ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΩΝ «ΜΑΥΡΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ»

Οι ποινικές έρευνες φέρνουν πολιτικές αντεγκλήσεις

Σ τον απόηχο των κακουργηματικών διώξεων για τα σκάνδαλα των «μαύρων ταμείων» της Siemens και της εξαγοράς της Γερμανός ΑΒΕΕ από την Cosmote παραδέρνει η πολιτική ζωή της χώρας. Οι εξελίξεις στη δικαστική έρευνα για τις δύο σημαντικές υποθέσεις «πυροδοτούν» οξύτητες και αντεγκλήσεις ανεβάζοντας το θερμόμετρο στον πολιτικό στίβο. Και ενώ η διαμάχη στην πολιτική σκηνή εξελίσσεται σε έντονους ρυθμούς με αφορμή τις ποινικές έρευνες για τα δύο σκάνδαλα, στο δικαστικό «μέτωπο» οι ανακριτές μελετούν τις δύο ογκωδέστατες δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από τις πολύμηνες έρευνες των εισαγγελικών λειτουργών κυρίας Ευσταθίας Σπυροπούλου (Γερμανός – Cosmote) και κ.

Σ τον απόηχο των κακουργηματικών διώξεων για τα σκάνδαλα των «μαύρων ταμείων» της Siemens και της εξαγοράς της Γερμανός ΑΒΕΕ από την Cosmote παραδέρνει η πολιτική ζωή της χώρας. Οι εξελίξεις στη δικαστική έρευνα για τις δύο σημαντικές υποθέσεις «πυροδοτούν» οξύτητες και αντεγκλήσεις ανεβάζοντας το θερμόμετρο στον πολιτικό στίβο.

Και ενώ η διαμάχη στην πολιτική σκηνή εξελίσσεται σε έντονους ρυθμούς με αφορμή τις ποινικές έρευνες για τα δύο σκάνδαλα, στο δικαστικό «μέτωπο» οι ανακριτές μελετούν τις δύο ογκωδέστατες δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί από τις πολύμηνες έρευνες των εισαγγελικών λειτουργών κυρίας Ευσταθίας Σπυροπούλου (Γερμανός – Cosmote) και κ. Παναγιώτη Αθανασίου (Siemens) και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα για τον 4ο ειδικό ανακριτή κ. Νίκο Ζαγοριανό αποτελεί η αποκάλυψη αυτών που κρύβονται πίσω από τους κωδικούς «Α. Rocos», «Μati» και «Rozos», στους οποίους φαίνεται να έχουν καταλήξει ύποπτα εμβάσματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Ετσι ο δικαστικός λειτουργός αναμένεται να ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών για να ανοίξουν τόσο οι τρεις επίμαχοι λογαριασμοί όσο και άλλοι που διατηρούν πρώην στελέχη της Siemens ΑΕ και πρώην διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ, καθώς και άλλα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα, σε τράπεζες της Αγγλίας, της Κύπρου, της Ελβετίας και του Βελγίου.

Συγκεκριμένα ο ανακριτής στοχεύοντας να λάβει σε εύλογο χρόνο στα χέρια του τα κρίσιμα στοιχεία από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών θα αποστείλει έγγραφα προς τις αρχές των προαναφερομένων χωρών με τα οποία θα γνωστοποιεί την άσκηση των ποινικών διώξεων. Και θα ζητεί να προωθηθούν με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς τα σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχε υποβάλει κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης ο εισαγγελέας κ. Π. Αθα νασίου.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζαγοριανός θα ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών που τηρούν σε ελληνικές τράπεζες εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Siemens οι οποίοι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας εξετάστηκαν ως ύποπτοι. Νομικοί κύκλοι μάλιστα δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για πρόσωπα που κλήθηκαν ως μάρτυρες από τον κ. Αθανασίου και στη συνέχεια ανέκυψαν για αυτούς ενδείξεις ουσιαστικότερης εμπλοκής τους στο σκάνδαλο. Και ανέφεραν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του πρώην συμβούλου του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Τάσου Μαντέλη κ. Αρ. Μαντά, ο οποίος, παρά τη γραφολογική πραγματογνωμοσύνη που «δείχνει», αν και με επιφυλάξεις, τον δικό του γραφικό χαρακτήρα, αρνείται κάθε σχέση του με ιδιόχειρο σημείωμα που αποτέλεσε κεντρικό σημείο στην έρευνα του κ. Αθανασίου. Το επίμαχο σημείωμα αφορά την κατάθεση εμβάσματος 10 εκατ. μάρκων σε λογαριασμό της Canadian Ιmperial Βank of Commerce LΤD με δικαιούχο τον «Α. Roco».

Εν τω μεταξύ 16 βουλευτές του ΠαΣοΚ με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη τον καταγγέλλουν για «προσχηματικές και μεθοδευμένες» εξαγγελίες περί διενέργειας φορολογικών ελέγχων στη Siemens από την ΥΠΕΕ στις οποίες προβαίνει έξι μήνες μετά την υποβολή σχετικής πρότασης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφού έχει προηγηθεί στην εν λόγω υπηρεσία «τσουνάμι κομματικοποίησης με προκλητικές διώξεις στελεχών».

Επιπλέον καταγγέλλουν ότι τα στελέχη της ΥΠΕΕ που θα διενεργήσουν τους ελέγχους ήταν οι ίδιοι που το 2004 ήλεγξαν και είχαν απαλλάξει τον όμιλο κλείνοντας πολλαπλές προηγούμενες φορολογικές χρήσεις της Siemens.

«Βάλανε λοιπόν τους λύκους να φυλάξουν το κοπάδι» καταλήγουν την ερώτησή τους οι 16 βουλευτές του ΠαΣοΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk