Διασπορά τμημάτων και μείωση εισακτέων

ΠΑΝΩ από 30.000 κενές θέσεις έμειναν στα ΤΕΙ μέσα στα δύο προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της βάσης του 10, αλλά και της αδυναμίας ή άρνησης εισακτέων να πληρώσουν ακριβά την εισαγωγή τους, καθώς η φοιτητική μέριμνα είναι ανύπαρκτη. Φέτος αναμένεται να μείνουν κενές πάνω από 13.000 θέσεις, γεγονός που βάζει για «τρίτη και φαρμακερή» δεκάδες ΤΕΙ της περιφέρειας μπροστά στο ερώτημα του λουκέτου, της συγχώνευσης ή της αλλαγής γνωστικού αντικειμένου. Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει, …

Διασπορά τμημάτων και μείωση εισακτέων | tovima.gr

ΠΑΝΩ από 30.000 κενές θέσεις έμειναν στα ΤΕΙ μέσα στα δύο προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της βάσης του 10, αλλά και της αδυναμίας ή άρνησης εισακτέων να πληρώσουν ακριβά την εισαγωγή τους, καθώς η φοιτητική μέριμνα είναι ανύπαρκτη. Φέτος αναμένεται να μείνουν κενές πάνω από 13.000 θέσεις, γεγονός που βάζει για «τρίτη και φαρμακερή» δεκάδες ΤΕΙ της περιφέρειας μπροστά στο ερώτημα του λουκέτου, της συγχώνευσης ή της αλλαγής γνωστικού αντικειμένου. Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει, αφενός, τις στοχεύσεις της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής και, αφετέρου, αναδεικνύει ορισμένα βασικά στοιχεία της εκπαιδευτικής πραγματικότητας που έχουν μείνει στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης.

Δύο όψεις…
Η ίδρυση τμημάτων ΤΕΙ, ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια, πριμοδότησε και πριμοδοτήθηκε από μια σειρά «σκοπιμότητες» της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής. Για μια ολόκληρη περίοδο, η έδρα των τμημάτων ΤΕΙ έγινε αντικείμενο συναλλαγής των κυβερνήσεων με τις πολιτικές και επιχειρηματικές αρχές της τοπικής κοινωνίας. Για παράδειγμα την περίοδο 1990- 2005, και ιδιαίτερα την περίοδο 1997- 2004, η ίδρυση περισσότερων από 50 τμημάτων ΤΕΙ σε πόλεις και κωμοπόλεις όλης της χώρας έγινε όχημα της κυρίαρχης πολιτικής για την εξαγορά της συναίνεσης της ελληνικής περιφέρειας, που διαπαιδαγωγήθηκε να βλέπει τους φοιτητές σαν τους «τουρίστες του χειμώνα», κοντολογίς, σαν γαλακτοφόρες αγελάδες.

Την περίοδο αυτή, η άναρχη ίδρυση τμημάτων ΤΕΙ εξυπηρέτησε, παράλληλα, πολλούς στόχους της κυρίαρχης πολιτικής και πρώτα πρώτα την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων τα οποία προσέφεραν, μέσω του ΕΠΕΑΕΚ Ι και ΙΙ, χρήματα για την ίδρυση τμημάτων με γνωστικό αντικείμενο που θα αντιστοιχούσε στις άμεσες ανάγκες της αγοράς.

Την ίδια εποχή της «ανωτατοποίησης», τα ΤΕΙ όχι μόνο δεν στηρίζονται οικονομικά και με υποδομές, αλλά εγκαταλείπονται ακόμη περισσότερο, με συνεχή αναντιστοιχία του προσωπικού και του αριθμού φοιτητών. Μια περιήγηση ακόμη και στα «εξωτερικά χαρακτηριστικά» των νέων τιμημάτων ΤΕΙ της περιόδου 1997- 1994 αναδεικνύει την ουσία της ανωτατοποίησης: το ΤΕΙ Πάτρας και τα πολυδιαφημισμένα νέα Τμήματα, λειτουργούν χωρίς βιβλία, σίτιση και στέγαση. Το Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ στον Πύργο «λειτουργεί» συστεγασμένο με λύκειο, το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία στην Αμαλιάδα «στεγάζεται» σε παλιές αποθήκες του δήμου, το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο «στεγάζεται» σε πρώην χαρτοβιομηχανία και το Τμήμα Οικολογίας- Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο «στεγάζεται» στο Κέντρο Νεότητας Αγίου Διονυσίου. Επιπλέον, όλα τα παραπάνω νέα τμήματα «λειτουργούν» με έναν καθηγητή το καθένα (οι οποίοι καθηγητές έχουν έδρα την Πάτρα) και τέσσερις ωρομίσθιους καθηγητές, εκτός από το Τμήμα της Ζακύνθου που «λειτουργεί» μόνο με έξι ωρομίσθιους.

Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων, την περίοδο 1999- 2005, ενώ προβάλλεται σαν ικανοποίηση των αιτημάτων για ισότητα ευκαιριών, στην ουσία δεν αποτελεί παρά μια ρύθμιση της ροής του νεανικού πληθυσμού που αντιμετωπίζεται σαν ομάδα πελατών στην οποία προσφέρονται «επί πληρωμή» σπουδές τιποτολογίας, χωρίς κανένα αντίκρισμα, στη «δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση».

…της ίδιας πολιτικής
Αν, λοιπόν, την προηγούμενη δεκαετία, με όχημα την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, επιλέχθηκε η επέκταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το «χάρτινο» άνοιγμά της σε κωμοπόλεις και χωριά, σήμερα επιλέγεται το στένεμα της εισόδου και ο εξοστρακισμός των αδύνατων. Με την επίκληση μιας αφηρημένης ποιοτικής αναβάθμισης και κάποιων αόριστων «προκλήσεων» του νέου αιώνα, η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΠΘ επιλέγει να απαλλαχθεί ακριβώς από αυτούς που όφειλε να εκπαιδεύσει. Είναι πλέον φανερό ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στενέψει την είσοδο στα δημόσια ΑΕΙ- ΤΕΙ, να ξαναγυρίσει τους όρους πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη δεκαετία του 1970. Αν την προηγούμενη δεκαετία επιλέχθηκε η αύξηση των εισακτέων σε τριτοβάθμια τμήματα της απόλυτης εξειδίκευσης και της τιποτολογίας, με αποτέλεσμα την αύξηση των πτυχίων ανεργίας και ετεροαπασχόλησης, σήμερα επιλέγεται η ενίσχυση της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Τι ειρωνεία! Οι κομμένοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι ανεπιθύμητοι για το ΥΠΕΠΘ, είναι επιθυμητοί ως πελάτες της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης, αρκεί να αντέχουν τα οικονομικά τους. Οι τελευταίες μεθοδεύσεις του ΥΠΕΠΘ, αφενός με τη μείωση των θέσεων των τμημάτων υψηλής ζήτησης και αφετέρου με τη μείωση θέσεων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου, ουσιαστικά, λιπαίνουν το έδαφος για μια «φυσική» στροφή στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση.

…και οι συνέπειές της
Ας δούμε αναλυτικά τις συνέπειες της ρύθμισης που ήρθαν γρήγορα στην επιφάνεια: Η πρώτη συνέπεια είναι η ένταση του ανταγωνισμού, η οποία όχι μόνο δεν βελτιώνει το εκπαιδευτικό επίπεδο των μαθητών, όπως υπαινίσσεται το ΥΠΕΠΘ, αλλά εμπλέκει, ακόμη περισσότερο, τα φροντιστήρια στα «πόδια» της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η δεύτερη συνέπεια είναι ακόμη πιο οδυνηρή: Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα δοθεί το φιλί της ζωής στα εκατοντάδες Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και των λεγόμενων Κολεγίων, τα οποία τα τελευταία χρόνια είχαν συρρικνωθεί. Το «πλεόνασμα» των υποψηφίων που δεν θα εισάγονται στα ΑΕΙ – ΤΕΙ θα προσφέρεται έτοιμη πελατεία στους «επιχειρηματίες της γνώσης». Παράλληλα, μια ματιά στα τμήματα που λόγω της βάσης του 10 έμειναν από υποψήφιους φανερώνει ότι αυτά αποτελούν το 50% του συνόλου των τμημάτων ΤΕΙ. Είναι φανερό ότι τα τμήματα αυτά είχαν πέσει «κάτω από τη βάση» όχι από τους χαμηλόβαθμους φοιτητές που δέχονταν, αλλά από την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη διδακτικού προσωπικού την κρατική εγκατάλειψη και, τελικά, με το κλείσιμο.

Ο κ. Χρήστος Κάτσικας είναι ερευνητής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk