Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων, τα λύτρα και η απελευθέρωση

Με λιγότερα από δέκα εκατομμύρια ευρώ και κατόπιν πολυήμερων διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς του, εξασφάλισε τελικώς την ελευθερία του ο 49χρονος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος κ. Γ.Μυλωνάς, έπειτα από 13 ημέρες ομηρείας. Οι απαγωγείς άφησαν τον επιχειρηματία ελεύθερο λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής σε ερημική περιοχή της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης. Οι δράστες τού είπαν να επιβιβασθεί σε αυτοκίνητο μάρκας ΒΜW που είχαν κλέψει τον Οκτώβριο του 2007 από τη Θεσσαλονίκη και στο οποίο είχαν τοποθετήσει γερμανικές πινακίδες τις οποίες είχαν κλέψει από ΙΧ, το 2005, από τον Νέο Κόσμο στην Αθήνα.

Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων, τα λύτρα και η απελευθέρωση | tovima.gr

Με λιγότερα από δέκα εκατομμύρια ευρώ και κατόπιν πολυήμερων διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς του, εξασφάλισε τελικώς την ελευθερία του ο 49χρονος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος κ. Γ.Μυλωνάς, έπειτα από 13 ημέρες ομηρείας. Οι απαγωγείς άφησαν τον επιχειρηματία ελεύθερο λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής σε ερημική περιοχή της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης. Οι δράστες τού είπαν να επιβιβασθεί σε αυτοκίνητο μάρκας ΒΜW που είχαν κλέψει τον Οκτώβριο του 2007 από τη Θεσσαλονίκη και στο οποίο είχαν τοποθετήσει γερμανικές πινακίδες τις οποίες είχαν κλέψει από ΙΧ, το 2005, από τον Νέο Κόσμο στην Αθήνα. Ο κ. Μυλωνάς έφθασε στο σπίτι του στη 01.30 μετά τα μεσάνυχτα, οπότε και όλοι – ανάμεσα σε αυτούς και οι αστυνομικοί- πληροφορήθηκαν το αίσιο τέλος της περιπέτειας του γνωστού βιομηχάνου. Μόλις αφέθη ελεύθερος ο κ. Μυλωνάς ενημερώθηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλος και στη συνέχεια αυτός ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή, ο οποίος παρακολουθούσε συνεχώς την περιπέτεια του προέδρου του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος.

Η απελευθέρωση του κ. Μυλωνά εξασφαλίστηκε μετά την παράδοση των λύτρων, λίγες ώρες νωρίτερα, στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ύψος της Κατερίνης. Κατόπιν συνεννόησης με τους απαγωγείς, ένας άνθρωπος της οικογενείας Μυλωνά άφησε μια βαλίτσα με τα λύτρα στο πεζοδρόμιο, απέναντι από ένα πάρκινγκ της εθνικής οδού. Χωρίς να υπάρχει καμία παρέμβαση της Αστυνομίας, τα λύτρα παρελήφθησαν από τους απαγωγείς και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την απελευθέρωση του βιομηχάνου την Κυριακή αργά το βράδυ.

Τον κύριο λόγο στις διαπραγματεύσεις είχαν η σύζυγος, οι συγγενείς και ο δικηγόρος του κ. Μυλωνά οι οποίοι κινήθηκαν και για τη συγκέντρωση του ποσού των λύτρων όλες αυτές τις ημέρες. Συνολικά υπήρξαν έξι τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των απαγωγέων και της οικογενείας του ομήρου. Σύμφωνα με πληροφορίες βασικό ρόλο στη διαπραγμάτευση για τη μείωση του ποσού των 30.000.000 ευρώ που απαιτούσαν οι απαγωγείς, φέρεται να έπαιξε και ο ίδιος ο κ. Μυλωνάς σε αλλεπάλληλες συζητήσεις που είχε μαζί τους. Ο κ. Μυλωνάς φέρεται να τους είπε ότι « τα κέρδη μου από τις εταιρείες μου είναι πολύ λιγότερα από όσα φαίνονται και τα 30.000.000 ευρώ είναι αδύνατον να βρεθούν». Και όπως φαίνεται τα λόγια του… «έπιασαν τόπο». Ως την προηγούμενη Τρίτη η οικογένεια του κ. Μυλωνά δεν είχε μπορέσει να συγκεντρώσει περισσότερα από 6,5 εκατ. ευρώ και οι συζητήσεις για το ύψος των λύτρων κρέμονταν σε μια κλωστή…

Στην προσπάθεια να υπάρξει αίσιο τέλος στην ομηρεία του κ. Μυλωνά, συμμετείχαν τέσσερις αστυνομικοί από την Αθήνα που είχαν εμπειρία σε χειρισμό προηγούμενων υποθέσεων απαγωγών ή σε διαπραγματεύσεις σε περιπτώσεις λεωφορειοπειρατιών. Βασικό μέλημα των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από ειδικές εντολές του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Β. Τσιατούρα, ήταν να μην ασκήσουν οποιαδήποτε πίεση, να έχει «αίσιο τέλος» η απαγωγή και κατόπιν να προχωρήσουν στη σύλληψη των δραστών.

Μετά την απελευθέρωσή του ο κ. Μυλωνάς ευχαρίστησε την ΕΛ.ΑΣ. για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση και συμπλήρωσε ότι οι συνθήκες κράτησής του ήταν αξιοπρεπείς. Οπως είπε «για μένα ήταν μια κακή εμπειρία,η οποία πέρασε,χωρίς θύματα και χωρίς επιβαρύνσεις είτε για την οικογένειά μου είτε για την εταιρεία μου.Οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία». Οσον αφορά τους απαγωγείς, είπε ότι ήταν τρεις, ότι είχε ελάχιστη επαφή μαζί τους και ότι ήταν πρόθυμοι και ευγενικοί μαζί του. Οπως μάλιστα συμπλήρωσε «ό,τι ήθελα μου το δίνανε,βέβαια,δεδομένης της πραγματικότητας, δεν ήταν σαν στο σπίτι μου.Μιλούσα στα ελληνικά.Δεν είδα πρόσωπα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk