Μικρά και επί Παντός

Μικρά και επί Παντός | tovima.gr

▅ Ψάρια-«κύκλωπες»

Απολιθώματα που ανήκουν σε ψάρια-«κύκλωπες» ηλικίας 50 εκατομμυρίων ετών αναμένεται να λύσουν το μυστήριο που πλανάται γύρω από την εξέλιξη ψαριών όπως η γλώσσα, που φέρουν τα δυο τους μάτια στη μία πλευρά της κεφαλής τους. Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Σικάγου εντόπισαν σε μουσεία δύο είδη προϊστορικών επίπεδων ψαριών τα οποία αποδείχθηκε ότι αποτελούν τους ενδιάμεσους κρίκους στην εξέλιξη της γλώσσας και των «συγγενών» της. Στα συγκεκριμένα ψάρια το ένα από τα δύο μάτια είχε «μεταναστεύσει» ως περίπου το μέσον της κεφαλής, ωστόσο δεν είχε ολοκληρώσει το «ταξίδι» του ως την άλλη πλευρά, όπως συμβαίνει στα σημερινά επίπεδα ψάρια.

▅ Τηλεδιάγνωση για ηλικιωμένους

Εγκριση κυκλοφορίας από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έλαβε η νέα συσκευή της εταιρείας Ιntel, Ηealth Guide. Πρόκειται για ένα σύστημα τηλεδιάγνωσης ιατρικών καταστάσεων με οθόνη αφής το οποίο απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα με δυσκολία στις μετακινήσεις. Τo Ηealth Guide διαθέτει δυνατότητα σύνδεσης με συσκευές όπως ηλεκτρονικά πιεσόμετρα, συσκευές μέτρησης της γλυκόζης του αίματος ή ηλεκτρονικές ζυγαριές. Με τον τρόπο αυτόν ο χρήστης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να συλλέγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να τις αποστέλλει μέσω Διαδικτύου στον γιατρό του με στόχο την εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.

▅ Εξυπνος φακός για το γλαύκωμα

Ενας φακός επαφής που φέρει ειδικό αισθητήρα ο οποίος αντιλαμβάνεται την αύξηση της πίεσης εντός του ματιού μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό προβλημάτων όπως το γλαύκωμα. Η νέα συσκευή που ανήκει σε ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις είναι το αποτέλεσμα χρήσης μιας καινούργιας τεχνικής η οποία επιτρέπει την ενσωμάτωση ειδικών μικροσκοπικών κυκλωμάτων στο πολυμερές (ΡDΜS) από το οποίο δημιουργούνται οι συμβατικοί φακοί επαφής. Με εφαρμογή της τεχνικής οι ερευνητές δημιούργησαν τον μικροσκοπικό αισθητήρα ο οποίος μετρά την πίεση που ασκείται στην επιφάνεια του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού, καθώς και την πίεση του ενδοφθάλμιου υγρού. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυνατός ο έλεγχος για ύπαρξη γλαυκώματος και ενδοφθάλμιας πίεσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk