ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Για όσους πιστεύουν ότι τα υποκατάστατα της ζάχαρης κρατάνε μακριά τα περιττά κιλά, οι επιστήμονες έχουν άσχημα νέα: όπως έδειξε μια νέα μελέτη σε ποντίκια, ένα πολύ διαδεδομένο υποκατάστατο της ζάχαρης, η σακχαρίνη, όχι μόνο δεν βοηθά στην απώλεια βάρους αλλά «ενοχοποιείται» για την αύξηση του δείκτη στη ζυγαριά, καθώς φαίνεται να ενισχύει την αίσθηση της πείνας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί του Πανεπιστημίου Ρurdue, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό έντυπο «Βehavioral Νeuroscience». Οι ερευνητές έδωσαν σε μερικά πειραματόζωα γιαούρτι με ζάχαρη και σε άλλα με σακχαρίνη και στη συνέχεια τους προσέφεραν τροφή. Παρατήρησαν έκπληκτοι ότι τα ποντίκια που είχαν καταναλώσει γιαούρτι με σακχαρίνη κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες, εμφάνισαν μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους και τελικώς πήραν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με τα ζώα που είχαν καταναλώσει γιαούρτι με ζάχαρη.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο έντυπο ότι «τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κατανάλωση τροφής που περιέχει σακχαρίνη χωρίς θερμίδες μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση του βάρους και συσσώρευση λιπώδους ιστού σε σύγκριση με το αν η ίδια τροφή περιείχε ζάχαρη με υψηλότερη θερμιδική αξία».

Σύμφωνα με τους αμερικανούς ειδικούς, όταν ένα άτομο καταναλώνει τροφή με γλυκιά γεύση προετοιμάζει τον μεταβολισμό του για την «άφιξη» ενός πλούσιου σε θερμίδες γλυκού γεύματος. Οταν αυτό το γεύμα όμως δεν… έρχεται, τότε ο οργανισμός παρουσιάζει σύγχυση με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ρυθμίσει την όρεξη. Με βάση αυτή τη λογική, και άλλου είδους υποκατάστατα της ζάχαρης, όπως η ασπαρτάμη, η ακελσουφάμη και η σουκραλόζη, είναι πιθανόν να έχουν παρόμοια δράση με τη σακχαρίνη.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι άλλοι ειδικοί ζήτησαν περαιτέρω μελέτες σχετικά με το ζήτημα και τόνισαν ότι έχει φανεί από πλήθος ερευνών πως οι γλυκαντικές ουσίες με λίγες θερμίδες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους αλλά και να κρατήσουν μακριά τα περιττά κιλά.