Καθοριστική η συνάντηση Χριστόφια- Ταλάτ

Κ υπριακές πηγές χαρακτηρίζουν καθοριστική τη συνάντηση που θα έχουν την 1η Ιουλίου οι κκ. Δ.Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία θα κρίνει και το μέλλον των ενδοκυπριακών συνομιλιών που διεξάγονται ως τώρα σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών. Ο πρόεδρος Χριστόφιας, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», θα επιδιώξει να προσδιορίσει τη βάση επί της οποίας θα διεξαχθούν οι απευθείας συνομιλίες, δηλαδή θα ζητήσει να υπάρξει συμφωνία ότι και οι δύο πλευρές θα αναζητούν εφεξής λύση βασισμένη …

Καθοριστική η συνάντηση Χριστόφια- Ταλάτ | tovima.gr

Κ υπριακές πηγές χαρακτηρίζουν καθοριστική τη συνάντηση που θα έχουν την 1η Ιουλίου οι κκ. Δ.Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η οποία θα κρίνει και το μέλλον των ενδοκυπριακών συνομιλιών που διεξάγονται ως τώρα σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών. Ο πρόεδρος Χριστόφιας, όπως πληροφορείται «Το Βήμα», θα επιδιώξει να προσδιορίσει τη βάση επί της οποίας θα διεξαχθούν οι απευθείας συνομιλίες, δηλαδή θα ζητήσει να υπάρξει συμφωνία ότι και οι δύο πλευρές θα αναζητούν εφεξής λύση βασισμένη σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος με μία ιθαγένεια και μία διεθνή οντότητα.

Οι δύο ηγέτες έσπευσαν πάντως από τώρα να κλείσουν και ένα δεύτερο ραντεβού, στα μέσα Ιουλίου, σε περίπτωση κατά την οποία κάτι δεν πάει καλά στη συνάντηση της 1ης Ιουλίου. Οσον αφορά την ημερομηνία έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων, η Λευκωσία επιθυμεί να καθοριστεί το φθινόπωρο, αφού προηγουμένως ξεκαθαρίσει το συνταγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τουρκική κυβέρνηση. Οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις να αρχίσουν μέσα στο καλοκαίρι. Ο κ. Χριστόφιας θα επιδιώξει και τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, έτσι ώστε η επικοινωνία των δύο κοινοτήτων να είναι εφικτή και με αυτοκίνητο. Συνολικά ως τώρα έχουν ανοίξει ορισμένα οδοφράγματα, όπως αυτά του Αγίου Δομετίου, της Περγάμου, του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας και πιο πρόσφατα της οδού Λήδρας, το οποίο όμως μπορούν να χρησιμοποιούν μόνον οι πεζοί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk