Επιθεωρητές Υγείας σε νευρική κρίση

▅ Αρκετές υποθέσεις που πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ… αναρμοδίων, με αποτέλεσμα να μπαίνουν «στον πάγο» ▅ Γίνονται έλεγχοι χωρίς την απαραίτητη συμμετοχή ειδικευμένων πραγματογνωμόνων, όπως καταγγέλλουν στελέχη της Υπηρεσίας ▅ Σύμφωνα με τέως επιθεωρητή, η διαφθορά και η παραοικονομία στον χώρο της Υγείας γιγαντώθηκαν μόλις συστάθηκε το Σώμα

▅ Αρκετές υποθέσεις που πρέπει να διερευνηθούν επειγόντως γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ… αναρμοδίων, με αποτέλεσμα να μπαίνουν «στον πάγο»
▅ Γίνονται έλεγχοι χωρίς την απαραίτητη συμμετοχή ειδικευμένων πραγματογνωμόνων, όπως καταγγέλλουν στελέχη της Υπηρεσίας
▅ Σύμφωνα με τέως επιθεωρητή, η διαφθορά και η παραοικονομία στον χώρο της Υγείας γιγαντώθηκαν μόλις συστάθηκε το Σώμα
Χ άος επικρατεί στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) της Θεσσαλονίκης. Αρκετές υποθέσεις που πρέπει να διερευνηθούν γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των επιθεωρητών, οι οποίοι δηλώνουν αναρμόδιοι, και της προϊσταμένης του γραφείου της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να μπαίνουν «στον πάγο». Την ίδια στιγμή η δυσαρέσκεια επιθεωρητών για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η Υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη είναι έντονη. Χαρακτηρίζουν «ατυχή» την τοποθέτηση μιας υπαλλήλου ενός νοσοκομείου- όπως λένε- στη θέση της βοηθού γενικού επιθεωρητή του περιφερειακού γραφείου Μακεδονίας- Θράκης, καθώς τη θεωρούν υπεύθυνη για τη «διάλυση του γραφείου».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που καταδεικνύει την αποσύνθεση της υπηρεσίας αποτελεί η υπόθεση ενός γιατρού από μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ο οποίος παραπέμφθηκε στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ μετά τη συμμετοχή του σε επιτροπή για την προμήθεια καρδιολογικού υλικού. Σύμφωνα με την τέως επιθεωρήτρια κυρία Ιωάννα Σμυρλή, διατάχθηκε ΕΔΕ και «εν μια νυκτί απαλλάχθηκαν όλοι οι πανεπιστημιακοί οι οποίοι εμπλέκονταν στην ίδια υπόθεση.Μοναδικός κατηγορούμενος βρέθηκε ο εν λόγω γιατρός,ο οποίος ανήκει στο ΕΣΥ. Η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σ΄ εμένα και σε έναν άλλο επιθεωρητή-παρ΄ ότι δεν είμαστε αρμόδιοι. Για να κάνουμε τον έλεγχο ζητήσαμε πραγματογνώμονες, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω…».

Από τον Φεβρουάριο του 2007 ως και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, δηλαδή επί έναν ολόκληρο χρόνο, η υπόθεση ήταν «παγωμένη». Η προϊσταμένη της υπηρεσίας με δεκάδες έγγραφά της προς τους επιθεωρητές διοικητικού- οικονομικού τομέα ζητούσε τη διενέργεια ελέγχου. Σε όλες τις αιτήσεις της, η απάντηση υπήρξε «καρμπόν»: «Η διεκπεραίωσή της (σ.σ.: της υπόθεσης) είναι αδύνατη από επιθεωρητές των ειδικοτήτων μας (κοινωνικός επιθεωρητής και βοηθός επιθεωρητής υγειονομικού τομέα),ενώ καθίσταται επιβεβλημένη η συνδρομή ομάδας επιστημόνων και τεχνικών συμβούλων.Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την απαλλαγή μας από τη διενέργεια της πειθαρχικής ανάκρισης η οποία μας ανατέθηκε».

Το αίτημά τους «χτύπησε» σε τοίχο. Πριν από τέσσερις μήνες οι δύο επιθεωρητές έστειλαν νέο έγγραφο στον γενικό επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ κ. Μ. Σαμπατακάκη, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ.Ρακιντζή και στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, όπου ανέφεραν τα ακόλουθα: «Οπως σας είναι γνωστό,μας έχει δοθεί σχετική υπηρεσιακή εντολή για τη διενέργεια πειθαρχικής ανάκρισης αναφορικά με τον γιατρό (σ.σ.: αναφέρεται το όνομά του). Ηδη από πολλών μηνών, κατόπιν μελέτης από εμάς των ογκωδών φακέλων της συγκεκριμένης υπόθεσης,σας έχουμε επισημάνει εγκαίρως ότι είναι αδύνατη η διεκπεραίωση της ανατεθείσας ανάκρισης από επιθεωρητές των ειδικοτήτων μαςχωρίς τη συνδρομή ομάδας ειδικών επιστημόνων και τεχνικών συμβούλων».

Για τον λόγο αυτόν ζήτησαν από την Υπηρεσία να οριστεί ειδικός επιστημονικός σύμβουλος αιμοδυναμιστής για να συνδράμει στην υπόθεση που τους έχει ανατεθεί. Η συνδρομή αυτή θεωρούν ότι είναι απαραίτητη «προκειμένου να ελεγχθούν κρίσιμα περιστατικά της υπόθεσης, ιδίως σχετικά με την ανάδειξη χορηγητών προμήθειας πλεγμάτων μονιμοποίησης διάνοιξης αγγείων για το νοσοκομείο. Ενώ ήδη από μηνών έχουμε αναλυτικά εκθέσει όλα τα ανωτέρω με επανειλημμένα έγγραφά μας», συνεχίζουν,«εν τούτοις μέχρι και σήμερα έχουν παρέλθει άπρακτοι πολλοί μήνες, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται ουσιαστικά η δυνατότητα πραγματοποίησης και ολοκλήρωσης της ανατεθείσας σ΄ εμάς πειθαρχικής ανάκρισης.Επιπλέον,όπως άριστα γνωρίζετε, η πρώτη από εμάς τις αιτούσες,Ιωάννα Σμυρλή,αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί στα τέλη του τρέχοντος μηνός ως πληρούσα τις νόμιμες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης» .

Οι επιθεωρητές ζητούσαν επίσης να ενημερωθούν «το συντομότερο δυνατόν τι μέλλει γενέσθαι με την ικανοποίηση του προ πολλού υποβληθέντος αιτήματός μας να ορισθεί ειδικός επιστημονικός σύμβουλος αιμοδυναμιστής για να συνδράμει στην πειθαρχική υπόθεση που μας έχει ανατεθεί,όπως και τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τη συμμετοχή της πρώτης από εμάς στην ανατεθείσα πειθαρχική ανάκριση εν όψει της άμεσης αναμενόμενης συνταξιοδότησής της». Παρά ταύτα, πραγματογνώμονες δεν ορίστηκαν και η υπόθεση μπήκε στο συρτάρι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk