Διπλωματικές διεργασίες για Κυπριακό και ονομασία των Σκοπίων

Ο κ. Γκρούεφσκι ποντάρει στις ΗΠΑ

Στη Νέα Υόρκη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στρέφεται το ενδιαφέρον Αθήνας και Λευκωσίας, καθώς τόσο το Σκοπιανό όσο και το Κυπριακό περνούν τις τελευταίες φάσεις κινητικότητας πριν από την ύστατη προσπάθεια για επίτευξη λύσης και στα δύο μέτωπα, από τον Σεπτέμβριο. Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου μπορεί να κρύβει εξελίξεις. Τότε, θεωρείται πολύ πιθανόν να ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια και στον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Παράλληλα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ίσως να επιδιωχθεί από τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς (σε συνεργασία με τις ΗΠΑ) η ανάληψη ακόμα μιας συγκεκριμένης πρωτοβουλίας για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων.

Στη Νέα Υόρκη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στρέφεται το ενδιαφέρον Αθήνας και Λευκωσίας, καθώς τόσο το Σκοπιανό όσο και το Κυπριακό περνούν τις τελευταίες φάσεις κινητικότητας πριν από την ύστατη προσπάθεια για επίτευξη λύσης και στα δύο μέτωπα, από τον Σεπτέμβριο.
Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου μπορεί να κρύβει εξελίξεις. Τότε, θεωρείται πολύ πιθανόν να ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια και στον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Παράλληλα, στο περιθώριο
της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ίσως να επιδιωχθεί από τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς (σε συνεργασία με τις ΗΠΑ) η ανάληψη ακόμα μιας συγκεκριμένης πρωτοβουλίας για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων.

O Νίκολα Ντιμιτρόφ αιφνιδίασε προχθές τον Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Ο σκοπιανός διαπραγματευτής κατηγόρησε τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας ότι εκφεύγει της εντολής του, συζητώντας και άλλα ζητήματα, όπως αυτό του αλυτρωτισμού. Και του επεσήμανε ότι αν αυτό συνεχιστεί τότε στο τραπέζι πρέπει να έλθει και το θέμα της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, το οποίο έθεσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι στον κ. Νίμιτς κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην πΓΔΜ.

Οι κκ. Νίμιτς και Ντιμιτρόφ είχαν πολύωρη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, μετά την οποία δεν έγινε καμία δήλωση και δεν εκδόθηκε κανένα ανακοινωθέν, όπως άλλωστε είχε ειπωθεί. Μαζί με τον κ. Ντιμιτρόφ βρισκόταν και ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κ. Γκρούεφσκι, κ. Μάρτιν Πρότουγκερ , σε έναν ρόλο «κηδεμόνα». Τη Δευτέρα ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τον κ. Αδ.Βασιλάκη.

Οι Σκοπιανοί κατέθεσαν προφορικώς, αλλά και γραπτώς τις παρατηρήσεις τους επί της τελευταίας δέσμης ιδεών Νίμιτς. Σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν αναθεώρηση του Συντάγματός τους για υιοθέτηση του νέου ονόματος για όλες τις χρήσεις, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Αθήνας, σύμφωνα με όλες τις δημόσιες δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή όσο και της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Και επεσήμαναν ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν την αλλαγή του ονόματός τους ως προϋπόθεση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση φέρεται να συζητήθηκαν και ονόματα. Ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να είπε στον διαμεσολαβητή ότι τα Σκόπια βλέπουν θετικά την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» ή κάποια παραλλαγή αυτής ως πιθανή λύση. Ωστόσο, δεν θέλουν να αναγράφεται το νέο όνομα στα διαβατήρια, τα οποία αποτελούν και ένα από τα στοιχεία που θεωρούνται κρίσιμα για το θέμα της διατήρησης της «μακεδονικής ταυτότητας». Ο σκοπιανός διαπραγματευτής εμφανίστηκε επίσης αντίθετος, λένε oι πληροφορίες, στη χρήση στα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών του όρου «μακεδονικός» σε λατινική γραφή («Μakedonski») και επέμεινε στην αγγλική γραφή («Μacedonian»).

Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις «οι Σκοπιανοί επιχειρούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς και ζητούν από τους Αμερικανούς να σπρώξουν το θέμα». Θα ήθελαν ενδεχομένως ορισμένα από τα αποκαλούμενα περιφερειακά ζητήματα της διαπραγμάτευσης να αποτελέσουν αντικείμενο εξέτασης από τεχνικές επιτροπές. Η προτίμηση των Σκοπιανών στις κινήσεις της αμερικανικής διπλωματίας σημαίνει ότι δεν έπρεπε να αποκλειστεί αβασάνιστα μια απόπειρα των Ηνωμένων Πολιτειών να επιτύχουν μια αναβάθμιση των συνομιλιών, ίσως σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, από τον Σεπτέμβριο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ίσως να λάβει χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Αθήνα ανέμενε το ξέσπασμα των Σκοπιανών, όπως αυτό εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες με τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, εξαιτίας της αποτυχίας να βρεθεί λύση ως τις 9 Ιουλίου, την ημέρα που η Αλβανία και η Κροατία υπέγραψαν το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ. Εγκυροι διπλωματικοί κύκλοι κάνουν λόγο για διαπραγματευτικούς ελιγμούς των Σκοπίων με σκοπό να κερδίσουν χρόνο, ίσως για να αποσπάσουν περισσότερες αναγνωρίσεις της χώρας με το συνταγματικό της όνομα.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά τηρεί προσεκτική στάση τόσο για τις σχέσεις Σκοπίων- Ουάσιγκτον όσο και για τις πιθανές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν κατά τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του ΤζορτζΜπους. Εμπειροι διπλωμάτες εκφράζουν την άποψη ότι καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέρχονται σε λίγο καιρό και επισήμως σε προεκλογική περίοδο ίσως πρέπει να αποφευχθούν βιαστικές κινήσεις ώστε να φανεί και πώς θα κινηθούν σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Και προσθέτουν ότι παλαιότερα οι Αμερικανοί είχαν προσφέρει βιαστικές λύσεις σε προεκλογικές περιόδους, προκειμένου να φανεί ότι υπάρχει κινητικότητα.

Επιπλέον, υπάρχει μπροστά και ο Δεκέμβριος, όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα αποφασίσει αν θα δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ. Η Αθήνα έχει ήδη δηλώσει ότι εφόσον χρειαστεί θα ασκήσει και εκεί το δικαίωμα βέτο. Πάντως η πρόσφατη ομιλία του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετική για την πΓΔΜ, καθώς ο Σαρκό ξεκαθάρισε ότι προτού τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω διεύρυνσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk