Τρεις ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την παραβίαση συγκεκριμένων διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας, μέσω των συμβάσεων που υπέγραψε η εταιρεία Siemens με την Κοινωνία της Πληροφορίας και το υπουργείο Πολιτισμού, καταγγέλλουν οι ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ με τρεις ερωτήσεις που κατέθεσαν χθες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, αναφορικά με τη σύμβαση της Siemens με την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ για το έργο ΤaxisΝet του υπουργείου Οικονομικών, που αποκάλυψε πρόσφατο δημοσίευμα των «Νέων», …

Τρεις ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή | tovima.gr

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την παραβίαση συγκεκριμένων διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας, μέσω των συμβάσεων που υπέγραψε η εταιρεία Siemens με την Κοινωνία της Πληροφορίας και το υπουργείο Πολιτισμού, καταγγέλλουν οι ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ με τρεις ερωτήσεις που κατέθεσαν χθες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, αναφορικά με τη σύμβαση της Siemens με την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ για το έργο ΤaxisΝet του υπουργείου Οικονομικών, που αποκάλυψε πρόσφατο δημοσίευμα των «Νέων», οι ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ ζητούν από την Επιτροπή να ερευνήσει κατά πόσον οι ως τώρα αποφάσεις του ΔΣ της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ περί ανάθεσης του έργου στην εταιρεία Siemens παραβιάζουν τις διατάξεις της Οδηγίας περί σύναψης δημόσιων συμβάσεων έργων ως προς τα κριτήρια ανάθεσης και την αρχή της οικονομικά συμφορότερης προσφοράς καθώς και τις αρχές της διαφάνειας, της αρχής της αποφυγής των διακρίσεων και της ίσης μεταχείρισης. Παράλληλα θέτουν το ζήτημα του αποκλεισμού της εταιρείας από κάθε συμμετοχή σε ανάθεση δημόσιας σύμβασης με βάση, μεταξύ άλλων, τις καταδικαστικές αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων.

Με δεύτερη ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν πως η ίδια εταιρεία έχει αθετήσει τις νομικές υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη σύμβαση με τον εποπτευόμενο από το υπουργείο Πολιτισμού Οργανισμό Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) για προμήθεια φορητών συστημάτων ξενάγησης 15 μεγάλων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Συγκεκριμένα, παρ΄ όλο που η εταιρεία έχει προεισπράξει μεγάλη προκαταβολή 3,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 40% της συνολικής σύμβασης, δεν έχει παραδώσει κανένα τμήμα του έργου, ενώ σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου η προμήθεια έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί από τον Απρίλιο του 2008. Οι ευρωβουλευτές ζητούν η Επιτροπή να ελέγξει άμεσα τις συμβάσεις της με το ΥΠΠΟ και τους εποπτευόμενους από αυτό οργανισμούς. Τέλος, σε ερώτησή τους προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή, οι ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ υπενθυμίζουν τη ρητή δέσμευση που έχουν αναλάβει τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οι ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ προέβησαν χθες στην ακόλουθη δήλωση: «Οι επιπτώσεις από το μέγα οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο της Siemens δεν περιορίζονται μόνο εντός των ελληνικών συνόρων καθώς αφορούν και την παραβίαση των κοινοτικών υποχρεώσεων της χώρας,ενώ παράλληλα πλήττουν το κύρος της ελληνικής οικονομίας διεθνώς. Η παραβίαση των κριτηρίων ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων και η προτίμηση λιγότερο ευνοϊκών για το ελληνικό Δημόσιο προσφορών της Siemens καθώς και η ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε σημαντικές καθυστερήσεις παραδόσεων έργων και μάλιστα συγχρηματοδοτουμένων από το Γ΄ ΚΠΣ, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Κοινοτικό Δίκαιο. Τέλος,η προφανής απροθυμία της κυβέρνησης της ΝΔ να αντιμετωπίσει άμεσα, ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά το σκάνδαλο και γενικότερα τη διαφθορά- όπως καταδεικνύεται και από την πρόσφατη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ- έχει προφανείς επιπτώσεις στην ήδη προβληματική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και βεβαίως πλήττουν την εικόνα και το κύρος της χώρας εντός της ΕΕ αλλά και διεθνώς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk