Χιλιάδες ανήλικοι λαθρομετανάστες στα αζήτητα

Σ ε χίλια πεντακόσια υπολογίζονται κάθε χρόνο τα παιδιά και οι έφηβοι πρόσφυγες που καταφθάνουν χωρίς συνοδεία στην ελληνική μεθόριο και στις ακτές των νησιών του Αιγαίου για να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια την αδιαφορία των αρχών και τον εφιάλτη μιας ζωής σε τρώγλες, την επαιτεία των φαναριών ή και την πορνεία. Το ελληνικό τμήμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Προσφύγων, απευθύνει έκκληση ώστε οι χιλιάδες αυτοί ανήλικοι πρόσφυγες να πάψουν να είναι «ψυχές- φαντάσματα» για την ελληνική πολιτεία.

Χιλιάδες ανήλικοι λαθρομετανάστες στα αζήτητα | tovima.gr

Σ ε χίλια πεντακόσια υπολογίζονται κάθε χρόνο τα παιδιά και οι έφηβοι πρόσφυγες που καταφθάνουν χωρίς συνοδεία στην ελληνική μεθόριο και στις ακτές των νησιών του Αιγαίου για να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια την αδιαφορία των αρχών και τον εφιάλτη μιας ζωής σε τρώγλες, την επαιτεία των φαναριών ή και την πορνεία.

Το ελληνικό τμήμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Προσφύγων, απευθύνει έκκληση ώστε οι χιλιάδες αυτοί ανήλικοι πρόσφυγες να πάψουν να είναι «ψυχές- φαντάσματα» για την ελληνική πολιτεία. Και να ληφθούν άμεσα μέτρα για να πάψουν να αποτελούν τα ανήλικα προσφυγόπουλα την εύκολη λεία κυκλωμάτων σεξουαλικής και εργασιακής εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αρμοστείας μόνο 300 παιδιά καταγράφονται επισήμως ως ανήλικοι- ασυνόδευτοι πρόσφυγες στις καταστάσεις των αστυνομικών και λιμενικών αρχών. Την ίδια ώρα παρατηρείται κωλυσιεργία στην ενεργοποίηση των ευεργετικών ρυθμίσεων για τη χορήγηση ασύλου και την παραμονή των νεαρών προσφύγων στις ειδικές εγκαταστάσεις υποδοχής.

«Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται από το ελληνικό κράτος ως λαθρομετανάστες και όχι ως παιδιά,τρομαγμένα και ταλαιπωρημένα,τα οποία βρίσκονται πιθανώς κάτω από ένα ιδιόμορφο καθεστώς ομηρείας ή δουλείας και για τα οποία θα έπρεπε να κινηθούν ειδικές διαδικασίες φιλοξενίας και αντιμετώπισης της κατάστασής τους» επεσήμανε ο επικεφαλής του ελληνικού Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος κατά τη χθεσινή παρουσίαση συμπερασμάτων της Αρμοστείας για το θέμα.

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Τσαρμπόπουλο, «οι υποδομές της Ελλάδας πάσχουν στα στοιχειώδη καθώς απουσιάζει πλήρως η δυνατότητα διερμηνείας,ψυχολογικής και ψυχιατρικής παρακολούθησης,ενώ παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες τα αιτήματα για τη χορήγηση ασύλου,τα οποία θα έπρεπε να εξετάζονται κατά προτεραιότητα,και προκρίνονται ως μέτρα η κράτηση ή η άμεση επαναπροώθηση των ανηλίκων πίσω στην Τουρκία ή στις άλλες χώρες».

Στη Ελλάδα, αυτή την ώρα, τα τρία κέντρα φιλοξενίας ανηλίκων, οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, στον Βόλο, στη Μακρινίτσα και στα Ανώγεια καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης και σίτισης μόλις 150 παιδιών. Την ίδια στιγμή, δεκάδες άλλα προστίθενται καθημερινά σε λίστες αναμονής, οι οποίες συνεχώς μεγαλώνουν, ενώ παράλληλα βρίθουν καταυλισμοί, όπως στην Πάτρα, όπου «έχουν επισημανθεί, και από τον Συνήγορο του Παιδιού, φαινόμενα κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων προσφύγων, από τα κυκλώματα που δρουν στο εσωτερικό της μικροκοινωνίας των μεταναστών» τόνισε ο κ. Τσαρμπόπουλος.

Την ενεργοποίηση των νομικών διαδικασιών για την αναδοχή αυτών των παιδιών από όσους ενδιαφέρονται, αλλά και από υπηρεσίες που θα μπορούσαν να αναλάβουν την επιτροπεία τους, ζήτησε ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Παιδιού κ. Μίλτος Παύλου.

Τη δική του διάσταση στο θέμα έδωσε ο πρεσβευτής Καλής Θελήσεως για τους πρόσφυγες κ. Γιώργος Νταλάρας: «Ας δώσουμε μία ευκαιρία,μέσω της αύξησης των διατιθέμενων κονδυλίων,σε αυτά τα παιδιά,γλιτώνοντάς τα από τα δόκανα της “μαύρης” εργασίας,της πορνείας και του ναρκοεμπορίου» υπογράμμισε ο δημοφιλής τραγουδιστής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk