Η μεσογειακή διατροφή «ασπίδα» (και) κατά του καρκίνου

Εχει χαρακτηριστεί ως ο διατροφικός «φρουρός» της καρδιάς και των αγγείων, αφού τα «συστατικά» της φαίνεται να δρουν ως… φάρμακα που βοηθούν την κύρια αντλία του οργανισμού μας να δουλεύει χωρίς να παρουσιάζει βλάβες. Τώρα μια μεγάλη ελληνική μελέτη αποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή, περί ης ο λόγος, αποτελεί «ασπίδα» και ενάντια στον καρκίνο. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, που διεξήχθη σε Ελληνες με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ.

Η μεσογειακή διατροφή «ασπίδα»  (και) κατά του καρκίνου | tovima.gr

Εχει χαρακτηριστεί ως ο διατροφικός «φρουρός» της καρδιάς και των αγγείων, αφού τα «συστατικά» της φαίνεται να δρουν ως… φάρμακα που βοηθούν την κύρια αντλία του οργανισμού μας να δουλεύει χωρίς να παρουσιάζει βλάβες. Τώρα μια μεγάλη ελληνική μελέτη αποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή, περί ης ο λόγος, αποτελεί «ασπίδα» και ενάντια στον καρκίνο. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, που διεξήχθη σε Ελληνες με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Δ.Τριχόπουλο και η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Journal of Cancer», εκείνοι που υιοθετούν σε καθημερινή βάση τα περισσότερα δυνατά «συστατικά» της μεσογειακής διατροφής μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο. Ακόμη όμως και αν κάποιος ακολουθήσει ορισμένες μόνο από τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής μπορεί να δει όφελος ενάντια στον καρκίνο. Η νέα μελέτη, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Αντωνία Τριχοπούλου, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Ερευνα στον Καρκίνο (ΙΑRC), αποτελεί τμήμα της μεγάλης μελέτης ΕΡΙC (Εuropean Ρrospective Ιnvestigation into Cancer, ΕΡΙC) η οποία διερευνά τις διατροφικές συνήθειες και άλλα χαρακτηριστικά τόσο βιολογικά όσο και του τρόπου ζωής μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στην Ευρώπη. Στη μελέτη συμμετείχαν 26.000 Ελληνες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και μόνο η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων όπως αυτά στο ελαιόλαδο και η αποφυγή κορεσμένου λίπους οδηγούσαν σε μείωση κατά 9% του κινδύνου για καρκίνο. Η εισαγωγή δύο στοιχείων της μεσογειακής διατροφής στο καθημερινό «μενού» ενός ατόμου- μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αύξηση της κατανάλωσης οσπρίων- φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο κατά 12%. Οσο περισσότερα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής ακολουθούσε όμως ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερο ήταν και το όφελος ενάντια στον καρκίνο. Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ο κ. Τριχόπουλος, «τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τύπου τροφίμου που χαρακτηρίζει τη μεσογειακή διατροφή – π.χ.φρούτα ή λαχανικάφαίνεται ότι παίζει κάποιον ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.Ουσιαστικώς όμως το μεγάλο όφελος έρχεται μέσα από την κατανάλωση του συνδυασμού τροφίμων που αποτελούν τα κύρια “συστατικά” της μεσογειακής διατροφής.Εκτιμούμε ότι αν ένα άτομο δεν ακολουθούσε καμία από τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής και υιοθετήσει όλα τα χαρακτηριστικά της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο ως και κατά 25%».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk