.

Στο κείμενο της προσφυγής τους οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι αντισυνταγματικά και παράνομα ο περιφερειάρχης Αττικής επέτρεψε στη Μονή να κατασκευάσει νέα πτέρυγα για τη δημιουργία ξενώνων, γραφείων και αθλητικών εγκαταστάσεων εντός της προστατευόμενης δασικής δημόσιας έκτασης του Υμηττού και να διανοίξει δασικό δρόμο. Ακόμη υπογραμμίζουν ότι η επέκταση της Μονής «εντός δημόσιας έκτασης αισθητικού δάσους θα επιφέρει δυσεπανόρθωτη βλάβη στο πολλαπλώς τρωθέν» δάσος του Υμηττού και στο περιβάλλον, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλει την προστασία της δασικής έκτασης.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ υποστήριζε από το φθινόπωρο, όταν και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων και φορέων του δήμου, ότι η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στο συγκεκριμένο κομμάτι θα συμπεριελάμβανε τη φύτευση περισσοτέρων των χιλίων δέντρων, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της πτέρυγας θα λειτουργούσε ως πολιτιστικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή. Σε επιστολή του μάλιστα προς τον δήμαρχο Καισαριανής κ. Σπύρο Τζόκα ο κ. Δανιήλ έγραφε ότι το έργο περιελάμβανε «αρχονταρίκι, γραφεία της Μονής, κτίριο για τους νέους της περιοχής,μουσείο,χώρους συνεδρίων,διαλέξεων και εκδηλώσεων, χρηματοδοτημένα αμιγώς από κοινοτικά κονδύλια με όριο πέρατος τις 30.12.2008».

Οι κάτοικοι προχώρησαν όλο το προηγούμενο διάστημα σε πορείες διαμαρτυρίας, συμβολικές δενδροφυτεύσεις και καταλήψεις στη Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, με αποκορύφωμα την προσπάθεια γενικευμένης δενδροφύτευσης στο εργοτάξιο και στους όμορους χώρους στα τέλη Φεβρουαρίου, η οποία έγινε, όπως κατήγγειλε η Επιτροπή Κατοίκων, έπειτα από τη διαπίστωση κοπής και εκρίζωσης δεκάδων δένδρων. Νωρίτερα, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2007, οι συγκεντρώσεις των κατοίκων της Καισαριανής έξω από το Μητροπολιτικό Μέγαρο είχαν παρεμποδίσει δύο φορές τη δημοπράτηση του έργου. Προσφυγή για την περίφραξη
Στο μεταξύ 12 κάτοικοι του Θησείου και των συνοικιών γύρω από την Ακρόπολη προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ξηλωθεί η περίφραξη που έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού στους λόφους του Φιλοπάππου, της Πνύκας και των Νυμφών.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, η περιοχή των λόφων του Φιλοπάππου, της Πνύκας και των Νυμφών χαρακτηρίστηκε οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος και αποφασίστηκε η περίφραξή του και η δημιουργία εισόδων (πυλών). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ο χώρος θα φυλάσσεται ολόκληρο το 24ωρο. Το βράδυ δεν θα επιτρέπεται η είσοδος, εκτός από ορισμένες μόνο ώρες και ύστερα από σχετική άδεια, προκειμένου να εξυπηρετείται το αναψυκτήριο του Δ.Πικιώνη πίσω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η περίφραξη είναι αντίθετη στις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία. Και αυτό διότι η περίφραξη περιορίζει αδικαιολόγητα και υπέρμετρα την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στους κοινόχρηστους αρχαιολογικούς χώρους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κοινωνική ζωή τους. Προσθέτουν μάλιστα ότι η υπουργική απόφαση δεν δικαιολογεί σε κανένα σημείο της τη λήψη ειδικών περιοριστικών μέτρων πρόσβασης στους συγκεκριμένους χώρους. Ακόμη, σημειώνουν ότι πριν από την κατασκευή της περίφραξης δεν υπήρξε γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, αλλά ούτε εκδόθηκε η απαιτούμενη απόφαση για την έγκριση των εργασιών περίφραξης και δημιουργίας εισόδων εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Να αποσυρθεί η διάταξη για το Γουδή

Εκκληση να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια ανέγερσης Πολιτιστικού Κέντρου της Αστυνομίας στο πάρκο Γουδή απευθύνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το σχετικό σχέδιο νόμου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η νομοθετική διάταξη για την ίδρυση του παραπάνω κέντρου, αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής. «Με μεθόδευση οριακής νομιμότητας και με προφανή πρόθεση να αποφύγουν τον έλεγχο συνταγματικότητας από το ΣτΕ, επιχειρούν να πλήξουν τον μητροπολιτικό χαρακτήρα του πάρκου στο Γουδή και να νομιμοποιήσουν το κτίσιμο νέων κτιριακών όγκων, με συνολική δόμηση που θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 43.000 τ.μ.» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς, Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο , Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη, ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιά και Πολιτισμού κ. Μιχ. Λιάπη, να αποσυρθεί η επίμαχη νομοθετική διάταξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk