Καταδίκη μητροπολίτη σε κάθειρξη

Σ το Τμήμα Μεταγωγών κρατείται ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης μετά την καταδίκη του και από το Εφετείο σε κάθειρξη έξι ετών για υπεξαίρεση 195.000 ευρώ (66,5 εκατ. δραχμών) από τη Μονή Ευαγγελιστρίας της Θεοτόκου (Οσίου Εφραίμ) Νέας Μάκρης. Πρόκειται για τον πρώτο ιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας ο οποίος οδηγείται στη φυλακή με καταδίκη για βαρύ ποινικό αδίκημα. Πρωτοδίκως ο κ. Παντελεήμων είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών και χθες το Πενταμελές Εφετείο, με ομόφωνη απόφασή του, τη μείωσε σε έξι.

Σ το Τμήμα Μεταγωγών κρατείται ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής κ. Παντελεήμων Μπεζενίτης μετά την καταδίκη του και από το Εφετείο σε κάθειρξη έξι ετών για υπεξαίρεση 195.000 ευρώ (66,5 εκατ. δραχμών) από τη Μονή Ευαγγελιστρίας της Θεοτόκου (Οσίου Εφραίμ) Νέας Μάκρης. Πρόκειται για τον πρώτο ιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας ο οποίος οδηγείται στη φυλακή με καταδίκη για βαρύ ποινικό αδίκημα.

Πρωτοδίκως ο κ. Παντελεήμων είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών και χθες το Πενταμελές Εφετείο, με ομόφωνη απόφασή του, τη μείωσε σε έξι. Ο κ. Παντελεήμων είχε απομακρυνθεί το 2005 από τον θρόνο του με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και εισήγηση του τότε αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ύστερα από τον θόρυβο που είχαν προκαλέσει οι φήμες για «ροζ» κασέτες με πρωταγωνιστή τον ίδιο, αλλά και τα δημοσιεύματα για την υπόθεση του Οσίου Εφραίμ και για υπεράκτιες εταιρείες ιδιοκτησίας του, καθώς επίσης η παραδοχή του σε τηλεοπτική εκπομπή ότι διέθετε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ «για τα γεράματά του», όπως είχε πει.

Η καταδίκη του από το Εφετείο ανοίγει τον δρόμο για την καθαίρεση του κ. Παντελεήμονος από τον εκκλησιαστικό βαθμό τον οποίο κατέχει εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα διαβιβαστεί η καθαρογραμμένη απόφαση του Εφετείου στην Ιερά Σύνοδο. Συγκεκριμένα ο νόμος 5383 του 1932 αναφέρει στο άρθρο 160 ότι «ο αρμόδιος εισαγγελεύς, καταστάσης αμετακλήτου της αποφάσεως του Κοινού Ποινικού Δικαστηρίου,ανακοινοί ταύτην εν αντιγράφω προς τον πρόεδρον της Ιεράς Συνόδου, προκαλεί την υπό του αρμοδίου εκκλησιαστικού δικαστηρίου καθαίρεσιν του καταδικασθέντος άνευ ετέρας τινός διαδικασίας και ανακοινοί πάραυτα την γενομένην καθαίρεσιν εις τον ανακοινώσαντα την ποινικήν απόφασιν εισαγγελέα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παντελεήμων είχε προσφύγει κατά της απόφασης έκπτωσής του από τον μητροπολιτικό θρόνο τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αξιοποιώντας το λεγόμενο εκκλητό, το δικαίωμα δηλαδή προσφυγής για πράξεις αυτοκέφαλων Εκκλησιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk