Τα γονίδια εξηγούν τη σκυλίσια συμπεριφορά

Λίγα μόνο γονίδια μπορούν να εξηγήσουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα υπερκινητικό τσιουάουα και σε ένα μπασέ χάουντ (basset hound) γεμάτο περιέργεια και αυτοπεποίθηση. Η σύγκριση ανάμεσα σε 148 διαφορετικές ράτσες σκύλων έφερε στο φως γονίδια που είναι υπεύθυνα για το μέγεθος, το προσδόκιμο επιβίωσης, ακόμα και για πολύπλοκες συμπεριφορές, όπως το πώς ζουν ορισμένα σκυλιά σε αγέλες ή το πώς διαθέτουν το ένστικτο του λαγωνικού. Γενετιστές είχαν αποκαλύψει και…

Λίγα μόνο γονίδια μπορούν να εξηγήσουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα υπερκινητικό τσιουάουα και σε ένα μπασέ χάουντ (basset hound) γεμάτο περιέργεια και αυτοπεποίθηση. Η σύγκριση ανάμεσα σε 148 διαφορετικές ράτσες σκύλων έφερε στο φως γονίδια που είναι υπεύθυνα για το μέγεθος, το προσδόκιμο επιβίωσης, ακόμα και για πολύπλοκες συμπεριφορές, όπως το πώς ζουν ορισμένα σκυλιά σε αγέλες ή το πώς διαθέτουν το ένστικτο του λαγωνικού.

Γενετιστές είχαν αποκαλύψει και στο παρελθόν γονίδια που «δείχνουν» χαρακτηριστικά σκυλιών, όπως το χρώμα του τριχώματός τους, ωστόσο όλες αυτές οι έρευνες επικεντρώνονταν σε μία μόνο ράτσα- για παράδειγμα, οι επιστήμονες μελετούσαν μπόξερ με ή χωρίς λευκά στίγματα.

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να αποκαλύψει τη γενετική βάση συμπεριφορών που έχουν σκυλιά διαφορετικής ράτσας, αναφέρει ο Γκόρντον Λαρκ από το Πανεπιστήμιο της Γιούτας, στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ.

Ετσι ο Λαρκ και η ομάδα του μελέτησαν σκυλιά από 148 ράτσες σχετικά με χαρακτηριστικά όπως το αγελαίο ένστικτο, το ένστικτο του λαγωνικού, το θάρρος, η ευερεθιστότητα και η ικανότητα εκπαίδευσης. Στη συνέχεια «σάρωσαν» το γονιδίωμα των ζώων προκειμένου να ανακαλύψουν ομοιότητες και διαφορές. Κατεγράφη παράλληλα το μέγεθος των σκύλων, οι αναλογίες του σώματός τους καθώς και το μάκρος της ζωής τους.

Η ενδελεχής αυτή ανάλυση αποκάλυψε γονίδια που συνδέονται με συγκεκριμένες συμπεριφορές που επιδεικνύουν διαφορετικές ράτσες σκύλων. Για παράδειγμα, η τυπική συμπεριφορά των κόλεϊ και των ποιμενικών να ζουν σε αγέλες φάνηκε ότι συνδέεται με ένα γονίδιο παρόμοιο με εκείνο που σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια στον άνθρωπο.

Επιπροσθέτως, ένα γονίδιο που εμπλέκεται στην επεξεργασία του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνης μπορεί να εξηγήσει τόσο την τόλμη των ροτβάιλερ όσο και τη δειλία ορισμένων μπουλντόγκ, ενώ ένα άλλο που σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για το ένστικτο του λαγωνικού που διαθέτουν σκυλιά όπως τα ιρλανδικά σέτερ, σημειώνουν οι ερευνητές.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι παρ΄ ότι τόσο τα μικρόσωμα όσο και τα μεγαλόσωμα σκυλιά φάνηκε να διαθέτουν γενετική βάση για την τόλμη, μόνο τα μικρόσωμα φέρουν τους γενετικούς δείκτες που συνδέονται με την ευερεθιστότητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk