Αθώος ο καφές, ωφελεί τη γυναικεία καρδιά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μεγάλη και πολυετής έρευνα δείχνει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ δεν συνδέεται με τη μείωση της διάρκειας της ζωής, όπως υποψιάζονταν πολλοί ως σήμερα. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιοπαθειών στις γυναίκες. Προηγούμενες έρευνες για τη μακροχρόνια κατανάλωση καφέ παρουσίαζαν αντιφατικά αποτελέσματα, με άλλες να εμφανίζουν αρνητικές συνέπειες και άλλες θετικές. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Universidad Αutonoma de Μadrid στην Ισπανία παρακολούθησαν την πορεία 84.

Αθώος ο καφές, ωφελεί  τη γυναικεία καρδιά | tovima.gr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μεγάλη και πολυετής έρευνα δείχνει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ δεν συνδέεται με τη μείωση της διάρκειας της ζωής, όπως υποψιάζονταν πολλοί ως σήμερα. Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιοπαθειών στις γυναίκες. Προηγούμενες έρευνες για τη μακροχρόνια κατανάλωση καφέ παρουσίαζαν αντιφατικά αποτελέσματα, με άλλες να εμφανίζουν αρνητικές συνέπειες και άλλες θετικές.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Universidad Αutonoma de Μadrid στην Ισπανία παρακολούθησαν την πορεία 84.214 γυναικών από τις ΗΠΑ από το 1980 ως το 2004 και 41.736 ανδρών επίσης από τις ΗΠΑ από το 1986 ως το 2004. Διαπίστωσαν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ (ως και έξι φλιτζάνια ημερησίως) δεν συνδέεται με πρόωρους θανάτους. Διαπίστωσαν μάλιστα στις γυναίκες κάμψη του ρυθμού των θανάτων από καρδιακές παθήσεις. Η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν 25% μικρότερες πιθανότητες να υποστούν κάποια καρδιακή πάθηση από τις γυναίκες που δεν πίνουν καφέ. Επιπλέον, οι ερευνητές δεν εντόπισαν οποιαδήποτε σύνδεση της κατανάλωσης καφέ με θανάτους από καρκίνο. «Η έρευνα μας δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ δεν προκαλεί επιζήμιες επιπτώσεις στον οργανισμό. Αντιθέτως, η μακροχρόνια κατανάλωση μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχει και κάποια οφέλη» δήλωσε στο Reuters η Εστέρ Λόπεζ Γκαρσία, επικεφαλής της έρευνας.

«Ξυπνητήρι» το άρωμά του
Σε άλλη έρευνα που διεξήγαγε διεθνής ομάδα επιστημόνων διαπιστώθηκε ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να πιει κάποιος καφέ για να ξυπνήσει, αφού ο εγκέφαλος του ανθρώπου ενεργοποιείται ακόμα και με το άρωμά του. Οι ερευνητές ανακάλυψαν σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια ότι το άρωμα του καφέ μεταβάλλει την έκφραση ορισμένων γονιδίων στον εγκέφαλό τους, με τρόπο τέτοιον που περιορίζουν τα συμπτώματα της έλλειψης ύπνου, καθώς και τα συμπτώματα του άγχους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk