Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ουκρανία

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα ηγηθεί προσωπικώς της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στους εορτασμούς της 1020ής επετείου του εκχριστιανισμού των Ρώσων του Κιέβου, ανακοίνωσε το Φανάρι. Το θέμα απασχόλησε την τακτική Ιερά Σύνοδο που συνήλθε στις 23-25 Ιουνίου, όπου εξετάστηκε η πρόσκληση που απηύθυνε ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος ζητώντας τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου στους εορτασμούς, καθώς και η πρόσκληση του προέδρου …

Ο Οικουμενικός  Πατριάρχης  στην Ουκρανία | tovima.gr

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα ηγηθεί προσωπικώς της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στους εορτασμούς της 1020ής επετείου του εκχριστιανισμού των Ρώσων του Κιέβου, ανακοίνωσε το Φανάρι.

Το θέμα απασχόλησε την τακτική Ιερά Σύνοδο που συνήλθε στις 23-25 Ιουνίου, όπου εξετάστηκε η πρόσκληση που απηύθυνε ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος ζητώντας τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου στους εορτασμούς, καθώς και η πρόσκληση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να ηγηθεί προσωπικώς στους εορτασμούς.

Η αποδοχή της πρόσκλησης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να συμμετάσχει προσωπικά έρχεται σε μια στιγμή έντονων πολιτικών αναταράξεων που απειλούν την ήδη ευαίσθητη εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι πολυδιασπασμένη σε όσους θέλουν να διατηρήσουν σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας, σε όσους θέλουν να ανακηρύξουν στο Κίεβο αυτοκέφαλη Εκκλησία και σε άλλες μικρότερες δικαιοδοσίες που επιβιώνουν από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας ενθαρρύνει τάσεις που θέλουν την αυτονόμηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ενδεχομένως την υπαγωγή της στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως ήταν πριν από τον 16ο αιώνα.

Το θέμα αυτό ερεθίζει τη Μόσχα, η οποία είναι ιδιαίτερα καχύποπτη απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Μόσχα αντιδρά επιθετικά προς το Φανάρι πιστεύοντας ότι έτσι μπορεί να εμποδίσει προκαταβολικά κινήσεις στην Ουκρανία τις οποίες ενδεχομένως θα έκανε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk