«Νευροπλοήγηση» στον Ευαγγελισμό

Σε κέντρο αναφοράς και εκπαίδευσης για τους ξένους επιστήμονες έχει μετατραπεί η Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, την οποία διευθύνει ο καθηγητής κ. Δαμιανός Σακάς. Γιατροί από διάφορες χώρες έχουν έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να παρακολουθήσουν τον δεύτερο κύκλο εκπαίδευσης για τη «χειρουργική τεχνική με ψηφιακή νευροπλοήγηση». Οπως εξήγησε ο καθηγητής, ο όρος νευροπλοήγηση περιγράφει ένα σύστημα υπερσύγχρονης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται από τους νευροχειρουργούς για να τους «πλοηγεί» μέσα στον εγκέφαλο.

«Νευροπλοήγηση»  στον Ευαγγελισμό | tovima.gr

Σε κέντρο αναφοράς και εκπαίδευσης για τους ξένους επιστήμονες έχει μετατραπεί η Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, την οποία διευθύνει ο καθηγητής κ. Δαμιανός Σακάς. Γιατροί από διάφορες χώρες έχουν έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να παρακολουθήσουν τον δεύτερο κύκλο εκπαίδευσης για τη «χειρουργική τεχνική με ψηφιακή νευροπλοήγηση».

Οπως εξήγησε ο καθηγητής, ο όρος νευροπλοήγηση περιγράφει ένα σύστημα υπερσύγχρονης τεχνολογίας που χρησιμοποιείται από τους νευροχειρουργούς για να τους «πλοηγεί» μέσα στον εγκέφαλο. Η τεχνολογία είναι παρόμοια με τη λειτουργία του συστήματος εντοπισμού γεωγραφικής θέσης μέσω δορυφορικών συστημάτων, γνωστού ως GΡS. Με τη χρήση υπολογιστών τελευταίας τεχνολογίας δίνεται η δυνατότητα στον νευροχειρουργό να «πλοηγείται» στον εγκέφαλο με ακρίβεια χιλιοστών. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο μειώνονται ο τραυματισμός του εγκεφάλου και ο κίνδυνος των επιπλοκών μιας εγχειρητικής διαδικασίας. Ως σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί, με τη μέθοδο της εγκεφαλικής διέγερσης με ηλεκτρόδια, τέσσερις περιπτώσεις πασχόντων από καμπτοκορμία. Πρόκειται για μια σπάνια κινητική διαταραχή, εξαιτίας της οποίας ο ασθενής «διπλώνεται» στα δύο και περπατά με κλίση. Με τη χρήση των προηγμένων μηχανημάτων που επιτρέπουν ψηφιακό χειρισμό του εγκεφάλου του ασθενούς, οι γιατροί εντοπίζουν το σημείο-«στόχο». Εκεί τοποθετούν ηλεκτρόδια τα οποία είναι συνδεδεμένα με έναν μόνιμο διεγέρτη του εγκεφάλου.

Χθες, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ο κ. Σακάς αναφέρθηκε σε μια νέα περίπτωση ασθενούς ο κορμός του οποίου έγερνε προς τα πίσω. Το πρόβλημα του 30χρονου ασθενούς αντιμετωπίστηκε κατά τον ίδιο τρόπο.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος που διεξάγεται αποκλειστικά από έλληνες γιατρούς είναι η εκπαίδευση νευροχειρουργών από διάφορες χώρες του κόσμου σε αυτές τις προηγμένες χειρουργικές επεμβάσεις με τη βοήθεια της νευροπλοήγησης.

Την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου κήρυξε χθες ο υφυπουργός Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρος, δηλώνοντας ότι η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι αξιέπαινη και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Γ.Κρεατσάς και ο διοικητής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός κ. Αντ. Κονταράτος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk