ΟΡΜΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το χάπι «εχθρός» της χολής

ΛΟΝΔΙΝΟ Ηλήψη θεραπειών ορμονικής υποκατάστασης σε μορφή χαπιού από τις γυναίκες σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στη χοληδόχο κύστη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Μedical Journal». Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν ύστερα από ανασκόπηση στοιχείων που ελήφθησαν από τη γνωστή «Μillion Women Study» (μελέτη που περιελάμβανε περισσότερες από 1,3 εκατ. Βρετανίδες, ηλικίας 50-69 ετών) ότι οι πιθανότητες αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης αυξάνονταν σημαντικά όταν οι γυναίκες λάμβαναν ορμονοθεραπεία σε μορφή χαπιού.

Το χάπι «εχθρός»  της χολής | tovima.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ Ηλήψη θεραπειών ορμονικής υποκατάστασης σε μορφή χαπιού από τις γυναίκες σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στη χοληδόχο κύστη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Μedical Journal». Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψαν ύστερα από ανασκόπηση στοιχείων που ελήφθησαν από τη γνωστή «Μillion Women Study» (μελέτη που περιελάμβανε περισσότερες από 1,3 εκατ. Βρετανίδες, ηλικίας 50-69 ετών) ότι οι πιθανότητες αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης αυξάνονταν σημαντικά όταν οι γυναίκες λάμβαναν ορμονοθεραπεία σε μορφή χαπιού. Δεν φάνηκε, ωστόσο, να ισχύει το ίδιο όταν η θεραπεία λαμβανόταν σε μορφή επιθέματος ή τζελ.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές είδαν ότι τα ποσοστά εισαγωγών στο νοσοκομείο για επέμβαση στη χοληδόχο κύστη σε διάστημα πενταετίας ήταν μία γυναίκα ανά 100 στην ομάδα που δεν είχε λάβει ποτέ ορμονοθεραπεία, 1,3 ανά 100 γυναίκες στην ομάδα του επιθέματος ή του τζελ και μία ανά 50 γυναίκες στην ομάδα του χαπιού.

Αν και υπήρχαν προηγούμενα στοιχεία μελετών που έδειχναν ότι η ορμονοθεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων στη χοληδόχο κύστη, η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση των διαφορετικών μορφών της θεραπείας στο όργανο.

Εκτιμάται ότι από τις γυναίκες στις οποίες χορηγείται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης τρεις στις τέσσερις τη λαμβάνουν σε μορφή χαπιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν οι ορμόνες χορηγούνται μέσω διαδερμικών επιθεμάτων ή τζελ που εφαρμόζονται στο δέρμα, εισέρχονται κατευθείαν στην κυκλοφορία του αίματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk