Διοικητικά θα επιλυθούν τα προβλήματα με το Κτηματολόγιο

Διοικητικά και όχι δικαστικά θα επιλυθούν τελικά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαφορές μεταξύ συμβολαίων και εγγραφών του Κτηματολογίου. Η ρύθμιση αφορά περί τις 400.000 ιδιοκτησίες- κυρίως γεωτεμάχια- από τις πρώτες 340 εγγραφές του Κτηματολογίου, στις οποίες έγιναν λάθη. Ειδικότερα, εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί απόφαση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) με την οποία θα ρυθμιστεί ο τρόπος υπολογισμού της συμβατικής απόκλισης που θα γίνεται ανεκτή σε διαφορές που υπάρχουν στο εμβαδόν ιδιοκτησιών μεταξύ συμβολαίων και μετρήσεων από το Κτηματολόγιο.

Διοικητικά θα επιλυθούν τα προβλήματα με το Κτηματολόγιο | tovima.gr

Διοικητικά και όχι δικαστικά θα επιλυθούν τελικά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαφορές μεταξύ συμβολαίων και εγγραφών του Κτηματολογίου. Η ρύθμιση αφορά περί τις 400.000 ιδιοκτησίες- κυρίως γεωτεμάχια- από τις πρώτες 340 εγγραφές του Κτηματολογίου, στις οποίες έγιναν λάθη.

Ειδικότερα, εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί απόφαση του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) με την οποία θα ρυθμιστεί ο τρόπος υπολογισμού της συμβατικής απόκλισης που θα γίνεται ανεκτή σε διαφορές που υπάρχουν στο εμβαδόν ιδιοκτησιών μεταξύ συμβολαίων και μετρήσεων από το Κτηματολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως αποδεκτή απόκλιση θα λαμβάνεται το 10%, αλλά κάθε λάθος θα εξετάζεται κατά περίπτωση. Οπου υπάρξουν διαμαρτυρίες, οι τεχνικές επιτροπές του Κτηματολογίου θα προχωρούν σε νέες μετρήσεις ιδιοκτησιών.

Η ρύθμιση γίνεται και για να αποφευχθούν στις νέες εγγραφές λάθη του παρελθόντος. Τα προβλήματα φαίνεται ότι ανέκυψαν είτε γιατί τα συμβόλαια δεν συνοδεύοντο από τοπογραφικά διαγράμματα, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν επακριβώς τα όρια των ακινήτων τους, είτε γιατί έγιναν λάθος μετρήσεις από πλευράς Κτηματολογίου.

Με τις διαφορές που υπάρχουν στο εμβαδόν ιδιοκτησιών μεταξύ συμβολαίων και μετρήσεων από το Κτηματολόγιο μπλοκάρονται η έκδοση οικοδομικών αδειών και οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Λάθος εγγραφές παρουσιάζονται σε μεγάλες περιοχές της χώρας, όπως η Κεφαλλονιά, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Χίος, η Μυτιλήνη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε περιοχή της Κέρκυρας το 90% των εγγραφών ήταν λάθος.

Διορθώσεις εγγραφών
Λύση μελετάται να δοθεί και για όσους «ξέχασαν» να δηλώσουν το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο. Ηδη εξετάζεται να απαλλαγούν από τις πολύχρονες δικαστικές διαδικασίες και από τα 600- 700 ευρώ που είναι τα δικαστικά έξοδα οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι δεν δήλωσαν το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο. Η λύση αφορά προς το παρόν μόνον τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, που υπολογίζονται σε περίπου 40.000 σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων περίπου 20.000 εντοπίζονται στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Για τα γεωτεμάχια που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και εμφανίζεται ότι ανήκουν στο Δημόσιο, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σπεύσουν να κάνουν διόρθωση της εγγραφής.

Επίσης, διόρθωση της εγγραφής πρέπει να κάνουν και όσοι γνωρίζουν ότι η εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία τους έχει εγγραφεί μόνο στον ένα δικαιούχο ή ότι οι τίτλοι που τους δόθηκαν από το Κτηματολόγιο περιέχουν λάθη. Από την ημερομηνία αποστολής του κτηματολογικού αποσπάσματος και των πιστοποιητικών εγγραφής της ιδιοκτησίας τους, καθώς και της βεβαίωσης αρχικής εγγραφής, παρέχεται περιθώριο ενός έτους για να γίνουν διορθώσεις ή ενστάσεις. Μετά οι τίτλοι οριστικοποιούνται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk