Χόνδρος από τα βάθη των…ωκεανών

Μια προσέγγιση που μελετούν ακόμη οι επιστήμονες από το Ράις αφορά τη δημιουργία χόνδρου με την άσκηση πίεσης. «Είδαμε ότι η άσκηση μεγάλης υδροστατικής πίεσης,που αντιστοιχεί στην πίεση που επικρατεί περίπου ένα χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού,μπορεί μέσα σε πέντε ημέρες να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό χονδροκυττάρων που έχουν εκτεθεί στις συγκεκριμένες συνθήκες με αποτέλεσμα να παράγεται ιστός του χόνδρουταυτόσημος με τον φυσικό». Οι ερευνητές δεν έχουν αποσαφηνίσει τους ακριβείς μηχανισμούς που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν σε πρόσφατο άρθρο στο επιστημονικό έντυπο «ΡLoS Οne», ωστόσο γνωρίζουν ότι υπάρχουν μονοπάτια τα οποία χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να αποκριθούν σε εξωτερικά ερεθίσματα. «Φαίνεται ότι το κάθε κύτταρο “αισθάνεται” την πίεση και μέσω του πυρήνα του,που είναι το “κέντρο επιχειρήσεων” το οποίο δίνει εντολές,μεταδίδει το σήμα στα υπόλοιπα για σύνθεση καινούργιου ιστού». Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε μάλιστα να έχει εφαρμογή για τη σύνθεση πολύ περισσότερων ιστών, όπως της ουροδόχου κύστεως, των αιμοφόρων αγγείων, των νεφρών, των καρδιακών βαλβίδων και των οστών. «Εκτιμούμε ότι κάθε ιστός που φέρει μεγάλες ποσότητες νερού θα μεταδώσει την υδροστατική πίεση δίνοντας σήμα πολλαπλασιασμού των κυττάρων».

Ολα αυτά ακούγονται ίσως σαν… όνειρα (κυριολεκτικώς) θερινής νυκτός, πρόκειται όμως για όνειρα που, ως φαίνεται, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. «Πριν από τέσσερα χρόνια ήμουν ο πρόεδρος της Εταιρείας Βιοϊατρικής Μηχανικής,που αποτελεί την παγκόσμια οργάνωση του συγκεκριμένου πεδίου. Ετσι μπόρεσα να δω από κοντά όλα όσα συμβαίνουν στον τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.Αυτό που μπορώ να πω μέσα από τη γνώση που απέκτησα είναι ότι υπάρχουν μεγάλες υποσχέσεις από τις διαφορετικές ομάδες που ασχολούνται με τη βιοτεχνολογία για την αναγέννηση όχι μόνο ιστών αλλά ακόμη και οργάνων. Ορισμένες τεχνολογίες βασισμένες σε αυτή τη φιλοσοφία κυκλοφορούν ήδη και πιστεύω ακράδαντα ότι είναι θέμα χρόνου ώσπου οι υποσχέσεις να μετατραπούν σε πράξη» υπογραμμίζει ο κ. Αθανασίου.

Συμπληρώνει όμως αμέσως ότι για να φθάσουμε στην πράξη είναι άκρως σημαντικό να ξεπεραστεί ο σκόπελος της επιφυλακτικότητας της αγοράς ως προς τη δυναμική της βιοτεχνολογίας. «Είναι απαραίτητο να υπάρχει χρηματοδότηση σε αυτά τα προγράμματα για να έχουμε όσο πιο σύντομα γίνεται θετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο η αγορά δείχνει ανυπομονησία καθώς ο συγκεκριμένος τομέας έρευνας κινείται με αργούς ρυθμούς εκ των πραγμάτων λόγω της πολυπλοκότητάς του ώστε να φέρει αποτέλεσμα.Είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί χρήματα που δεν έχουν αποφέρει τα αναμενόμενα.Ωστόσο με υπομονή θα γίνει και αυτό.Δεν πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότηση στη βιοτεχνολογία και αυτό διότι μπορεί στο μέλλον να προσφέρει έναν τεράστιο αριθμό αναγεννημένων ιστών που θα ανακουφίσουν εκατομμύρια ασθενείς με διαφορετικά προβλήματα».

Ακολουθώντας τη συμβουλή του κ. Αθανασίου- αυτή της υπομονής- και νιώθοντας αισιοδοξία βλέποντας έναν από τους ειδήμονες του τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο να δηλώνει αισιόδοξος, αναμένουμε μέσα στα επόμενα χρόνια η Αriston να επιτύχει το… άριστον προς όφελος των ασθενών με αρθρίτιδα- και όχι μόνο. Τα πρώτα δείγματα αριστείας που βλέπουμε να έρχονται μέσα από το εργαστήριο είναι πάντως πολλά υποσχόμενα…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk