Νέο τεστ προβλέπει τον διαβήτη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μια πρωτεΐνη που παράγεται στο ήπαρ μπορεί να προσφέρει στους ειδικούς ένα νέο «όπλο» που θα προσφέρει πρόβλεψη σχετικά με το ποια άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Μελετώντας άτομα που διανύουν τη δεκαετία των 70 ετών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, ανακάλυψαν ότι όσα είχαν υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται fetuin-Α αντιμετώπιζαν ιδιαιτέρως αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 κατά τα επόμενα έξι χρόνια σε σύγκριση με εκείνα που είχαν χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης.

Νέο τεστ προβλέπει τον διαβήτη | tovima.gr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μια πρωτεΐνη που παράγεται στο ήπαρ μπορεί να προσφέρει στους ειδικούς ένα νέο «όπλο» που θα προσφέρει πρόβλεψη σχετικά με το ποια άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Μελετώντας άτομα που διανύουν τη δεκαετία των 70 ετών, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, ανακάλυψαν ότι όσα είχαν υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται fetuin-Α αντιμετώπιζαν ιδιαιτέρως αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 κατά τα επόμενα έξι χρόνια σε σύγκριση με εκείνα που είχαν χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης.

Η fetuin-Α παράγεται από κύτταρα του ήπατος και πιστεύεται ότι εμπλέκεται στον μεταβολισμό της γλυκόζης αλλά και του ασβεστίου, σημειώνουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο έντυπο της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας. Ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος συνδέεται στενά με την παχυσαρκία, έχει κύριο χαρακτηριστικό του την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 519 άτομα και όπως προέκυψε όσα είχαν τα υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης στο αίμα αντιμετώπιζαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνα που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα fetuin-Α.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα τεστ αίματος που θα μετράει τα επίπεδα της πρωτεΐνης θα μπορεί να δείχνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ένα άτομο για διαβήτη τύπου 2, με αποτέλεσμα να γίνονται εγκαίρως παρεμβάσεις για την πρόληψη εμφάνισης της νόσου, όπως είναι η χορήγηση φαρμάκων ή η υιοθέτηση υγιεινότερου τρόπου ζωής. Παράλληλα η fetuin-Α, η οποία κάνει τον οργανισμό να εμφανίζει αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να αποτελέσει στόχο μελλοντικών φαρμάκων για την πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη.

Οι καταστροφείς του σπέρματος

Η ανθυγιεινή, γεμάτη λιπαρά διατροφή δεν καταστρέφει μόνο την εικόνα του σώματος των ανδρών αλλά και την παραγωγή του σπέρματός τους. Μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες στη Βαρκελώνη, έδειξε ότι οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογικό βάρος. Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνδρες με περιττά κιλά αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 60% πιθανότητες να παρουσιάζουν χαμηλό όγκο σπέρματος καθώς και αυξημένες κατά 40% πιθανότητες να εμφανίζουν γενετικές ανωμαλίες στο σπέρμα. Παράλληλα από άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο και η οποία διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου Κουίν στο Μπέλφαστ με επικεφαλής τον έλληνα Κ.Μαλλίδη, προέκυψε ότι και ο διαβήτης βλάπτει σοβαρά το σπέρμα. Οι ερευνητές είδαν ότι το σπέρμα διαβητικών ανδρών, παρ΄ ότι φαίνεται υγιές στο μικροσκόπιο, παρουσιάζει περισσότερες βλάβες από εκείνο των υγιών ανδρών. Για την ακρίβεια, στους διαβητικούς άνδρες παρατηρούνται σημαντικές μεταλλάξεις στα γονίδια που εμπλέκονται στην επιδιόρθωση βλαβών του σπέρματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk