Απαλλαγή Μπάγια στο Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Oμοφώνως απηλλάγη, σύμφωνα με πληροφορίες, από το επταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Σωτ.Μπάγιας (φωτογραφία) για την κριτική που άσκησε και τις απόψεις που εξέφρασε για τα κρατούντα στον χώρο της Δικαιοσύνης. Οι αρεοπαγίτες-μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου μετά τη «μαραθώνια» συνεδρίαση που είχαν χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Μπάγιας απάντησε σε «βροχή» ερωτήσεων, συνήλθαν αμέσως σε διάσκεψη που δεν ξεπέρασε τα τρία τέταρτα της ώρας.

Oμοφώνως απηλλάγη, σύμφωνα με πληροφορίες, από το επταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Σωτ.Μπάγιας (φωτογραφία) για την κριτική που άσκησε και τις απόψεις που εξέφρασε για τα κρατούντα στον χώρο της Δικαιοσύνης. Οι αρεοπαγίτες-μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου μετά τη «μαραθώνια» συνεδρίαση που είχαν χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Μπάγιας απάντησε σε «βροχή» ερωτήσεων, συνήλθαν αμέσως σε διάσκεψη που δεν ξεπέρασε τα τρία τέταρτα της ώρας. Χωρίς την παραμικρή διαφωνία, έκριναν ομοφώνως ότι «ο Οργανισμός των Δικαστηρίων δεν θέτει κανέναν περιορισμό στην έκφραση λόγου των εκλεγμένων μελών των δικαστικών ενώσεων» απαλλάσσοντας τον κ. Μπάγια από τις κατηγορίες που του είχε αποδώσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ.Σανιδάς ζητώντας την παραπομπή του στο Πειθαρχικό.

Το αποτέλεσμα της διάσκεψης δεν έγινε γνωστό εξαρχής. Ολα τα «στόματα έμεναν κλειστά», σχολίαζαν δικαστικοί κύκλοι, αλλά τελικά «το μυστικό δεν κρατήθηκε για πολύ». Αργά χθες το βράδυ η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου γνωστοποιήθηκε.

Το πρωί ο κ. Μπάγιας είχε δώσει εξηγήσεις σε όλα, σε μια διαδικασία που έφθασε τις τρεισήμισι ώρες, απαντώντας μία προς μία τις αιτιάσεις του 14σέλιδου κατηγορητηρίου. Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού και αρχαιότερος αρεοπαγίτης κ. Αχ.Νταφούλης και άλλα μέλη του Συμβουλίου δεν απέφυγαν ακόμη και τις «επιθετικές» ερωτήσεις προς τον κ. Μπάγια για τα όσα δημοσίως εξέφρασε, ωστόσο ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων ενέμεινε στις απόψεις του. Υποστήριξε ότι έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου, όπως κάθε έλληνας πολίτης. Πολύ περισσότερο μάλιστα μπορεί να εκφέρει δημοσίως τις απόψεις του καθώς έχει και την ιδιότητα του προέδρου της Ενωσης.

Ο κ. Μπάγιας υπενθύμισε στους αρεοπαγίτες ότι η ελευθερία του λόγου είναι προστατευόμενη και κατοχυρωμένη όχι μόνο από το Σύνταγμα αλλά και από διεθνείς συμβάσεις. Προσκόμισε μάλιστα επιστολή του προέδρου της Διεθνούς Ενωσης Εισαγγελέων κ. Φρανσουά Φαλέτι στην οποία σημειώνεται ότι «οι εισαγγελείς έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους ακόμη και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Αναφέρθηκε ακόμη στο περιεχόμενο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2000/19 στην οποία υπογραμμίζεται ότι τα κράτη-μέλη πρέπει «να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν ότι οι εισαγγελείς έχουν ουσιαστικό δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης,ιδεών,συνδικαλισμού και συνάθροισης».

Ως μάρτυρες του κ. Μπάγια κατέθεσαν στο Πειθαρχικό ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Π.Δημόπουλος, ένας εν ενεργεία αρεοπαγίτης και ένας εν ενεργεία αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk