Νέα συνάντηση με Αθήνα και Σκόπια προγραμματίζει ο Μάθιου Νίμιτς

Νέα συνάντηση προγραμματίζει να έχει με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), πρέσβεις κκ. Αδ.Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντιστοίχως, στη Νέα Υόρκη, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς. Η πρόθεση του μεσολαβητή να επανέλθει καταδεικνύει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο κ. Νίμιτς επιδιώκει να κρατήσει «ζωντανή» τη διαδικασία, καθώς και την …

Νέα συνάντηση με Αθήνα και Σκόπια προγραμματίζει ο Μάθιου Νίμιτς | tovima.gr

Νέα συνάντηση προγραμματίζει να έχει με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ), πρέσβεις κκ. Αδ.Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντιστοίχως, στη Νέα Υόρκη, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς.

Η πρόθεση του μεσολαβητή να επανέλθει καταδεικνύει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο κ. Νίμιτς επιδιώκει να κρατήσει «ζωντανή» τη διαδικασία, καθώς και την επιμονή της Ουάσιγκτον να βρεθεί λύση ως τις 9 Ιουλίου, ώστε να υπογράψει η πΓΔΜ μαζί με την Αλβανία και την Κροατία το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ.

Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται, ο κ. Νίμιτς επιθυμεί να καλέσει τους δύο διαπραγματευτές την προσεχή εβδομάδα, πλην όμως δεν υπήρξε προθυμία και από τις δύο πλευρές. Ακούστηκαν διάφορες δικαιολογίες περί διακοπών και έτσι η ημερομηνία της συνάντησης παραμένει στον αέρα. Ο λόγος, όπως εκτιμούν αμερικανικές πηγές, είναι η 9η Ιουλίου, την οποία θέλουν να αποφύγουν και οι δύο πλευρές.

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ με αφορμή αναφορές ότι ο κ. Νίμιτς ενδέχεται να επιστρέψει σε Αθήνα και Σκόπια αυτή την εβδομάδα, σημειώνεται ότι «είναι ανακριβείς», και υπογραμμίζεται ότι «ο κ.Νίμιτς σχεδιάζει συνάντηση με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη,σύντομα,για να συνεχίσουν τις συζητήσεις, αλλά δεν έχουν ακόμη καθοριστεί ακριβείς ημερομηνίες».

Επιστολή στον Κ. Καραμανλή
Με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Αμερικής, Αυστραλίας, Καναδά, Ευρώπης και Αφρικής ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει τη με οποιονδήποτε τρόπο αναφορά του Μάθιου Νίμιτς σε «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα», διότι αυτό θα είναι «η πιο μεγάλη απειλή εναντίον της Ελλάδας». Και προσθέτουν ότι «η αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της ιδέας της σύνθετης ονομασίας είναι ιδιαίτερα ατυχής, διότι ακριβώς παραβλέπει το επακόλουθο της αναγνώρισης των στοιχείων του “μακεδονικού” έθνους και της “μακεδονικής” γλώσσας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk