Ικανοποιητικός για την Κτηματολόγιο ΑΕ ο αριθμός προσέλευσης πολιτών

Εχει δηλωθεί μόνο ένα στα τέσσερα ακίνητα

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την παράταση ή μη της καταληκτικής προθεσμίας για τις δηλώσεις ακινήτων στο Κτηματολόγιο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, καθώς από τις 17 Ιουνίου ως σήμερα, δηλαδή σε διάστημα δύο μηνών, έχει δηλωθεί μόνο ένα στα τέσσερα ακίνητα του συνολικού προγράμματος. Ως εκ τούτου, ως τις 30 Σεπτεμβρίου δεν φαίνεται ότι θα έχουν προλάβει να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους οι πολίτες που δεν το έχουν πράξει ήδη. Σημειώνεται ότι στις 107 υπό κτηματογράφηση περιοχές υπάρχουν προς δήλωση περί τα 6,7 εκατ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την παράταση ή μη της καταληκτικής προθεσμίας για τις δηλώσεις ακινήτων στο Κτηματολόγιο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, καθώς από τις 17 Ιουνίου ως σήμερα, δηλαδή σε διάστημα δύο μηνών, έχει δηλωθεί μόνο ένα στα τέσσερα ακίνητα του συνολικού προγράμματος. Ως εκ τούτου, ως τις 30 Σεπτεμβρίου δεν φαίνεται ότι θα έχουν προλάβει να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους οι πολίτες που δεν το έχουν πράξει ήδη. Σημειώνεται ότι στις 107 υπό κτηματογράφηση περιοχές υπάρχουν προς δήλωση περί τα 6,7 εκατ. ακίνητα, ενώ ως σήμερα έχουν δηλωθεί περίπου 1 εκατ. ακίνητα σε όλη τη χώρα. Πάντως το αν είναι ικανοποιητική η ροή προσέλευσης των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης θα εκτιμηθεί στο τέλος του μήνα.

Από την πλευρά της Κτηματολόγιο ΑΕ θεωρείται ικανοποιητικός ο ρυθμός προσέλευσης των πολιτών για θερινή περίοδο. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η παράταση της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων είναι προ των πυλών, αναμένεται μάλιστα να επιμηκυνθεί ως τις 30.12.2008- όπως ήδη ισχύει για τους κατοίκους εξωτερικού. Εν τω μεταξύ, από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διευκρινιστεί το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργούν και τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε να διευκολυνθούν περισσότερο οι πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα, από τις 17 Ιουνίου που ξεκίνησε το τρέχον πρόγραμμα του Κτηματολογίου ως σήμερα, δηλαδή σε διάστημα δύο μηνών, έχουν υποβληθεί περίπου 1 εκατ. δηλώσεις ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Το συνολικό πρόγραμμα για τις 107 περιοχές της χώρας, που περιλαμβάνει κυρίως πρωτεύουσες νομών και τους περισσότερους δήμους της Αττικής, προβλέπει ότι θα δηλωθούν 6,7 εκατ. ακίνητα.

Υπολογίζεται ότι οι μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως οι τράπεζες, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα νομικά πρόσωπα και άλλοι μεγαλοϊδιοκτήτες που κατέχουν άνω των 20 ακινήτων, θα δηλώσουν περίπου 2-2,5 εκατ. ιδιοκτησίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι κατέχει 800.000

ακίνητα. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες αυτοί εξαιρούνται από τους υπολογισμούς της Κτηματολόγιο ΑΕ, καθώς οι δηλώσεις τους γίνονται με ραντεβού και δεν επιβαρύνουν τη ροή δηλώσεων των άλλων ιδιοκτητών. Οι παραπάνω αριθμοί σημαίνουν ότι μέχρι στιγμής, δηλαδή σε διάστημα δύο μηνών, δηλώθηκαν 1 στα 4 ακίνητα.

Μειωμένη προσέλευση ιδιοκτητών ακινήτων σημειώθηκε και χθες στα Γραφεία Κτηματογράφησης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μετά την κοσμοσυρροή που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι πολίτες διεκπεραίωναν γρήγορα τις υποθέσεις τους, σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα που η αναμονή ξεπερνούσε τις τέσσερις ώρες. Η προσέλευση υπολογίζεται να αυξηθεί ξανά από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να ισχύσει το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk