▅ «Μόνο με τα πυρηνικά εργοστάσια εξασφαλίζεται η παραγωγή καθαρής ενέργειας με χαμηλό κόστος» δήλωσε ο ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης
▅ Τα τελευταία 20 χρόνια οι Ιταλοί καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια αποκλειστικά με πετρέλαιο και φυσικό αέριο
▅ Η Ιταλία είχε παλιά τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς, αλλά τους έκλεισε μετά το δημοψήφισμα του 1987, έναν χρόνο μετά το Τσερνόμπιλ
Γ ια τους Ιταλούς το ζήτημα εθεωρείτο λυμένο: στην πυρηνική ενέργεια είχαν πει «Οχι» με έγκυρο δημοψήφισμα προ εικοσαετίας. Το 1987, έναν χρόνο μετά την τραγωδία του Τσερνόμπιλ, αποφάσισαν να καταργήσουν τα παλαιάς τεχνολογίας πυρηνικά εργοστάσιά τους. Τώρα η Δεξιά επανήλθε στην εξουσία και τα πράγματα αλλάζουν. Η υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι κυβέρνηση ανήγγειλε την ανέγερση του πρώτου ιταλικού πυρηνικού εργοστασίου «νέας τεχνολογίας» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2013. Η κατασκευή θα αρχίσει το αργότερο μέσα στην πενταετία της κυβερνητικής θητείας.
Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ιταλών Βιομηχάνων (Confindustria) ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κλάουντιο Σκαγιόλα ήταν ξεκάθαρος: «Στη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου θα θέσουμε τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση πυρηνικών σταθμών νέας γενιάς» είπε.
Ο «Καβαλιέρε» είχε πει προεκλογικά ότι θα δώσει προβάδισμα στην πυρηνική ενέργεια και η ψήφος που τον ανέδειξε πρωθυπουργό ερμηνεύεται ως μεταστροφή της κοινής γνώμης. Το «Οχι στα πυρηνικά» οι Ιταλοί το είχαν πει το 1987 υπό την επήρεια του θανάσιμου ραδιενεργού νέφους που απλωνόταν στον πλανήτη απειλώντας εκατομμύρια ανθρώπους μετά την καταστροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα Νο 4 στο σοβιετικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.
Σήμερα, κατά τον υπουργό, τα πράγματα έχουν αλλάξει. «Μόνο με τα πυρηνικά εργοστάσια εξασφαλίζεται η παραγωγή καθαρής ενέργειαςμε ασφάλεια,με χαμηλό κόστος,σε μεγάλες ποσότητες, χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον» είπε ο κ. Σκαγιόλα.
Η Ιταλία είχε παλιά τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς, αλλά τους έκλεισε μετά το δημοψήφισμα του 1987. Εκτοτε είχε μεγάλο πρόβλημα για την απόθεση των ραδιενεργών υλικών που προέρχονταν από εκείνες τις εγκαταστάσεις και ως σήμερα δεν έχει ακόμη βρεθεί μόνιμος τόπος αποθήκευσης. Τα τελευταία 20 χρόνια οι Ιταλοί ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε ενέργεια αποκλειστικά με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τακτική προβληματική με τις τιμές που έχουν τα ορυκτά καύσιμα.
Πάντως η κυβέρνηση του «Καβαλιέρε» δεν ανακοίνωσε με ποια πολιτική και νομική μεθόδευση θα επιδιώξει την παράκαμψη του δημοψηφίσματος του 1987.
Φυσικά οι βιομήχανοι της Ιταλίας, που βλέπουν ότι ανοίγει ξανά ένας μεγάλος βιομηχανικός τομέας, δεν έχουν αντίρρηση για αυτή την ενεργειακή στροφή. Η πρόεδρος της Confindustria Εμα Μαρτσενγκάλια υποστήριξε ότι «έχει έρθει η ώρα για επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια,ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει άμεση εξάρτηση από το εξωτερικό για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών». Αλλωστε, είπε, «αυτή είναι η τάση σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω του ακριβού πετρελαίου».
Οι προηγμένες στα πυρηνικά χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Φινλανδία αναζητούν συνεχώς νέους τρόπος προκειμένου να παράγουν φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια.
Τα πυρηνικά βρίσκονται μεταξύ των προτεινομένων λύσεων στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε χθες ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις ως τη λήξη της τσεχικής προεδρίας, δηλαδή μέσα στο πρώτο εξάμηνο 2009. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πυρηνικής Ενέργειας στην Πράγα τόνισε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ένα ισχυρό όπλο στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών.
Γι΄ αυτό ζήτησε «ανοικτό διάλογο χωρίς προκαταλήψεις» προκειμένου κάθε χώρα να λάβει τις αποφάσεις της για τα πυρηνικά. Δεκαπέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν πυρηνικά εργοστάσια τα οποία καλύπτουν το 1/3 των αναγκών της ΕΕ σε ενέργεια.