Το ΠαΣοΚ επιμένει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής

Εμφανώς εξισορροπιστικά κινείται πλέον το ΠαΣοΚ όσον αφορά τον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης Siemens. Από χθες αντιμετωπίζεται και επισήμως θετικά η πρόταση του κ. Κ. Καραμανλή για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής διερεύνησης των οικονομικών των κομμάτων, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρείται να ασκηθεί πίεση προς τον Πρωθυπουργό με την υποβολή της έγγραφης πρότασης του κ. Γ.Παπανδρέου για τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα.

Εμφανώς εξισορροπιστικά κινείται πλέον το ΠαΣοΚ όσον αφορά τον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης Siemens. Από χθες αντιμετωπίζεται και επισήμως θετικά η πρόταση του κ. Κ. Καραμανλή για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής διερεύνησης των οικονομικών των κομμάτων, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρείται να ασκηθεί πίεση προς τον Πρωθυπουργό με την υποβολή της έγγραφης πρότασης του κ. Γ.Παπανδρέου για τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα. Στον κατάλογο των διαγραφέντων προστίθεται, πάντως, ο πρώην συνεργάτης του κ. Αν.Μαντέλη , κ. Αρ. Μαντάς.

Η επιστολή του κ. Παπανδρέου προς τον Πρωθυπουργό αναμένεται να αποσταλεί σήμερα και εν συνεχεία θα αναμένεται να διαπιστωθεί αν είναι επαρκής η αιτιολόγηση για την απόρριψη του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή στο ΠαΣοΚ εμφανίζονται με συναινετικές διαθέσεις ως προς τη Διακομματική Επιτροπή για τα οικονομικά των κομμάτων. Επειτα από μια αρχική συγκεχυμένη απάντηση, χθες τονίστηκε διά στόματος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι το ΠαΣοΚ λέει «ναι»: « Εμείς δεν απορρίπτουμε τη Διακομματική, απορρίπτουμε την καθυστέρηση» είπε ο εκπρόσωπος Τύπουκαι προσέθεσε: « Αν χρειαστεί θα καταθέσουμε τις απόψεις μας και στη Διακομματική Επιτροπή ».

Στον απόηχο των αποκαλύψεων που σχετίζονται με τους κκ. Μαντέλη και Μαντά, το ΠαΣοΚ απαντά με την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του τελευταίου και προσπαθεί να ανατρέψει τις εντυπώσεις που τείνουν να στρέψουν την προσοχή για το σκάνδαλο Siemens στη Χαριλάου Τρικούπη και στο κυβερνητικό παρελθόν. Οπως επισημάνθηκε χθες, το σκεπτικό των διαγραφών αυτών βασίζεται στο ότι σε ένα πολιτικό κόμμα υπερισχύει το τεκμήριο πολιτικής ευθύνης ωσότου ξεκαθαρίσει μια υπόθεση και όχι το τεκμήριο αθωότητας.

Μιλώντας για τον συσχετισμό του σκανδάλου με το κυβερνητικό παρελθόν του ΠαΣοΚ, ο κ. Ευ.Βενιζέλος είπε χθες (στον Αθήνα 98,4) ότι το γεγονός τον προβληματίζει και τον ενοχλεί βαθύτατα και προσέθεσε ότι περιμένει να δοθούν εξηγήσεις το ταχύτερο δυνατόν. Σχολιάζοντας τις αναφορές του Πρωθυπουργού για τα ζητήματα διαφάνειας, ο κ. Βενιζέλος είπε: « Ο κ.Καραμανλής είναι ο άρχων του στόμφου στα θέματα αυτά. Λέει και λέει τα ίδια πράγματα, δεν κάνει τίποτε το συγκεκριμένο.Και δεν κάνει επί πέντε χρόνια ως Πρωθυπουργός τίποτε το συγκεκριμένο, ενώ περιβάλλεται από υποθέσεις οι οποίες είναι προβληματικές,έχουν τη μορφή σκανδάλου ». Αναφορικά με την περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης Siemens, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ σημείωσε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στην πίεση που ασκεί το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης « το οποίο για τους δικούς του λόγους έχει θέσει στο μικροσκόπιο τη Siemens τις συμβάσεις και τη λειτουργία της και έχει επιβάλει και την παρουσία ενός αμερικανικού δικηγορικού γραφείου στα εσωτερικά της εταιρείας αυτής ». * Ερώτηση για 17 έργα συνολικής χρηματοδότησης 40 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν την Κοινωνία της Πληροφορίας με ανάδοχο τη Siemens κατέθεσαν χθες βουλευτές του ΠαΣοΚ, ζητώντας από το υπουργείο Εσωτερικών την κατάθεση όλων των στοιχείων που αφορούν τις σχετικές συμβάσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk