Απαγόρευση της λάμπας πυράκτωσης ως το 2009 εξετάζει η ΕΕ

Τίτλοι τέλους σύντομα για τη λάμπα πυράκτωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται οδηγία σύμφωνα με την οποία οι συμβατικές λάμπες θα απαγορευτούν σε όλα τα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως τις αρχές του 2009. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ραγδαία μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η εφαρμογή της αναμένεται να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Στη χώρα μας η λάμπα πυράκτωσης θεωρείται υπεύθυνη για την παραγωγή 1,4 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα, καθώς για να λειτουργήσει χρειάζεται τέσσερις ως πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από τις λάμπες οικονομίας.

Τίτλοι τέλους σύντομα για τη λάμπα πυράκτωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται οδηγία σύμφωνα με την οποία οι συμβατικές λάμπες θα απαγορευτούν σε όλα τα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως τις αρχές του 2009. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ραγδαία μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η εφαρμογή της αναμένεται να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Στη χώρα μας η λάμπα πυράκτωσης θεωρείται υπεύθυνη για την παραγωγή 1,4 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα, καθώς για να λειτουργήσει χρειάζεται τέσσερις ως πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από τις λάμπες οικονομίας. Ακόμη, το 90% της ενέργειας που καταναλώνει δεν μετατρέπεται σε φως αλλά σε ζέστη, ενώ η διάρκεια ζωής της είναι ως και δέκα φορές μικρότερη. Τέλος, το ζήτημα είναι και οικονομικό, καθώς η χρήση της συμβατικής λάμπας μπορεί να είναι ως και πέντε φορές ακριβότερη από αυτές της νέας τεχνολογίας. Η απόσυρσή της σίγουρα δεν θα λύσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ευρώπης, είναι όμως ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk