Δημοκρατικό έλλειμμα στα Σκόπια βλέπει η γαλλική προεδρία

Oι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) κατέδειξαν σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα στη χώρα αυτή. Ως αποτέλεσμα, η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι σε θέση να εισηγηθεί την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων και στηρίζει την Ελλάδα. Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες αποδίδονται σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο από το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας και προεδρεύοντος το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ Νικολά Σαρκοζί, δημοσιεύθηκαν χθες στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» των Σκοπίων.

Δημοκρατικό έλλειμμα στα Σκόπια βλέπει η γαλλική προεδρία | tovima.gr

Oι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) κατέδειξαν σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα στη χώρα αυτή. Ως αποτέλεσμα, η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι σε θέση να εισηγηθεί την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων και στηρίζει την Ελλάδα. Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες αποδίδονται σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο από το γραφείο του προέδρου της Γαλλίας και προεδρεύοντος το τρέχον εξάμηνο της ΕΕ Νικολά Σαρκοζί, δημοσιεύθηκαν χθες στην εφημερίδα «Ντνέβνικ» των Σκοπίων. Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, «η Γαλλία δεν πρέπει να επικρίνεται που επέλεξε να σταθεί στο πλευρό μιας δημοκρατικής χώρας έναντι μιας μη δημοκρατικής.Εξάλλουοι χώρες που επιζητούν να ενταχθούν στην ΕΕ δεν δύνανται να υπαγορεύουν τους όρους για την προσχώρησή τους». Χθες πάντως ο Σαρκοζί απηύθυνε επιστολή στον σκοπιανό ομόλογό του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι ζητώντας του να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) Αντόνιο Μιλόσοσκι κατηγόρησε την Αθήνα ότι είναι αυτή η οποία διευρύνει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία σε κάθε νέα συνάντηση.

«Εκτιμούμε ότι αν ακολουθηθεί μια τέτοια αρχή,τότε είναι καλό να κλείσουν όλα τα θέματα που ενδέχεται να προκαλέσουν παρεξηγήσεις στο μέλλον. Αυτό περιλαμβάνει και την επιστροφή των περιουσιών στους απογόνους των προσφύγων, που είναι “μακεδόνες” πολίτες και έχουν δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας αφού έχουν γεννηθεί εκεί» δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk