Αρχίζουν οι επισκευές των σεισμόπληκτων κτιρίων

Τ ο «πράσινο φως» για την έναρξη των επισκευών και ανακατασκευών κτιρίων που επλήγησαν από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 στις περιοχές Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, δίδει η έκδοση τριών αποφάσεων του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, οι οποίες ήταν απαραίτητες για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι πληγέντες στη στεγαστική τους αποκατάσταση. Ειδικότερα, με τις τρεις αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ καθορίζονται:…

Αρχίζουν οι επισκευές των σεισμόπληκτων κτιρίων | tovima.gr

Τ ο «πράσινο φως» για την έναρξη των επισκευών και ανακατασκευών κτιρίων που επλήγησαν από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 στις περιοχές Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, δίδει η έκδοση τριών αποφάσεων του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, οι οποίες ήταν απαραίτητες για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι πληγέντες στη στεγαστική τους αποκατάσταση.

Ειδικότερα, με τις τρεις αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ καθορίζονται:

▅ Το τιμολόγιο για τις εργασίες ανακατασκευής και επισκευής βλαβών σε κτίρια που επλήγησαν από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

▅ Οι προθεσμίες και η διαδικασία χορήγησης της δωρεάν κρατικής αρωγής και ▅ Οι υποχρεωτικές απαιτήσεις για τη σύνταξη μελετών αποκατάστασης και την έκδοση των σχετικών οικοδομικών αδειών.

Η δωρεάν κρατική αρωγή χορηγείται σε τρεις δόσεις για την ανακατασκευή κτισμάτων (το 30% της συνολικής αρωγής με την έκδοση της νέας οικοδομικής άδειας, το 35% της συνολικής αρωγής μόλις ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και οι τοιχοποιίες και το υπόλοιπο 35% με την ολοκλήρωση των εργασιών) και σε δύο δόσεις για την επισκευή κτισμάτων (το 50% με την έκδοση της άδειας επισκευής και το άλλο 50% μόλις εκτελεστούν εργασίες που αντιστοιχούν στο 80% της εγκεκριμένης δωρεάν κρατικής αρωγής). Οι προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της δωρεάν κρατικής αρωγής «τρέχουν» από την ημέρα έκδοσης του πορίσματος χαρακτηρισμού του κτιρίου από την υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και διαρκούν ως ένα έτος για τα επισκευάσιμα κτίρια και έξι μήνες για τα κατεδαφιστέα.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες κτίρια κρίνονται επισκευάσιμα, απαιτείται η εκπόνηση μελέτης επισκευής. Καθορίζεται αναλυτικό τιμολόγιο για όλες τις εργασίες επισκευής και ο τρόπος εκτέλεσης των εργασιών. Ο δικαιούχος, προκειμένου να του χορηγηθεί δωρεάν κρατική αρωγή για ανακατασκευή ή επισκευή κατοικίας, υποχρεούται να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής αδείας του νέου κτίσματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk