«Δεν είναι λίγα και αυτά που έγιναν»

«Δεν είναι λίγα και αυτά που έγιναν» | tovima.gr

Μ ε τη φράση « δεν είναι λίγα και αυτά που έγιναν», ο πρέσβης κ. Π. Μολυβιάτης, πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, επιχείρησε τον απολογισμό του έργου στις πυρόπληκτες περιοχές, έναν χρόνο μετά την καταστροφή στην Πελοπόννησο. Ο κ. Μολυβιάτης παραδέχθηκε ότι σαφώς και δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δεν έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές και δεν έχουν ξανακτισθεί όλα τα σπίτια που κάηκαν, τόνισε ωστόσο ότι, ίσως, θα ήταν αδύνατον να γίνουν όλα αυτά μέσα σε έναν χρόνο, και κατέληξε λέγοντας ότι όσα έγιναν δεν είναι λίγα.

Εξαίροντας την ανταπόκριση και συνεισφορά της κοινωνίας, ο κ. Μολυβιάτης επεσήμανε ότι περίπου 92.000 δωρητές έχουν προσφέρει 196.152.267 ευρώ ενώ υπογράμμισε ότι τα προγράμματα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών που έχουν εξαγγελθεί από την πολιτεία ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ. Ως σήμερα, άλλωστε, έχουν δαπανηθεί 400 εκατ. ευρώ για τη βοήθεια και στήριξη των πυροπλήκτων, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ στον Νομό Ηλείας. «Χάρη στη γενναιοδωρία αυτής της κοινωνίας, σήμερα κτίζονται ή επισκευάζονται 397 σπίτια στις πυρόπληκτες περιοχές με χρηματοδότηση από το Ταμείο,και είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται όχι με δάνεια,αλλά δωρεάν» σημείωσε ο κ. Μολυβιάτης, εκφράζοντας τις ευγνώμονες ευχαριστίες του για την ανταπόκριση των πολιτών.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο ίδιος, το σύνολο των σπιτιών που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς ανέρχεται σε 1.488. Αξιοσημείωτο παραμένει το ότι μέχρι προ δύο μηνών δεν είχαν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότησή τους ούτε οι μισοί ιδιοκτήτες των σπιτιών αυτών, γεγονός που δεν οφείλεται στη γραφειοκρατία, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν μετοικήσει πριν από πολλά χρόνια. Ο κ. Μολυβιάτης απηύθυνε μάλιστα έκκληση προς όλους τους ιδιοκτήτες των καμένων σπιτιών να προσέλθουν στα αρμόδια γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, στις πρωτεύουσες των πυρόπληκτων νομών, και να υποβάλουν αίτηση για τη δωρεάν χρηματοδότησή τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk