Μικρά και επί Παντός

Μικρά και επί Παντός | tovima.gr

▅ Πρόληψη καρδιοπαθειών σε παιδιά

Στο πλαίσιο των νέων οδηγιών για την πρόληψη των καρδιοπαθειών οι ειδικοί της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής συνιστούν στα παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος να καταναλώνουν γάλα με χαμηλά λιπαρά από το πρώτο κιόλας έτος της ηλικίας τους. Στα παχύσαρκα παιδιά με αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης LDL και υπέρταση τα οποία έχουν κλείσει το όγδοο έτος της ηλικίας τους, μάλιστα, προτείνουν τη λήψη φαρμάκων κατά της χοληστερόλης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρώτη εξέταση μέτρησης των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα πρέπει να γίνεται μετά το δεύτερο έτος της ηλικίας και απαραιτήτως προτού παρέλθει το δέκατο έτος. Οι νέες αυτές οδηγίες αποτελούν άλλη μία απόδειξη ότι η παιδική παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας.

▅ Χρωματίζοντας τα είδη

Στον εντοπισμό των χρωμάτων που έφεραν αρχαία είδη πτηνών στα φτερά τους οδήγησε τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Γέιλ η ανάλυση απολιθωμάτων φτερών εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών από τη Βραζιλία και τη Δανία. Η ερευνητική ομάδα κατάφερε να ξεχωρίσει διάφορα χρώματα όπως το καφέ, το κόκκινο, το κίτρινο της ώχρας, όπως και ιριδίζουσες αποχρώσεις τις οποίες στη συνέχεια συνέκριναν με το φτέρωμα σύγχρονων ειδών. Οι επιστήμονες εκτιμούν τώρα ότι η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και σε άλλα εκλιπόντα είδη ζώων, προκειμένου να ανακαλυφθεί το χρώμα των ματιών ή της γούνας τους.

▅ Νέο τεστ για τον καρκίνο του μαστού

Εγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έλαβε το γενετικό τεστ SΡΟΤ-Light της εταιρείας Ιnvitrogen, το οποίο εντοπίζει ποιες ασθενείς με καρκίνο του μαστού θα ωφεληθούν από τη θεραπεία με το μονοκλωνικό αντίσωμα Ηerceptin. Το τεστ μετράει τα αντίγραφα του γονιδίου ΗΕR-2, το οποίο όταν εμφανίζεται σε περισσότερα από δύο αντίγραφα προκαλεί υπερβολική παραγωγή της πρωτεΐνης ΗΕR-2 με αποτέλεσμα να ενισχύεται η καρκινική ανάπτυξη. Το φάρμακο Ηerceptin στοχεύει το ΗΕR-2. Αν και είναι διαθέσιμα και άλλα τέτοια τεστ για τον εντοπισμό των αντιγράφων του γονιδίου, το συγκεκριμένο προσφέρει μια πολύ πιο οικονομική λύση για εξέταση αφού δεν απαιτεί τη χρήση ακριβού εξοπλισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk