Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ

«Η φτώχεια φέρνει την εγκληματικότητα»

Η παρουσίαση την Πέμπτη από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. των στατιστικών στοιχείων για την εγκληματικότητα, το πρώτο εξάμηνο του 2008, όπου εμφανίζεται έξαρση σχεδόν σε όλους τους δείκτες, και πάνω απ΄ όλα στην εγκληματικότητα της καθημερινότητας του δρόμου, με ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Οι φωνές που περιγράφουν τις συνθήκες διάλυσης που επικρατούν στην Αστυνομία πληθαίνουν και τα κενά της αστυνόμευσης οδηγούν όλο και περισσότερους να απευθύνονται – με το αζημίωτο.

Η παρουσίαση την Πέμπτη από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. των στατιστικών στοιχείων για την εγκληματικότητα, το πρώτο εξάμηνο του 2008, όπου εμφανίζεται έξαρση σχεδόν σε όλους τους δείκτες, και πάνω απ΄ όλα στην εγκληματικότητα της καθημερινότητας του δρόμου, με ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Οι φωνές που περιγράφουν τις συνθήκες διάλυσης που επικρατούν στην Αστυνομία πληθαίνουν και τα κενά της αστυνόμευσης οδηγούν όλο και περισσότερους να απευθύνονται – με το αζημίωτο…- σε εταιρείες σεκιούριτι και σε τεχνικούς τοποθετήσεων συναγερμών για να… έχουν την ησυχία τους.

Η έξαρση ειδικά των μικροαδικημάτων του δρόμου, όπως λέγονται λόγω του ασήμαντου οικονομικού τους αντικειμένουαν και το ψυχικό κόστος για τα θύματα είναι πολλαπλάσιο-, συνδέεται από τους ειδικούς με την οικονομική κατάσταση όλων και ευρύτερων κοινωνικών ομάδων, η οποία επιδεινώνεται από χρόνο σε χρόνο.

«Το πρόβλημα είναι ότι,επειδή η οικονομική δυσκολία στην Ελλάδα μεγαλώνει, αυτό θα δημιουργήσει περισσότερο πρόσφορο έδαφος για την εγκληματικότητα» επεσήμανε χθες σε δηλώσεις του οπρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Γ. Φλωρίδης (φωτογραφία), δείχνοντας παράλληλα την είσοδο του κομματικού κράτους στην ΕΛ.ΑΣ. ως βασική αιτία για την αμηχανία της Αστυνομίας, που έχει με άλλα να ασχοληθεί, αντί της αύξησης της εγκληματικότητας. «Παρακολουθώντας τη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στο Σώμα της Αστυνομίας, είδα ότι ξανά κυριαρχήθηκε η πολιτική της ΝΔ από την αντίληψη που είχαν παλιά.Δεν πήραν χαμπάριδηλαδήότι αυτό το Σώμα με πολύ κόπο μπήκε σε έναν δρόμο επαγγελματισμού και ευαισθησίας- όχι ότι έγινε το άριστο, αλλά μπήκε σε έναν επαγγελματικό δρόμο με αξιοκρατία στην εισαγωγή με κανονισμούς. Επανέφεραν το Σώμα στην παλιά λογική,ότι “μας ανήκει,δηλαδή είναι δεξιό Σώμα και θα πρέπει να υπηρετεί τις δικές μας πολιτικές”. Από εκείνη τη στιγμή κατέρρευσε το σύμπαν» σημείωσε ο πρώην υπουργός.

Τα επίσημα στοιχεία της εγκληματικότητας που παρουσίασε η ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν ότι το Σώμα από μηχανισμός πρόληψης έχει μετατραπεί απλά σε υπηρεσία καταγραφής, έχοντας πάντα κατά νουν ότι αρκετά τμήματα ασφαλείας αποκρύπτουν τα πραγματικά νούμερα για να εμφανίσουν θετικό έργο στο Αρχηγείο, προσθέτει, «μαυρίζοντας» ακόμη περισσότερο την εικόνα, ο κ. Αντώνης Λιακόπουλος , μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής. «Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν και χρειάζεται οι αστυνομικοί να βγουν στον δρόμο», σημειώνει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. και καταγγέλλει: «Οι κενές οργανικές θέσεις αυτή τη στιγμή στο Λεκανοπέδιο ξεπερνούν τις 5.000 άτομα,ωστόσο αυτό που χρειάζεται δεν είναι μόνον η κάλυψή τους αλλά να γίνει και σωστή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού». Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στις περιοχές του Ν. Ψυχικού, του Χολαργού και του Παπάγου περιπολεί ένα περιπολικό ανά 8ωρο και συνήθως η πρωινή βάρδια καταργείται, καθώς το όχημα χρησιμοποιείται για μεταγωγή κρατουμένων.

Τη νύχτα, λόγω ελλείψεως προσωπικού, βάζουν «λουκέτο» τα τμήματα ασφαλείας σε πολλές περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής. Ελάχιστα είναι μόνο αυτά που λειτουργούν όλο το 24ωρο (Κηφισιά, Μαρούσι, Ν. Ιωνία) και έτσι το πλήρωμα του μοναδικού περιπολικού που έχει αναλάβει τη νυχτερινή βάρδια στην τεράστια περιοχή των Μεσογείων και των βορείων προαστίων αναγκάζεται να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις και συνήθως να μην προλαβαίνει τίποτε. Την ίδια ώρα, ανάλογο είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται κάθε νύχτα και στη Δυτική Αττική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk