Λαιμητόμος τα Γερμανικά στα ειδικά μαθήματα

«Καρμανιόλα» αποδείχθηκαν και εφέτος τα Γερμανικά για τους υποψήφιους στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων που απαιτούνται για την εισαγωγή σε ορισμένα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως οι σχολές ξένων γλωσσών, μουσικών ή ηλεκτρονικών. Οι μισοί από τους περίπου 1.000 υποψηφίους που έδωσαν Γερμανικά έπεσαν εφέτος κάτω από τη βαθμολογική βάση. Οι αριστούχοι αυξήθηκαν αντίθετα στα μαθήματα του Σχεδίου (ΕλεύθεροΓραμμικό), επιτυχία που προμηνύει άνοδο των βάσεων στα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, αλλά και σε τμήματα των ΤΕΙ (Γραφιστικής, Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων).

«Καρμανιόλα» αποδείχθηκαν και εφέτος τα Γερμανικά για τους υποψήφιους στις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων που απαιτούνται για την εισαγωγή σε ορισμένα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως οι σχολές ξένων γλωσσών, μουσικών ή ηλεκτρονικών. Οι μισοί από τους περίπου 1.000 υποψηφίους που έδωσαν Γερμανικά έπεσαν εφέτος κάτω από τη βαθμολογική βάση. Οι αριστούχοι αυξήθηκαν αντίθετα στα μαθήματα του Σχεδίου (ΕλεύθεροΓραμμικό), επιτυχία που προμηνύει άνοδο των βάσεων στα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, αλλά και σε τμήματα των ΤΕΙ (Γραφιστικής, Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων). Περισσότεροι ήταν εφέτος οι αριστούχοι και στα Μουσικά μαθήματα (Αρμονία- Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων), όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την κλιμάκωση της βαθμολογίας στα ειδικά μαθήματα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας.

Αύξηση των αριστούχων καταγράφεται στα έξι από τα εννέα ειδικά μαθήματα που εξετάσθηκαν εφέτος, ενώ από πλευράς αριθμού υποψηφίων οι περισσότεροι νέοι και νέες συμμετείχαν στο μάθημα των Αγγλικών (8.850). Ακολουθούν το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο με 2.701 και 2.544 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, οι αριστούχοι στο Ελεύθερο Σχέδιο από 2,59% που ήταν πέρυσι έφθασαν εφέτος στο 5,07%, ενώ το ποσοστό των αριστούχων στο Γραμμικό Σχέδιο έφθασε στο 16,11% από 9,25% που ήταν πέρυσι.

Από την άλλη πλευρά, στα Γερμανικά κάτω από τη βάση έμεινε εφέτος ποσοστό 50,94% των υποψηφίων. Το «άριστα» έπιασε μόλις το 3,77%. Χαμηλές ήταν και οι επιδόσεις των υποψηφίων που εξετάστηκαν στην Αρμονία (με γραπτά κάτω από τη βάση σε ποσοστό 47,62% των υποψηφίων). Οι αριστούχοι

εφέτος έφθασαν στο 5,46% (2,54% πέρυσι).

Στα μαθήματα των ξένων γλωσσών τις καλύτερες επιδόσεις πέτυχαν οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στα Ισπανικά, καθώς μόνο το 7,52% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ το ποσοστό των αριστούχων της εφετινής εξεταστικής διαδικασίας έφθασε στο 16,12%. Ετσι, η πλειονότητα των διαγωνιζομένων στο μάθημα έδωσε εφέτος γραπτά που βαθμολογήθηκαν από 12 ως 18. Στα Αγγλικά οι μισοί υποψήφιοι βαθμολογήθηκαν από 12 ως 18, ενώ στα Γαλλικά περισσότεροι από το 1/3 των υποψηφίων δεν πέρασαν τη βάση του δέκα. Στα Γαλλικά, μάλιστα, οι αναβαθμολογήσεις γραπτών τριπλασιάστηκαν εφέτος σε σχέση με την περυσινή χρονιά, με το 20% των διαγωνιζομένων να καταλήγει εφέτος σε αναβαθμολογιτή, ενώ στα Αγγλικά και στα Ισπανικά αναβαθμολογήθηκε το 1/5 των γραπτών. Τέλος, στα Ιταλικά το 50% των εξετασθέντων βαθμολογήθηκε από 10 ως 15.

Συνολικά, τα μεγαλύτερα ποσοστά αναβαθμολογήσεων παρατηρούνται εφέτος στα Αγγλικά (21,07%), στα Γαλλικά (19,83%), στα Γερμανικά (20,85%) και στην Αρμονία (19,28%). Οι ονομαστικές μηχανογραφικές καταστάσεις με τους αντίστοιχους βαθμούς έχουν σταλεί από χθες σε όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου οι οικείοι διευθυντές να τις προωθήσουν άμεσα στα λύκεια αρμοδιότητάς τους για ενημέρωση των υποψηφίων.

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τη βαθμολογία τους και από το Διαδίκτυο (http://www. ypepth.gr), πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τα τέσσερα πρώτα αρχικά των ονομαστικών τους στοιχείων (Επώνυμο- Ονομα – Πατρώνυμο- Μητρώνυμο) με κεφαλαία. 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk