Αύξηση 49% της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα σε έναν χρόνο

Κ ατά 49% αυξήθηκε σε διάστημα ενός χρόνου η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και κατά 23% η δαπάνη των σκευασμάτων που πωλούνται στα φαρμακεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Δ. Βαγιωνά η κατάργηση της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων επέφερε αύξηση της δαπάνης μόνο κατά 0,026%. Οπως εξήγησε, με την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης περί του τρόπου καθορισμού των τιμών των φαρμάκων που εφαρμόστηκε στα τέλη του 2005, σημειώθηκε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία οφείλεται κυρίως στις τιμές των νέων προϊόντων και στην υποκατάσταση παλαιών φθηνών φαρμάκων από αντίστοιχα ακριβότερα.

Κ ατά 49% αυξήθηκε σε διάστημα ενός χρόνου η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και κατά 23% η δαπάνη των σκευασμάτων που πωλούνται στα φαρμακεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Δ. Βαγιωνά η κατάργηση της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων επέφερε αύξηση της δαπάνης μόνο κατά 0,026%. Οπως εξήγησε, με την εφαρμογή της αγορανομικής διάταξης περί του τρόπου καθορισμού των τιμών των φαρμάκων που εφαρμόστηκε στα τέλη του 2005, σημειώθηκε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία οφείλεται κυρίως στις τιμές των νέων προϊόντων και στην υποκατάσταση παλαιών φθηνών φαρμάκων από αντίστοιχα ακριβότερα. Ως παράδειγμα ανέφερε γνωστό αντικαταθλιπτικό φάρμακο το οποίο κοστίζει διπλάσια (20 ευρώ) όταν πωλείται στη συσκευασία των 2 mg. Η λιανική τιμή του ίδιου φαρμάκου στη συσκευασία του 1 mg είναι 10 ευρώ. «Ο διπλασιασμός αυτός δεν δικαιολογείται δεδομένου ότι το κόστος της δραστικής πρώτης ύλης είναι πολύ μικρό.Σύμφωνα λοιπόν με την αναλογία η περιεκτικότητα των 2 mg έπρεπε να κοστολογείται με 10%-15% επιπλέον» προσθέτει ο κ. Βαγιωνάς. Τα πραγματικά αίτια της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, πρέπει να αναζητηθούν αλλού και συγκεκριμένα:

* Στην κυκλοφορία πολλών νέων φαρμάκων. Τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν 1.800 νέα φάρμακα.

* Στη μη εφαρμογή της νομοθεσίας περί επιστροφής του 4% από τις φαρμακοβιομηχανίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με τον τζίρο τους. Το διαφεύγον όφελος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

* Στην ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου της συνταγογράφησης.

* Στον μεγάλο αριθμό γιατρών που εκτελούν συνταγογραφία (65.000) και φαρμακείων (11.500).

* Στην έλλειψη μηχανοργάνωσης στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Ο κ. Βαγιωνάς αναφέρθηκε επίσης στους κινδύνους που εγκυμονεί η αγορά φαρμάκων μέσω του Διαδικτύου. Οπως είπε, το 15% των φαρμάκων που κυκλοφορεί παγκοσμίως στην αγορά είναι πλαστό και οφείλεται στην πώλησή τους μέσω Ιnternet. «Στην Ελλάδα» επισήμανε «το ποσοστό είναι σχεδόν μηδενικό,λόγω των αυστηρών περιορισμών και των ελέγχων που διεξάγονται στη διακίνηση των ιδιοσκευασμάτων. Ωστόσο οι ευρωπαϊκές αλλά και οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν με ανησυχία τον διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό εισόδου τους στην αγορά». Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για την απελευθέρωση ορισμένων επαγγελμάτων ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ανέφερε ότι το επάγγελμα του φαρμακοποιού δεν είναι κλειστό. Αλλωστε, πρόσθεσε, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει η υψηλότερη αναλογία φαρμακείων ανά κάτοικο (ένα ανά χιλίους κατοίκους). Στη Δανία η αναλογία είναι ένα φαρμακείο ανά 16.860 κατοίκους, στην Ολλανδία ένα ανά 8.930, στη Βρετανία ένα ανά 4.610, στην Ιταλία ένα ανά 3.390, στη Γαλλία ένα ανά 2.610, ενώ στην Κύπρο η αναλογία είναι ένα φαρμακείο ανά 1.200 κατοίκους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk