Χωρίς δραστικό αντίδοτο η ΕΕ στην αλματώδη άνοδο των τιμών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Oύτε οι ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες δεν κατόρθωσαν να βρουν αντίδοτο για να εξουδετερώσουν την ακρίβεια που μαστίζει τις χώρες τους και για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το κύμα των ανατιμήσεων που προκαλεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των δημητριακών. Στο δείπνο των ηγετών, στο οποίο συμμετείχε χθες και ο κ. Κ. Καραμανλής, αποφασίστηκε μόνο η στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων με πρόσθετες ενισχύσεις μέσω ταμείων …

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Oύτε οι ευρωπαίοι ηγέτες που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες δεν κατόρθωσαν να βρουν αντίδοτο για να εξουδετερώσουν την ακρίβεια που μαστίζει τις χώρες τους και για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το κύμα των ανατιμήσεων που προκαλεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των δημητριακών.

Στο δείπνο των ηγετών, στο οποίο συμμετείχε χθες και ο κ. Κ. Καραμανλής, αποφασίστηκε μόνο η στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων με πρόσθετες ενισχύσεις μέσω ταμείων και ειδικών φορέων που δημιουργούνται κατά της φτώχειας, απορρίπτοντας παράλληλα μέτρα που θα ανακούφιζαν και τις μεσαίες τάξεις και τη μεγάλη μάζα των μισθωτών και των συνταξιούχων, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, όπως και ο έλληνας πρωθυπουργός, αναλώθηκαν χθες σε ευχολόγια και γενικές παρατηρήσεις, συμφωνώντας ταυτόχρονα ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον άλλους εννέα μήνες προτού εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να μην υπολογίζονται στο εξής ως δαπάνες του προϋπολογισμού οι δαπάνες στήριξης των μακροχρόνια ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων, εξουσιοδοτώντας τους υπουργούς Οικονομικών να εξειδικεύσουν τις ρυθμίσεις που στη συνέχεια θα ανακοινωθούν από τις κυβερνήσεις των χωρώνμελών της ΕΕ.

Μία από τις ρυθμίσεις αυτές θα είναι με βεβαιότητα το επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες από το φθινόπωρο, το οποίο όμως θα εξανεμιστεί από τις αυξήσεις των τιμών στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και στα βασικά είδη διατροφής που την ίδια περίοδο θα αναπροσαρμόσουν σημαντικά τις τιμές τους.

«Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δείξει στην πράξη ότι μπορεί και αυτή τη φορά να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας» υπογράμμισε χθες ο κ. Καραμανλής προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προτείνοντας στους ομολόγους του να αναζητήσουν έναν κοινό παρονομαστή δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος και των συνεπειών της ακρίβειας.

Τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και οι άλλοι ηγέτες των μεσογειακών χωρών πρότειναν πρόσθετα μέτρα για καλύτερη λειτουργία της αγοράς, πάταξη της αισχροκέρδειας και στήριξη του αγροτικού πληθυσμού, χωρίς όμως να αποφασιστούν συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με Σχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι χώρες της ΕΕ θα καλούνται να λάβουν μέτρα στήριξης για τις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, διασφαλίζοντας ότι τα μέτρα αυτά «είναι προσωρινά και δεν προκαλούν στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά και στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της ΕΕ».

Ταυτόχρονα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι ένα προσωρινό πρόβλημα και θα προτείνει για την αντιμετώπισή του μακροχρόνια μέτρα, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στη γεωργία, οι «27» αναμένεται να προτείνουν λύσεις, όπως η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με στόχο την αύξηση της προσφοράς των γεωργικών προϊόντων.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτίθεται να ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης των επόμενων γενεών βιοκαυσίμων στην Ευρώπη και διεθνώς, καθώς και υπέρ της ενίσχυσης της γεωργικής έρευνας και της διάδοσης των γεωργικών γνώσεων, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ιδέες όπως η επέκταση του καθεστώτος της αγρανάπαυσης σταδιακά εγκαταλείπονται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk