«Κλειδί» για το Κυπριακό η συνάντηση ΧριστόφιαΤαλάτ

Σ ημαντική χαρακτηρίζεται η συνάντηση της προσεχούς Τρίτης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκουν «να κλειδώσει» αυτή τη φορά η επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων και να αποσαφηνιστεί η βάση λύσης του Κυπριακού- αν και πολλοί ασκούν κριτική στον κ. Χριστόφια, λέγοντας ότι η βάση της λύσης έχει ήδη καθοριστεί από τις Συμφωνίες ΜακαρίουΝτενκτάς και ΚυπριανούΝτενκτάς, το 1977 και το 1979, αντιστοίχως.

«Κλειδί» για  το Κυπριακό  η συνάντηση  ΧριστόφιαΤαλάτ | tovima.gr

Σ ημαντική χαρακτηρίζεται η συνάντηση της προσεχούς Τρίτης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Τα Ηνωμένα Εθνη επιδιώκουν «να κλειδώσει» αυτή τη φορά η επανέναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων και να αποσαφηνιστεί η βάση λύσης του Κυπριακού- αν και πολλοί ασκούν κριτική στον κ. Χριστόφια, λέγοντας ότι η βάση της λύσης έχει ήδη καθοριστεί από τις Συμφωνίες ΜακαρίουΝτενκτάς και ΚυπριανούΝτενκτάς, το 1977 και το 1979, αντιστοίχως.

Ωστόσο, 120 ημέρες ύστερα από την εκλογή του στην προεδρία της Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας απολαμβάνει υψηλό ποσοστό (άνω του 70%) αποδοχής της πολιτικής του.

Ο πρώτος κομμουνιστής πρόεδρος έδωσε περισσότερο βάρος στην κοινωνική πολιτική και στην επαφή με τον πολίτη, αιφνιδιάζοντας πολλούς αντιπάλους του, οι οποίοι περίμεναν σκληρά οικονομικά μέτρα.

Αντί φόρων, ο κ. Χριστόφιας θέσπισε ορισμένες φοροαπαλλαγές που αφορούν τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις, ενώ συναντήθηκε πολλές φορές με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, τόσο από την Κύπρο όσο και από τις αραβικές χώρες, καθώς και από την Ελλάδα (όπως με τον κ. Α. Βγενόπουλο ). «Αν δεν πίστευα πως θα λύσω το Κυπριακό,δεν θα έθετα ποτέ υποψηφιότητα» λέει συχνά στους συνομιλητές του ο κύπριος πρόεδρος. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένει να συνεχίζει να συναντάται με τον κ. Ταλάτ, ο οποίος έχει περιορισμένες δυνατότητες πρωτοβουλιών, αφού το «κλειδί των εξελίξεων» το κρατά η Αγκυρα και συγκεκριμένα το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Ωστόσο, ο κ. Χριστόφιας είναι και άτυχος, καθώς οι ενδοκυπριακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αρχίσουν λόγω της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία.

Ο ίδιος ετοιμάζει πολύ προσεκτικά κάθε συνάντησή του. Αυτό έπραξε και με τον βρετανό πρωθυπουργό κ. Γκόρντον Μπράουν – πετυχαίνοντας την υπογραφή μνημονίου δεκαέξι σημείων-, αυτό θα πράξει και την προσεχή Τρίτη με τον κ. Ταλάτ για να καθορίσουν τη βάση πάνω στην οποία θα διεξαχθούν οι συνομιλίες. Και αυτή είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με ένα κράτος και μία ιθαγένεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk