O ένας αστυνομικός δεν θυμόταν, ένας άλλος κοιμόταν σπίτι του, ένας τρίτος… έπαιρνε αποτυπώματα από «άσχετους» κρατουμένους και μια συνοριοφύλακας στεκόταν ανυποψίαστη στην είσοδο του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας και μιλούσε με τους σκοπούς.

Αυτές είναι οι απαντήσεις των ενστόλων που ελέγχονται από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για ενδεχόμενη συμμετοχή στον ξυλοδαρμό και στον εξευτελισμό δύο κρατουμένων στις 24 Ιουνίου 2006 στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας. Σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεσης που παρουσιάζει «Το Βήμα», σχεδόν όλοι οι ελεγχόμενοι αστυνομικοί και συνοριοφύλακες αρνούνται την παρουσία τους στον χώρο κακοποίησης των κρατουμένων. Σύμφωνα με τις καταθέσεις στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκονταν ο 30χρονος αρχιφύλακας Νίκος Τσίντζας και ο συνοριοφύλακας Αγγελος Θεοδωρόπουλος (πιθανόν αυτός που εικονίζεται στο βίντεο να φοράει μαύρα γάντια). Ο αρχιφύλακας θα παραδώσει αύριο στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων το απολογητικό υπόμνημά του. Ο δικηγόρος του κ. Ευστ.Καρυδόματης δήλωσε: «Ο πελάτης μου ζητεί ειλικρινώς συγγνώμη. Ωστόσο ήταν εκτός εαυτού με τη συμπεριφορά των κρατουμένων που συμπεριφέρονταν ακόμη και τότε,μετά την σύλληψή τους,με σκαιό τρόπο σε αστυνομικούς,αλλά και στο θύμα της επίθεσης».

Οπως προκύπτει από το προανακριτικό υλικό οι συνοριοφύλακες Αγγελος Θεοδωρόπουλος, Παναγιώτης Πουλικαράκος και Ανδριάνα Ηρακλείδου συνέλαβαν στην οδό Πειραιώς το βράδυ της 24ης Ιουνίου 2006 τον 24χρονο Αλέξανδρο Ξανθόπουλο και τον συνομήλικό του Αλβανό Παολίν Παπούτσιο γιατί επιχείρησαν να κλέψουν μια τσάντα που περιείχε 70 ευρώ από την 45χρονη Νεκταρία Αδάμογλου που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα. Οι τρεις συνοριοφύλακες στις 23.50 οδήγησαν τους δύο δράστες στο Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας. Ο Πουλικαράκος στην κατάθεσή του ανέφερε ότι οδήγησε με τον Θεοδωρόπουλο τους κρατουμένους στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας όπου βρισκόταν ο αρχιφύλακας. Ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να θυμηθεί ύστερα από τόσο καιρό «ποιος άλλος ήταν μέσα στο γραφείο εκείνη την ώρα». Στη συνέχεια εκείνος δηλώνει ότι κατέβηκε στην είσοδο του κτιρίου όπου βρισκόταν ήδη η συνοριοφύλακας και περίμεναν να έλθει και ο Θεοδωρόπουλος. Η συνοριοφύλακας Ανδριάνα Ηρακλείδου υποστηρίζει ότι άφησε τους δύο συλληφθέντες στον χώρο υποδοχής και εκείνη σε έναν άλλον χώρο επιχείρησε να παρηγορήσει και να συμπαρασταθεί ψυχολογικά στο θύμα της κλοπής. Στη συνέχεια αναφέρει ότι κατέβηκε «στην είσοδο του κτιρίου όπου άρχισε τη συζήτηση με τους σκοπούς του τμήματος,όπου λίγο μετά ήλθε και ο Πουλικαράκος». Στη δικογραφία περιλαμβάνονται οι καταθέσεις των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Ομονοίας Γρηγόρη Μπαρμπέρη και Ηρακλή Φωτάκη οι οποίοι κατέθεσαν ότι εκείνη την ώρα ασχολούντο με την λήψη αποτυπωμάτων από πέντε άλλους κρατουμένους. Τέλος ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιωάννης Ξυναριανός ανέφερε: «Τη στιγμή που ελάμβανε χώρα το συμβάν,ευρισκόμουν κοιμώμενος στην οικία μου.Ειλικρινά θλίβομαι για όσα διαδραματίστηκαν στην υπηρεσία της οποίας προΐσταμαι».

Το ενδιαφέρον των αξιωματικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζεται στην αναζήτηση ενός ακόμη προσώπου που πιθανόν βιντεοσκοπεί τον άγριο ξυλοδαρμό.

* Συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και στη συνέχεια πορεία προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον βασανισμό συλληφθέντων στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας θα πραγματοποιήσουν αύριο το απόγευμα μέλη μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Η Τροχαία από τις 17.00 θα διακόψει σταδιακά την κυκλοφορία στις λεωφόρους και οδούς Πατησίων, Αλεξάνδρας και Μαυρομματαίων. Παράλληλα θα γίνουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια τρόλεϊ και λεωφορείων.