ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκαν οι νέες αρμοδιότητες

Ασυνείδητοι οδηγοί που κλείνουν διαβάσεις και απειλούν την ασφάλεια των πεζών. Αδιάφοροι κάτοικοι που αραδιάζουν τα σκουπίδια τους όπου βρουν και όποτε θέλουν. Θορυβώδεις μαγαζάτορες που παίζουν τέρμα μουσική αδιαφορώντας για τις ώρες κοινής ησυχίας ή απλώνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους όπου τύχει. Είναι μερικοί από τους ταραχοποιούς της οικιακής ειρήνης, οι οποίοι περνούν πλέον στη διωκτική αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας- αρκεί να έχει επανδρωθεί. Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Δημοτικής Αστυνομίας που τα προβλέπει αυτά εγκρίθηκε χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή και παίρνει πλέον τον δρόμο για τη Βουλή.

Εγκρίθηκαν οι νέες αρμοδιότητες | tovima.gr

Ασυνείδητοι οδηγοί που κλείνουν διαβάσεις και απειλούν την ασφάλεια των πεζών. Αδιάφοροι κάτοικοι που αραδιάζουν τα σκουπίδια τους όπου βρουν και όποτε θέλουν. Θορυβώδεις μαγαζάτορες που παίζουν τέρμα μουσική αδιαφορώντας για τις ώρες κοινής ησυχίας ή απλώνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους όπου τύχει. Είναι μερικοί από τους ταραχοποιούς της οικιακής ειρήνης, οι οποίοι περνούν πλέον στη διωκτική αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας- αρκεί να έχει επανδρωθεί.

Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Δημοτικής Αστυνομίας που τα προβλέπει αυτά εγκρίθηκε χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή και παίρνει πλέον τον δρόμο για τη Βουλή. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλος παρουσιάζοντάς το σημείωσε ότι η Δημοτική Αστυνομία επιφορτίζεται με νέες αρμοδιότητες που αφαιρούνται ή θα ασκούνται από κοινού με την ΕΛ.ΑΣ., ενώ αποκτά τη δική της ιεραρχία με την καθιέρωση συστήματος προαγωγών αναλόγου εκείνου που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τις οποίες έχει παρουσιάσει «Το Βήμα», η Δημοτική Αστυνομία, όπως ακριβώς και η Αγροφυλακή, επιφορτίζεται με καθήκοντα τήρησης των μέτρων που αποφασίζονται για την πυροπροστασία και ελέγχει τις διατάξεις που αφορούν την ύδρευση, τους όρους χρήσης των αλσών, των κήπων, των πλατειών, των παιδικών χαρών, των αγορών και των εμποροπανηγύρεων. Επιβλέπει τις ρυθμίσεις που έχουν σχέση με το υπαίθριο εμπόριο, τις λαϊκές αγορές και την υπαίθρια διαφήμιση. Μεριμνά για την τήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστους και υπαίθριους χώρους. Φροντίζει για την κυκλοφορία των πεζών, τη στάση και τη στάθμευση των οχημάτων (οι αρμοδιότητες αυτές θα ασκούνται παράλληλα και κατά περίπτωση και από την ΕΛ.ΑΣ.), ρυθμίζει την κυκλοφορία στο δημοτικό οδικό δίκτυο και στα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, όπου ο δρόμος διέρχεται μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Ακόμη οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μετέχουν στην πρόληψη των πυρκαϊών σε κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους, θα περισυλλέγουν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, θα ελέγχουν την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων, επιχειρήσεων, θεάτρων, κινηματογράφων και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, θα φροντίζουν για την τήρηση των διατάξεων για την ηχορρύπανση και την κοινή ησυχία, θα αφαιρούν άδειες οικοδομής για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, θα ελέγχουν την τήρηση των μέτρων για την προστασία μουσείων, μνημείων, σπηλαίων και αρχαιολογικών χώρων, θα συμμετέχουν στην εφαρμογή των σχεδίων πολιτικής προστασίας, θα επιβλέπουν την τήρηση των διατάξεων για το ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης κτλ. Διατηρούν βεβαίως και την ευχέρεια (από κοινού με την ΕΛ.ΑΣ.) να κόβουν κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα.

Ολα αυτά βεβαίως υπό μία προϋπόθεση: ότι υπάρχει Δημοτική Αστυνομία σε μια περιοχή και έχει το προσωπικό που απαιτείται κατ΄ ελάχιστον για την άσκηση όλων αυτών των αρμοδιοτήτων. Γι΄ αυτό, όπως ορίζεται ρητά στο νομοσχέδιο, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας δεν αφορά όλους τους δήμους της χώρας. Στην παρ. 2 του άρθρου 2 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. συνδράμει το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας κατά την άσκηση του έργου της και ειδικότερα σε προγραμματισμένους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας ή σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Εφόσον η Δημοτική Αστυνομία στελεχώνεται με προσωπικό λιγότερο των 50 ατόμων, τότε θα ασκεί περίπου τις μισές αρμοδιότητες. Οι υπόλοιπες εξακολουθούν να ασκούνται από την ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό παρ΄ ότι παρέχεται η ευχέρεια στους δήμους που δεν έχουν συστήσει Υπηρεσία Δημοτικής Αστυνομίας να συνάπτουν συμβάσεις διαδημοτικής συνεργασίας με όμορους δήμους που διαθέτουν τέτοιες υπηρεσίες με τις οποίες τους αναθέτουν την άσκηση αρμοδιοτήτων δημοτικής αστυνόμευσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk