Αναζητούν στρατηγική αποκλιμάκωσης

▅ Στη Χαριλάου Τρικούπη προκρίθηκε η τακτική της αναμονής προκειμένου να μην παραταθεί και προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η ένταση ▅ Η πλευρά Σημίτη έχει επιλέξει προς το παρόν τη σιωπή ενώ συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κάνουν λόγο για «προσοχή και αυτοσυγκράτηση» ▅ Εξετάζεται το ενδεχόμενο παρέμβασης από τον κ. Βενιζέλο, πιθανότατα με τη μορφή έκκλησης προς πάσα κατεύθυνση στο όνομα της ενότητας

▅ Στη Χαριλάου Τρικούπη προκρίθηκε η τακτική της αναμονής προκειμένου να μην παραταθεί και προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η ένταση
▅ Η πλευρά Σημίτη έχει επιλέξει προς το παρόν τη σιωπή ενώ συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κάνουν λόγο για «προσοχή και αυτοσυγκράτηση»
▅ Εξετάζεται το ενδεχόμενο παρέμβασης από τον κ. Βενιζέλο, πιθανότατα με τη μορφή έκκλησης προς πάσα κατεύθυνση στο όνομα της ενότητας
Σιγή ασυρμάτου επικράτησε χθες στη Χαριλάου Τρικούπη και στο περιβάλλον του κ. Κ.Σημίτη, έπειτα από μία θυελλώδη εβδομάδα ανταλλαγής επιστολών και δηλώσεων, με κατάληξη την αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού από την ΚΟ του ΠαΣοΚ.

Οι διαθέσεις και στα δύο στρατόπεδα δείχνουν ότι θα επιδιωχθεί αποκλιμάκωση της κρίσης- εκτός βεβαίως συγκλονιστικού απροόπτου που θα επαναφέρει τη Χαριλάου Τρικούπη στη λογική των διαγραφών. Σε αυτό το κλίμα θα τελεστεί το ερχόμενο Σάββατο το μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου για τη συμπλήρωση 12 ετών από τον θάνατό του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται προς το παρόν είναι ότι ο κ. Γ.Παπανδρέου δεν προχώρησε τελικώς σε σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, παρά τις σχετικές σκέψεις και πληροφορίες, προφανώς για να αποφευχθεί η πόλωση μεταξύ βουλευτών. Στις συσκέψεις που έλαβαν χώρα στη Χαριλάου Τρικούπη προκρίθηκε εν τέλει η λογική της παρακολούθησης των εξελίξεων και η τήρηση στάσης αναμονής, προκειμένου να μην παραταθεί και προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η ένταση.

Αντιστοίχως, από πλευράς Σημίτη, φαίνεται να έχει επιλεγεί για κάποιο χρονικό διάστημα η σιωπή και ενδεικτική είναι η φράση των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, ήδη από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απόφαση του κ. Παπανδρέου: «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση» υπογράμμιζαν. Η μοναδική ενέργεια κατόπιν αυτού ήταν η δημοσιοποίηση του κειμένου υποστήριξης με τις υπογραφές 150 ακαδημαϊκών και πολιτικών και η συνέχεια θα δοθεί- αν δοθεί και όπως επιλεγεί- από τον ίδιο τον κ. Σημίτη. Ως τότε πάντως ενδέχεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες και εκτιμάται ότι κάποιοι από τους κορυφαίους θα διεκδικήσουν ρόλο γεφυροποιού. Τις επόμενες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να σημειωθεί τελικά δημόσια αναφορά από τον κ. Ευ. Βενιζέλο ή από στελέχη του περιβάλλοντός του. Αν και εφόσον αποφασιστεί τελικώς μια τέτοια δράση, πιθανώς να μην έχει τη μορφή κριτικής για τις αποφάσεις του κ. Παπανδρέου αλλά την έκκληση προς πάσα κατεύθυνση στο όνομα της ενότητας. Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις πάντως η απαισιοδοξία για τις εξελίξεις είναι αισθητή, χωρίς παράλληλα να αποκλείονται διάφορα ενδεχόμενα για τη θερινή περίοδο.

Από πλευράς ΠαΣοΚ πάντως και διά του εκπροσώπου Τύπου κ. Γ.Παπακωνσταντίνου υποστηρίχθηκε και χθες η ορθότητα της επιλογής για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. «Θα επιμένουμε να θέτουμε ζητήματα μεγαλύτερης συμμετοχής,μεγαλύτερης ενημέρωσης,για να μπορεί ο έλληνας πολίτης να γίνει στην πραγματικότητα ευρωπαίος πολίτης και όχι απλώς κατ΄ επίφασιν» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ.

Τοποθετήσεις στελεχών πάντως συνεχίστηκαν να γίνονται και χθες. Για πολιτική σύγκρουση έκανε λόγο ο κ. Α.Τσοχατζόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ υπογράμμισε: «Υπάρχει ένα συγκεκριμένο γεγονός,το οποίο δεν έγινε τυχαία, αλλά δείχνει κάτι: ότι υπάρχει μια πολιτική διαφωνία και χρησιμοποιήθηκε η πρόταση για το δημοψήφισμα για να δοθεί τελικά έμφαση στο ότι ο κ. Σημίτης διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί το ΠαΣοΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου μετά το συνέδριο.Αυτό είναι για μένα το βασικό θέμα.Και σε αυτό απάντησε τελικά ο κ.Παπανδρέου με την απόφασή του». Την άποψη ότι με τη διαγραφή Σημίτη απεμπολείται η προοπτική εκλογικής νίκης του ΠαΣοΚ εξέφρασε ο κ. Ι.Παπαντωνίου .

Τη θλίψη της για τις εξελίξεις εξέφρασε η κυρία Λούκα Κατσέλη (Αlpha 98,9). «Είμαι πολύ στενοχωρημένη με όλα αυτά που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, γιατί μας βάζουν σε έναν κύκλο εσωστρέφειας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Πρέπει να βγούμε ακόμη πιο δυναμικά έξω στον κόσμο, έτσι όπως το κάνουμε, αλλά και ακόμη περισσότερο.Πολλοί από μας είμαστε αποφασισμένοι αυτή τη μάχη να τη δώσουμε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk