Αυξήθηκε ο αριθμός των δωρητών οργάνων

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση των εθελοντών δωρητών οργάνων στην Ελλάδα. Συνολικά την τρέχουσα χρονιά έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 117 μεταμοσχεύσεις με όργανα από 61 δωρητές, ενώ το περασμένο έτος έγιναν 78 μεταμοσχεύσεις από 36 δωρητές. Την ίδια στιγμή, αυξητικές είναι οι τάσεις στην πρόθεση δωρεάς οργάνων η οποία δηλώνεται από πολίτες στα νοσοκομεία ή στα γραφεία του ΕΟΜ. Η εμπέδωση της αξίας της δωρεάς …

Αυξήθηκε  ο αριθμός  των δωρητών  οργάνων | tovima.gr

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση των εθελοντών δωρητών οργάνων στην Ελλάδα. Συνολικά την τρέχουσα χρονιά έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 117 μεταμοσχεύσεις με όργανα από 61 δωρητές, ενώ το περασμένο έτος έγιναν 78 μεταμοσχεύσεις από 36 δωρητές. Την ίδια στιγμή, αυξητικές είναι οι τάσεις στην πρόθεση δωρεάς οργάνων η οποία δηλώνεται από πολίτες στα νοσοκομεία ή στα γραφεία του ΕΟΜ. Η εμπέδωση της αξίας της δωρεάς οργάνων στη συνείδηση των Ελλήνων συνδέεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, με την πρόσφατη πράξη γενναιοδωρίας του πατέρα του άτυχου 20χρονου Αυστραλού Ντουζόν Ζάμιτ, ο οποίος έχασε τη ζωή του έπειτα από επίθεση ομάδας μπράβων στη Μύκονο. Η απόφαση του τραγικού πατέρα να μεταμοσχευθούν ζωτικά όργανα του γιου του σε τέσσερις ανθρώπους αφύπνισε τους Ελληνες σχετικά με την ανεκτίμητη αξία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει τη χαμηλότερη θέση ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στη δήλωση προσφοράς οργάνων, καθώς ως πρόσφατα καταγράφονταν μόλις οκτώ εθελοντές δωρητές ανά μισό εκατομμύριο κατοίκους. Την ίδια ώρα, στις λίστες για μεταμόσχευση βρίσκονται πάνω από 1.000 ασθενείς, κυρίως καρδιοπαθείς και νεφροπαθείς, με τον μέσο χρόνο αναμονής για το πολυπόθητο μόσχευμα να φθάνει ακόμη και τα έξι χρόνια, διάστημα το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο για τους περισσότερους από αυτούς.

Αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον συμβολισμό της πράξης, ο ΕΟΜ τίμησε πρόσφατα με τιμητική αναμνηστική πλακέτα την οικογένεια του άτυχου αυστραλού τουρίστα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk