Η β-καροτίνη επικίνδυνη για τους καπνιστές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ν έα στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιβλαβή δράση της β-καροτίνης στον οργανισμό των καπνιστών. Τα αποτελέσματα καινούργιας μελέτης ειδικών που διεξήχθη από το Κέντρο Η. Lee Μoffitt για τον Καρκίνο, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδας στην Τάμπα, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη, ιδίως όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονος κατά 24% στους καπνιστές σε σύγκριση με άλλους καπνιστές που δεν τη λαμβάνουν σε μορφή συμπληρώματος.

Η β-καροτίνη επικίνδυνη για τους καπνιστές | tovima.gr

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ν έα στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιβλαβή δράση της β-καροτίνης στον οργανισμό των καπνιστών. Τα αποτελέσματα καινούργιας μελέτης ειδικών που διεξήχθη από το Κέντρο Η. Lee Μoffitt για τον Καρκίνο, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδας στην Τάμπα, δείχνουν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη, ιδίως όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονος κατά 24% στους καπνιστές σε σύγκριση με άλλους καπνιστές που δεν τη λαμβάνουν σε μορφή συμπληρώματος. Οι ερευνητές επισημαίνουν στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer» ότι οι καπνιστές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν λαμβάνουν συμπληρώματα πολυβιταμινών που περιέχουν β-καροτίνη, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί αντί να βοηθά την υγεία τους να τη βλάπτει σοβαρά.

Η β-καροτίνη είναι πολύ σημαντική για την υγεία, καθώς αποτελεί τον πιο ισχυρό πρόδρομο της βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη και βοηθά στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων. Η βιταμίνη Α συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της όρασης, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στις λοιμώξεις και διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αν και υπάρχουν ήδη ισχυρές ενδείξεις σχετικά με το ότι η λήψη μεγάλων δόσεων β-καροτίνης αυξάνει τον κίνδυνο της εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονος στους καπνιστές, πολλές συσκευασίες πολυβιταμινών που περιέχουν υψηλές ποσότητες της ουσίας δεν φέρουν την ανάλογη προειδοποίηση, σημειώνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδας. Οι επιστήμονες προχώρησαν σε ανασκόπηση όλων των μελετών που αφορούσαν τη σύνδεση μεταξύ της λήψης β-καροτίνης σε μορφή συμπληρώματος και του καρκίνου του πνεύμονος. Παράλληλα, μέτρησαν τις ποσότητες β-καροτίνης που περιέχονταν σε δεκάδες συμπληρώματα βιταμινών. Οπως είδαν, οι καπνιστές που λάμβαναν 20 ως 30 mg της βιταμίνης σε καθημερινή βάση αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 24% τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονος σε σχέση με άλλους καπνιστές που δεν λάμβαναν συμπλήρωμα β-καροτίνης. Πάντως, η λήψη της βιταμίνης από πρώην καπνιστές δεν φάνηκε να συνδέεται με τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονος.

Τα περισσότερα από τα 47 σκευάσματα πολυβιταμινών που εξετάστηκαν περιείχαν 0,3 mg β-καροτίνης, με τις ποσότητες να κυμαίνονται από 0 ως 17,2 mg.

Επίσης, μεταξύ 17 σκευασμάτων πολυβιταμινών που διαφημίζονταν ως ευεργετικά για την όραση, τα περισσότερα περιείχαν 3 mg β-καροτίνης σε ημερήσια δόση, με την περιεκτικότητα να κυμαίνεται από 0 ως 24 mg.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι αρκετά άτομα λαμβάνουν καθημερινά περισσότερα από ένα συμπληρώματα πολυβιταμινών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk