Τα νέα, αποκαλυπτικά, στοιχεία για την αρπαγή στη Θεσσαλονίκη του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

Οι απαγωγείς του Μυλωνά ήταν στην Αθήνα

«ΟΙ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά όταν τηλεφωνούσαν στην οικογένεια του ομήρου για να διαπραγματευθούν την παράδοσή του βρίσκονταν στη λεωφόρο Κηφισιάς και λίγες ώρες αργότερα στο Περιστέρι! Εχουμε πλέον σειρά ενδείξεων ότι στην απαγωγή του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος είχε κύριο ρόλο ο καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας.Αυτό έχει προκύψει από την ανάλυση και τη σύγκριση της φωνής σε μια μαγνητοφωνημένη συνομιλία των απαγωγέων με τη σύζυγο του επιχειρηματία. Είναι ιδιαίτερα πιθανόν στην αρπαγή του κ. Μυλωνά να συμμετείχαν και πρώην κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε σε καλό δρόμο». Σε αυτή την εκτίμηση προχωρούσαν μιλώντας προς «Το Βήμα» υψηλόβαθμοι αξιωματικοί οι οποίοι χειρίζονται στη Θεσσαλονίκη την υπόθεση της αρπαγής του 49χρονου επιχειρηματία- το βράδυ της Δευτέρας 9 Ιουνίου 2008-έξω από το σπίτι του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην απαγωγή συμμετείχαν περισσότερα από τέσσερα άτομα. Τελικώς ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Κυριακής 22 Ιουνίου αφού οι συγγενείς του παρέδωσαν στους απαγωγείς του λύτρα των οποίων το ύψος υπολογίζεται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ.

«ΟΙ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά όταν τηλεφωνούσαν στην οικογένεια του ομήρου για να διαπραγματευθούν την παράδοσή του βρίσκονταν στη λεωφόρο Κηφισιάς και λίγες ώρες αργότερα στο Περιστέρι! Εχουμε πλέον σειρά ενδείξεων ότι στην απαγωγή του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος είχε κύριο ρόλο ο καταζητούμενος
Βασίλης Παλαιοκώστας.Αυτό έχει προκύψει από την ανάλυση και τη σύγκριση της φωνής σε μια μαγνητοφωνημένη συνομιλία των απαγωγέων με τη σύζυγο του επιχειρηματία. Είναι ιδιαίτερα πιθανόν στην αρπαγή του κ. Μυλωνά να συμμετείχαν και πρώην κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε σε καλό δρόμο». Σε αυτή την εκτίμηση προχωρούσαν μιλώντας προς «Το Βήμα» υψηλόβαθμοι αξιωματικοί οι οποίοι χειρίζονται στη Θεσσαλονίκη
την υπόθεση της αρπαγής του 49χρονου επιχειρηματία- το βράδυ της Δευτέρας 9 Ιουνίου 2008-έξω από το σπίτι του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην απαγωγή συμμετείχαν περισσότερα από τέσσερα άτομα. Τελικώς ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Κυριακής 22 Ιουνίου αφού οι συγγενείς του παρέδωσαν στους απαγωγείς του λύτρα των οποίων το ύψος υπολογίζεται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Oι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση μόλις τώρα- περίπου δύο μήνες μετά την απελευθέρωση του κ. Μυλωνά- εκφράζουν σχετική αισιοδοξία για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πιστεύουν όμως παράλληλα ότι, «ακόμη κι αν μάθουμε ποιοι ακριβώς είναι οι δράστες,δεν σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να τους συλλάβουμε.Τους περισσότερους ίσως τους ψάχναμε και πριν από την απαγωγή του Μυλωνά για άλλους λόγους». Ποια όμως είναι τα νέα στοιχεία που έχουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για την απαγωγή του επιχειρηματία και ποιος κίνδυνος υπάρχει να αποτύχουν στις εκτιμήσεις ή στις έρευνές τους;

Σε απόρρητο σήμα που συνέταξε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στις 23 Ιουνίου 2008, μία ημέρα μετά την επιστροφή του κ. Μυλωνά στο σπίτι του, αναφερόταν: «Στις 9.6.2008, στις 10.6.2008, στις 12.6.2008, στις 19.6.2008 και στις 21.6.2008 πραγματοποιήθηκαν από τους δράστες τηλεφωνικές επαφές με τη σύζυγο του κ. Μυλωνά και με τον δικηγόρο της οικογενείας κ.Ακριβόπουλοτόσο για παραλαβή μαγνητοταινίας όσο και σακιδίου (σ.σ.: έξω από εκκλησία στη Λάρισα) που περιείχε επιστολές, κινητό τηλέφωνο και ασύρματο πομποδέκτηπροκειμένου να προχωρήσουν στην παράδοση των λύτρων».

Από την περαιτέρω έρευνα και την ανάλυση των κλήσεων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διαπιστώθηκε λοιπόν ότι τρεις από αυτές τις κλήσεις προς την οικογένεια του θύματος πραγματοποιήθηκαν όχι από τη Θεσσαλονίκη ή από τους γύρω νομούς, όπως πιστευόταν αρχικά, αλλά από το κέντρο και τα προάστια της Αθήνας!

Συγκεκριμένα, μία κλήση έγινε από την περιοχή της Ομονοίας, μία από τη λεωφόρο Κηφισιάς και μία από το Περιστέρι. Οι κλήσεις προέρχονταν από διαφορετικά κινητά και SΙΜ κάρτες οι περισσότερες από τις οποίες είχαν αγορασθεί στη Βόρεια Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκαν μόνο μία φορά. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι αυτό ίσως σημαίνει πως ένας ή δύο από την ομάδα των απαγωγέων έχουν «βάση» στην Αθήνα και βοηθούσαν με διάφορους τρόπους την αρπαγή του προέδρου του ΣΕΒ Θεσσαλονίκης. Τριγυρνούσαν στην Αθήνα και τηλεφωνούσαν στους συγγενείς του κ. Μυλωνά, ενώ προφανώς με άλλα κινητά είχαν επαφή με τους συνεργούς τους στη Θεσσαλονίκη, όπου εκρατείτο όμηρος ο επιχειρηματίας. Σημειώνεται ακόμη ότι, όπως προέκυψε από την έρευνα της Αστυνομίας και καταγράφεται στο ίδιο απόρρητο σήμα, «το κλεμμένο αυτοκίνητο που δόθηκε από τους απαγωγείς στον κ.Μυλωνά για να γυρίσει στο σπίτι του είχε γερμανικές πινακίδες που είχαν κλαπεί στις 5 Απριλίου 2005 από ΙΧ αυτοκίνητο που ανήκε σε Ελληνίδα γερμανικής καταγωγής,στην οδό Αγκύλης,στον Νέο Κόσμο,στην Αθήνα». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν ως κύριο σενάριο – με μεγάλο κίνδυνο διάψευσης βέβαια- ο κύριος οργανωτής της απαγωγής να είναι ο 44χρονος κατάδικος Βασίλης Παλαιοκώστας, ο οποίος έχει κατηγορηθεί μαζί με τον συλληφθέντα αδελφό του Νίκο για την απαγωγή του επιχειρηματία Αλέξανδρου Χαΐτογλου το 1995 στη Θεσσαλονίκη. Ο Β. Παλαιοκώστας κατόρθωσε να δραπετεύσει τον Ιούνιο του 2006 από τις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τον αλβανό κακοποιό Αλκέτ Ριζάι όταν ελικόπτερο προσγειώθηκε μέσα στο προαύλιο του σωφρονιστικού καταστήματος. Σύμφωνα με το βούλευμα 143 του 2008 του Συμβουλίου Εφετών που εκδόθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, οργανωτής της κινηματογραφικής απόδρασης με το ελικόπτερο ήταν ο επιχειρηματίας Βασίλης Στεφανάκος αλλά και ένας ποδοσφαιρικός παράγοντας από τα νότια προάστια. Το ελικόπτερο οδήγησαν στις φυλακές Κορυδαλλού, απειλώντας με όπλα τον πιλότο, ένας 30χρονος ποινικός από την περιοχή του Αιγάλεω και ένας 32χρονος Αλβανός που εθεωρούντο μέλη της «ομάδας Στεφανάκου», οι οποίοι κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα και καταζητούνται εδώ και πολλά χρόνια. Ο Αλκέτ Ριζάι και ο Β. Στεφανάκος συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, οι υπόλοιποι όμως διαφεύγουν τη σύλληψη…

Οπως πιστεύουν λοιπόν οι αστυνομικοί, «οι ομοιότητες της απαγωγής Μυλωνά με την απαγωγή του επιχειρηματία Αλ. Χαΐτογλου το 1995 και ο σχεδόν ευγενικός τρόπος με τον οποίο οι απαγωγείς συμπεριφέρθηκαν και στους δύο επιχειρηματίες-ομήρους μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι την αρπαγή του κ. Μυλωνά οργάνωσε ή είχε κύριο ρόλο ο άφαντος Βασίλης Παλαιοκώστας. Σχεδόν έχουμε αποκλείσει τις άλλες περιπτώσεις. Θεωρούμε ιδιαίτερα πιθανόν συμμέτοχοι στην απαγωγή να είναι ο 30χρονος Ελληνας από το Αιγάλεω και ο 32χρονος Αλβανός που ήσαν οι επιβάτες του ελικοπτέρου με το οποίο διέφυγε ο Παλαιοκώστας από τον Κορυδαλλό. Κάνουμε μεγάλη έρευνα για να τους εντοπίσουμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και δεν μπορούμε. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο Ελληνας έχει θεαθεί με κλεμμένο αυτοκίνητο στα δυτικά προάστια της Αθήνας ενώ έχει εμφανισθεί και ως… αστυνομικός με το επώνυμο “Κοράκης”».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. λοιπόν για να επαληθεύσουν το σενάριό τους προχώρησαν σε μία άλλη ενέργεια: πήραν την προαναφερόμενη κασέτα με τη φωνή ενός εκ των απαγωγέων που έδιναν εντολές στην οικογένεια Μυλωνά για τον τρόπο παράδοσης των λύτρων και ζήτησαν να την ακούσουν άνθρωποι που γνώριζαν τη φωνή του Β. Παλαιοκώστα αλλά και των δύο άλλων καταζητουμένων της απόδρασης με το ελικόπτερο. Οπως υποστηρίζουν αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση, «μάρτυρας μας έχει πει ότι η φωνή πιθανότατα ανήκει στον Β. Παλαιοκώστα, αυτό όμως δεν αποτελεί για μας την πλήρη απόδειξη…».

Υπήρξαν πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται πάντως ότι «ανάμεσα σε αυτούς που θα καλούνταν να αναγνωρίσουν τη “φωνή στην κασέτα” θα ήταν και ο πιλότος του ελικοπτέρου ιδιωτικής εταιρείας ο οποίος υπό την απειλή των όπλων του έλληνα και του αλβανού ποινικού το οδήγησε στις φυλακές Κορυδαλλού». Ενα άλλο βασικό ζητούμενο για την Αστυνομία είναι ποιος άλλος- εκτός από τους προαναφερόμενους τρεις βασικούς υπόπτους- μπορεί να συμπλήρωνε την τουλάχιστον τετραμελή ομάδα των απαγωγέων. Γι΄ αυτό λοιπόν έχει εξετασθεί η περίπτωση στην ίδια ομάδα να συμμετείχαν πρώην συγκρατούμενοι των βασικών υπόπτων που αποφυλακίστηκαν προ μηνών από τις φυλακές Διαβατών ή άλλο σωφρονιστικό κατάστημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk