Αδεια τα συρτάρια της Εταιρείας Διαχείρισης της Εκκλησίας

Ενα ταμείο… ψιλά, μόλις 366,45 ευρώ, βρήκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης, Υποστήριξης Επιχειρήσεων και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, Μελετών και Εργων (ΣΥΜΕΑΝ) της Εκκλησίας. Οπως επισημαίνεται, στην Ανώνυμη Εταιρεία διεξάγεται έλεγχος και οι πρώτες εκτιμήσεις για τη διαχείριση που έχει γίνει «δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες» , γι΄ αυτό και η Κεντρική Εκκλησιαστική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ) έδωσε ήδη 500.

Ενα ταμείο… ψιλά, μόλις 366,45 ευρώ, βρήκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης, Υποστήριξης Επιχειρήσεων και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, Μελετών και Εργων (ΣΥΜΕΑΝ) της Εκκλησίας. Οπως επισημαίνεται, στην Ανώνυμη Εταιρεία διεξάγεται έλεγχος και οι πρώτες εκτιμήσεις για τη διαχείριση που έχει γίνει «δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες» , γι΄ αυτό και η Κεντρική Εκκλησιαστική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ) έδωσε ήδη 500.000 ευρώ στη ΣΥΜΕΑΝ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο του ελέγχου βρίσκονται δέκα επιταγές ύψους 120.000 ευρώ που λήγουν τον Ιούλιο και πρέπει να αποπληρωθούν άμεσα. Ακόμη εκτιμάται ότι το άμεσο έλλειμμα που πρέπει να καλυφθεί φτάνει τις 236.542,69 ευρώ και, αν προστεθούν σε αυτές και οι επιταγές που λήγουν τον Ιούλιο, οι απαιτήσεις αγγίζουν τις 356.542,69 ευρώ.

Επίσης εκφράζεται η άποψη ότι υπάρχουν οικονομικές απαιτήσεις έναντι της εταιρείας ύψους 1.635.943,67 ευρώ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους υπευθύνους, και ζητήθηκε περαιτέρω έλεγχος των λογιστικών της εταιρείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας, στη ΣΥΜΕΑΝ «υπάρχει μια απαράδεκτη ταμειακή κατάσταση οφειλόμενη βασικώς εις το ανεξέλεγκτον της διαχειρίσεως και εις την συγκέντρωση εις το αυ τό πρόσωπο όλων των ιδιοτήτων μιας οικονομικής μονάδος χωρίς την άσκηση εποπτείας και ελέγχου». Η Ανώνυμη Εταιρεία συστήθηκε από την Ιερά Σύνοδο επί αρχιεπισκοπίας Χριστοδούλου με στόχο την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη συντήρηση μοναστηριών και ναών, καθώς και την ανάπτυξη έργων τόσο στην Αρχιεπισκοπή όσο και στις υπόλοιπες μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μέχρι πρότινος ήταν ο κ. Κ.Σκαρίπας, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις του στα στελέχη που διεξάγουν τον διαχειριστικό έλεγχο. Πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο Μητροπολίτης Μετεώρων κ. Σεραφείμ και ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ ήταν και ο κ. Α.Ζαμπέλης, ο οποίος σήμερα είναι γενικός διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική κατάσταση στη ΣΥΜΕΑΝ αλλά και τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου που διεξάγεται στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη» θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως ως τις 22 Ιουλίου. Διαφορετικά το θέμα θα παραπεμφθεί στις συνεδριάσεις του Αυγούστου, οπότε και θα συζητηθεί και ο οικονομικός απολογισμός της ΕΚΥΟ για το έτος 2008 που παρουσιάζει πλεόνασμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Τα πορίσματα των ερευνών στη ΣΥΜΕΑΝ και στην «Αλληλεγγύη» επεξεργάζεται ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος και όλοι οι αρχιερείς αναμένουν τις εισηγήσεις του καθώς επικρατεί έντονος προβληματισμός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk