Η εσωκομματική κρίση στο ΠαΣοΚ αφορμή για διαξιφισμούς Πάγκαλου- Χατζηγάκη στη Βουλή

Απερρίφθη το δημοψήφισμα

Α πόντος του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη και με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου να δηλώνει σε πρώτο πρόσωπο ότι η πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη μεταρρυθμιστική συνθήκη της ΕΕ «του δίνει την ευκαιρία να υπογραμμίσει και να αναδείξει τη νέα φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ με τον πολίτη συμμέτοχο,ενημερωμένο και ενεργό», ολοκληρώθηκε η σχετική συζήτηση στη Βουλή. Η πρόταση του ΠαΣοΚ- όπως και οι αντίστοιχες των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης- απορρίφθηκε τελικώς με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναλώθηκε σε «μηνύματα» προς εσωτερικούς και εξωτερικούς αποδέκτες, επιλέγοντας ωστόσο χαμηλούς τόνους.

Α πόντος του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη και με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου να δηλώνει σε πρώτο πρόσωπο ότι η πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη μεταρρυθμιστική συνθήκη της ΕΕ «του δίνει την ευκαιρία να υπογραμμίσει και να αναδείξει τη νέα φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ με τον πολίτη συμμέτοχο,ενημερωμένο και ενεργό», ολοκληρώθηκε η σχετική συζήτηση στη Βουλή. Η πρόταση του ΠαΣοΚ- όπως και οι αντίστοιχες των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης- απορρίφθηκε τελικώς με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναλώθηκε σε «μηνύματα» προς εσωτερικούς και εξωτερικούς αποδέκτες, επιλέγοντας ωστόσο χαμηλούς τόνους. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους βουλευτές να εκφράσουν το «όχι σε ασκήσεις μικροκομματικής αριθμητικής και ελλαδικής εσωστρέφειας» και να υιοθετήσουν την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος, ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Σημίτη δύο φορές: τη μία για να απαντήσει εμμέσως στην επιστολή του, λέγοντας ότι «και επί Ανδρέα Παπανδρέου και επί Κώστα Σημίτη το ΠαΣοΚ ήταν μια δύναμη διεκδικητικής συμμετοχής στην Ευρώπη» και τη δεύτερη, για να αποτιμήσει θετικά τις πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ για το Ευρωσύνταγμα το 2003, παρ΄ ότι συνέπεσε με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επανειλημμένως στον «συνεπή προοδευτικό ευρωπαϊσμό» του κόμματός του, το οποίο, όπως υπογράμμισε, «ήταν,είναι και θα είναι η παράταξη που αγωνίζεται για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη», ενώ επισήμανε ότι «ο τρίτος δρόμος είναι ο δύσκολος δρόμος των δημοψηφισμάτων για μια πανευρωπαϊκή δυναμική υπέρ του “Ναι” στη Συνθήκη».

Νωρίτερα, ευθεία ανάμειξη στα εσωκομματικά του ΠαΣοΚ επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σ.Χατζηγάκης , προκαλώντας την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ κ. Θ.Πάγκαλου. Ο κ. Χατζηγάκης αναφερθείς στον «βαθύτατο εσωτερικό διχασμό» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τον χαρακτήρισε, σημείωσε: «Είστε δύο κόμματα- και περισσότερα- που προσπαθείτε να εμφανιστείτε ως ένα», ενώ αναφερθείς στη «διαπάλη των μερίδων του ΠαΣοΚ» υποστήριξε ότι «η νέα κρίση κορυφής είναι το κερασάκι στην τούρτα».

Εντονη ήταν η αντίδραση του κ. Πάγκαλου, ο οποίος για να εκπροσωπήσει κοινοβουλευτικά το κόμμα του στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σόφια. Είχε προηγηθεί κύκλος επαφών σχετικά με το ποιος θα οριζόταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, με τον κ. Ευ.Βενιζέλο να παραπέμπει στον καθ΄ ύλην αρμόδιο ομόλογό του κ. Πάγκαλο. Ο τελευταίος απαντώντας στον υπουργό Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «φαιδρό το θέαμα να εισέρχεται ένας υπουργός στα εσωκομματικά κάποιου κόμματος», ενώ αντιμετώπισε με αρκετή δόση ειρωνείας τις «παροτρύνσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα», όπως τις αποκάλεσε, του κ. Χατζηγάκη.Στα εσωκομματικά του ΠαΣοΚ αναφέρθηκε εμμέσως και η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μίλησε για «σημαίες ευκαιρίας με στόχο να λυθούν τα εσωκομματικά ή υπαρξιακά προβλήματα κάποιων», ενώ απέδωσε σε «παλινωδία,ασυνέχεια και ασυνέπεια» την πρότασή του για δημοψήφισμα σε σχέση με τη στάση που τηρούσε στο παρελθόν.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ.Αλαβάνος χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Ιρλανδίας, επισημαίνοντας ότι «το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς “Οχι στην ευρωσυνθήκη- δημοψήφισμα τώρα” υλοποιήθηκε στη χώρα αυτή που κάποιοι μας την εμφάνιζαν ως παράδειγμα προς μίμηση μεταξύ των κρατών-μελών» .

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk